„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. liepos 18 d., Nr. 14 (151)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Islamistai miršta, o Kremlius tik griežia dantimis

Petras Katinas

Pasaulio musulmonai, ne vien tik islamistai radikalai, reiškia didžiulį savo nepasitenkinimą, kad Didžiosios Britanijos karalienė Elzbieta II suteikė riterio laipsnį žinomam indų kilmės rašytojui Salmanui Rušdi, į daugybę pasaulio kalbų išverstos garsiosios knygos „Šėtono eilės“ autoriui. Prieš daugiau nei dešimt metų dvasinis Irano musulmonų lyderis ajatola Homeinis, paskelbęs šią knygą baisiu musulmonų ir Alacho įžeidimu, paskelbė fatvą – mirties nuosprendį S.Rušdi. Dar daugiau, islamistai už rašytojo galvą pažadėjo beveik tris milijonus dolerių. Net kai kurių musulmoniškų šalių vadovai atvirai reiškė savo nepasitenkinimą tokiu karalienės Elzbietos II sprendimu. O vienas iš „Al Qaedos“ fanatikų teroristų lyderio Osamos bin Ladeno pavaduotojų Didžiąją Britaniją pavadino „mažesniuoju šėtonu“, kurį reikia sunaikinti kaip ir „didįjį šėtoną“ – Jungtines Amerikos Valstijas.

Kaip žinoma, Jungtinės Karalystės karalienė savo gimtadienio proga tradiciškai skelbia garbingais apdovanojimais pažymimų žmonių sąrašą. Be rašytojo S.Rušdi, šį kartą daugiausia dėmesio susilaukė aukštas karališkasis apdovanojimas, skirtas buvusiam aukštam SSRS KGB karininkui pulkininkui Olegui Gordijevskiui. Tai buvo pats aukščiausias sovietinio KGB karininkas, dirbęs Didžiosios Britanijos žvalgybai. Kaip pažymi viso pasaulio žvalgybos specialistai, O.Gordijevskio istorija labai primena rašytojo Jano Flemingo romaną „Iš Rusijos – su meile“ ir jo pagrindinį herojų Džeimsą Bondą. Beje, seriją filmų apie Dž.Bondą šią vasarą kas sekmadienio vakarą transliuoja Lietuvos nacionalinė televizija.

Olegas Gordijevskis, kaip gabus žvalgybininkas, buvo paskirtas šnipinėti į Londoną, padarytas „diplomatu“ prie SSRS ambasados Londone. Ši ambasada daugiau už kitas sovietų ambasadas užsienyje buvo tiesiog prikimšta KGB ir GRU šnipų. O.Gordijevskis su britų žvalgyba pradėjo dirbti vos atvykęs į Londoną 1974 metais ir sėkmingai darbavosi iki 1985-ųjų. Britanijos žvalgybos MI-6 analitikų vieningu pripažinimu, šis sovietų šnipas buvo pats didžiausias MI-6 laimėjimas šaltojo karo metais. Tiktai O.Gordijevskio dėka pavyko išaiškinti kelias dešimtis Sovietų Sąjungos agentų, kurie daugiausia dirbo prisidengdami SSRS ambasada. Tuomet iš Didžiosios Britanijos buvo išvaryti 25 sovietų šnipai, tarp jų ir mūsų tėvynainis R.Vaigauskas, dabar rašantis memuarus laisvojoje Lietuvoje ir besigiriantis, kaip jis kovėsi su Vakarų imperialistais. Tada Kremliuje kilo didelis skandalas, ir Lubiankos generolai suvokė, kad apie sovietų šnipų tinklą Didžiojoje Britanijoje galėjo žinoti tiktai žmogus, gerai susipažinęs su labai slapta informacija bei dokumentais. Įtarimai krito ant pulkininko O.Gordijevskio, ir jis 1985 metų gegužę buvo atšauktas į Maskvą. B.Jelcino laikais buvo rašoma, kad O.Gordijevskį išdavė Londone dirbęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos agentas, kurį KGB užverbavo gąsdindamas, kad bus atskleisti jo įtartini seksualiniai ryšiai su labai prastos reputacijos moterimis. Taip pat kad dėl tų ryšių šis KGB agentas turėjo didelių finansinių problemų. Tačiau, matyt, to KGB agento įtarimai Lubiankai pasirodė dar nepakankamai įtikinantys, todėl O.Gordijevskio nesiryžta areštuoti jam atvykus į Maskvą. Prie jo buvo prikabintos net kelios „uodegos“. Aišku, toks patyręs žvalgas kaip pulkininkas O.Gordijevskis puikiai jautė, kas jam gresia. Tą žinojo ir Britanijos MI-6 vadovai, nusprendę nepalikti jo nelaimėje ir žūtbūt išgelbėti. Su labai patyrusių britų žvalgybininkų pagalba O.Gordijevskiui trumpam pavyko atsikratyti nuo sekusios „uodegos“ ir automobilio bagažinėje pervežti jį į Suomiją, o iš ten, irgi slapta, nes britai visiškai pagrįstai nepasitikėjo ir Suomijos specialiosiomis tarnybomis, išvežti Angliją.

Ir štai dabar O.Gordijevskio vardas vėl sumirgėjo pasaulio žiniasklaidoje. Pažymima, kad karalienė Elzbieta II pirmą kartą Didžiosios Britanijos istorijoje aukštu apdovanojimu pagerbė buvusį sovietų agentą, nors jų, pabėgusių į ūkanotą Albioną, buvo ne vienas. O.Gordijevskis apdovanotas Šv. Mykolo ir šv. Jurgio trečiojo laipsnio garbės ordinu. Tai šeštas ordinas Anglijos valstybinių apdovanojimų hierarchijoje. Apdovanojimo rašte pabrėžiama, kad ordinas O.Gordijevskiui skiriamas už jo ištikimą tarnybą ir nuopelnus užtikrinant Jungtinės Karalystės saugumą.

Oficialusis Kremlius, skirtingai nuo musulmoniškų šalių lyderių, pasmerkusių karalienės Elzbietos II apdovanojimą „Šėtono eilių“ autoriui, O.Gordijevskio apdovanojimo nekomentavo. Nors ir jam tebegalioja Kremliaus „ajatolų“ paskelbta „fatva“ – mirties nuosprendis kaip ir S.Rušdi.

Na, o valdžios kontroliuojama „patriotinė“ spauda, aišku, nepamiršo to įvykio. Pavyzdžiui, vienas iš Kremliaus organų „Rossijskaja gazeta“ savo straipsnį pavadino: „Jos Didenybės šnipas“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija