„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. rugpjūčio 29 d., Nr. 15 (152)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Irano „revoliucijos sargybiniai“ veržiasi į mūšį

Didžiosios Britanijos spaudoje, ne bulvariniuose, o labai rimtuose leidiniuose, pasirodė informacijos, kad Teherano režimas rengiasi atidaryti „antrąjį frontą“ Irake. Britų laikraščiai praneša, kad dalis Irano „revoliucijos sargybinių“ korpuso karių jau įsiveržė į Irako teritoriją. Teigiama, kad šio įsiveržimo pagrindinis tikslas – atakuoti Irake dislokuotą britų kontingentą. Vienas iš anglų kontingento vadų pabrėžė, kad Irano smogikai kelia didelį pavojų. Šis anglų generolas sakė: „Mes turime pakankamai įrodymų dėl tų Irano smogikų veiksmų bei planų, tačiau Londonas kažkodėl delsia apie tai paskelbti oficialiai“.

Aišku, Irano ir Didžiosios Britanijos karinio konflikto grėsmė kilo ne pirmą kartą. Dar pernai, kovo mėnesį, premjeras Tonis Bleiras slapta tarėsi su karinių pajėgų ir saugumo tarnybų vadovais apie galimybes smogti Irano kariniams objektams, Teheranui griežtai atsisakius sustabdyti savo branduolinę programą. Rimto ginkluoto konflikto pavojus kilo šiemet, kovo mėnesį, kai Iranas pagrobė 15 britų jūros pėstininkų, apkaltinęs juos įsibrovus į Irano teritorinius vandenis. Tada, nepaisant labai pesimistinių prognozių, tiktai paskutinėmis minutėmis pavyko to pavojaus išvengti.

Be to, reguliariai pasirodo gandai, kad smūgį Iranui rengia JAV, teigiant, jog visai ne be reikalo Persijos įlankoje sutelktas rekordinis skaičius amerikiečių karinės technikos, taip pat trys smogiamieji lėktuvnešiai ir mažiausiai 17 tūkst. karių. Nuolat skelbiama, jog dar 2008 metų pradžioje Vašingtonas gali smogti ne tiktai Irano branduoliniams objektams, pirmiausia urano sodrinimo centrams Isfahane ir Natanze, branduolinių tyrimų centrui Arake, bet ir Rusijos statomai Bušero atominei elektrinei. Taip pat praktiškai visiems Irano karinės pramonės infrastruktūros objektams. Todėl jeigu taip atsitiktų, anot vieno Vokietijos laikraščio, Artimuosiuose Rytuose gali prasidėti mėsmalė. Tuo tarpu vienas amerikiečių komercinis žemės palydovas aptiko didžiulių tunelių statybą Irano branduolinio centro Natanzo apylinkėse. Šių tunelių statybos nuotraukos buvo padarytos dar liepos pradžioje, bet paskelbtos tik dabar. Tą padarė JAV Mokslo ir tarptautinio saugumo institutas. Ekspertai nustatė, kad nuotraukose puikiai matomi sparčiai baigiami statyti du keliai, kurie „dingsta“ kalnuose. Tai neabejotinai reiškia, kad tuose kalnuose yra įrengti tuneliai, kur įėjimai į juos kruopščiai užmaskuoti. Todėl amerikiečių specialistai daro išvadas, jog Iranas kalnų tuneliuose įrengė visą požemių komunikacijų tinklą. Teigiama, kad tuose požemiuose bus paslėptos ar jau yra paslėptos branduoliniams ginklams reikalingos medžiagos, konkrečiai, ir prisodrintas uranas. Kai kurie Pentagono ekspertai mano, kad tuose tuneliuose jau patalpintos zenitinės ir „žemė-žemė“ klasės raketos.

Natanzas yra vienas iš pagrindinių Irano branduolinių centrų. Jame veikia urano sodrinimo kompleksas, kaip ir Isfahane. Todėl JAV labai įdėmiai seka, kas vyksta šiame komplekse. Nors JAV „kosminės akys“, kariniai palydovai, nuo pat šių metų pradžios uoliai seka tuos Irano branduolinius centrus, iki šiol nepavyko aptikti pernelyg nieko nauja. Tai, ką nufotografavo komercinis palydovas, laikoma dideliu laimėjimu. Oficialus JAV valstybės departamento atstovas Šonas Makormakas atsisakė žurnalistams komentuoti, ką aptiko komercinis palydovas. Bet leido suprasti, kad tai labai vertingi duomenys.

Tuo tarpu Irano admirolas Ali Šamchani, kuris yra Irano dvasinio lyderio ir faktiško valdovo ajatolos Ali Hamenėjaus pagrindinis patarėjas kariniais klausimais, paskelbė Irano kariškiams ir prezidentui Achmedinedžadui dar karingesnį ir grėsmingesnį pareiškimą. Irano admirolas akcentavo ajatolos Ali Hamenėjaus paskutinį pareiškimą, kuriame sakoma, kad Iranas nugramzdins į visišką chaosą ne tik Persijos įlankos ir Artimųjų Rytų regioną, bet ir visą pasaulį, jeigu amerikiečiai ir britai smogs Irano branduoliniams objektams. „Mūsų armija vienu metu paleis šimtus raketų visiems mūsų numatytiems svarbiausiems taikiniams“, – akcentavo vienas iš Alacho vietininku apsiskelbęs ajatola Ali Hamenėjus.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija