„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. rugpjūčio 29 d., Nr. 15 (152)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Nenugalimosios ir legendinės“ ambicijos ir tikrovė

Visas Kremliaus prezidentinis štabas, Užsienio reikalų ministerijos vadovai, jau nekalbant apie prezidentą V.Putiną šlovinančią didžiąją dalį Rusijos žiniasklaidos, vos ne kasdien aiškina, kodėl Rusija pasitraukė iš Įprastinės ginkluotės ir ginkluotųjų pajėgų Europoje sutarties. V.Putino dekrete tas pasitraukimas vadinamas moratoriumu, ir Kremlius maloningai leido pasauliui palaukti 150 dienų, kol Maskva oficialiai galutinai pasitrauks iš sutarties. Ir ne tik todėl, kad daugelis NATO ir ES šalių, nors ir laikosi tos sutarties nuostatų, tačiau jų neratifikavo. Pirmiausia todėl, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos tebėra Padniestrėje, Abchazijoje, Pietų Osetijoje. Kita vertus, Maskva ėmė graudžiai verkšlenti, kad NATO šalių įprastinės ginkluotės pajėgų Europoje yra kur kas daugiau nei Rusijos. Rusijos gynybos ministerija tvirtina ir nuolat pateikia lenteles apie tankų, šarvuočių ir artilerijos pabūklų skaičių NATO šalyse ir Rusijoje.

Pagal Rusijos armijos generalinio štabo pateiktus duomenis dabar Europoje yra – tankų: NATO – 14 693, Rusija – 6 999; šarvuočių: NATO – 27 225, Rusija 9 653; artilerijos pabūklų: NATO – 16 627, Rusija – 5 930.

Štai, pasirodo, kokios baisios jėgos yra apsupusios Rusiją iš visų pusių! „Izvestijų“ dienraščio kariniai apžvalgininkai Jekaterina Grigorjeva ir Dmitrijus Litovkinas dėl Rusijos pasitraukimo iš Įprastinės ginkluotės Europoje sutarties rašo, kad nuo 1999 metų rudens, kai buvo pasirašyta papildoma Įprastinės ginkluotės Europoje sutartis, visų lygių derybos dėl jos vykdymo „buvo košmaras Rusijos derybininkams ir armijos generolams“.

Žinoma, Maskva absoliučiai nieko nekalba, kiek Rusijos strateginių branduolinių raketų nutaikyta į NATO šalių ne tik karinius objektus, bet ir miestus. Užtat giriamasi, kad šiuo metu „nenugalimoji“ armija sparčiai perginkluojama naujausiomis raketomis, visokiais „Topoliais“ ir „Bulavomis“, kurių skrydžių esą negali aptikti jokie amerikiečių priešraketinio skydo radarai bei numušti NATO raketos.

Beje, neseniai dienraštis „Izvestija“ paskelbė žemėlapį, išmargintą didžiulėmis juodomis strėlėmis, rodančiomis, kur Rusijos gynybos ministerija dabar nukreips savo sausumos kariuomenės dalinius, lėktuvus ir tankus. Didžiausia strėle, tai yra vieta, kur bus dislokuota daugiausia kariuomenės, pažymėtas Kaliningradas. Kiek mažesnėmis – Pskovas ir Vladivostokas. Ir ne karo specialistui visiškai aišku, kad papildomų ginkluotųjų pajėgų dislokavimas Kaliningrade ir Pskove pirmiausia nukreiptas prieš Baltijos valstybes ir Lenkiją.

Tai, kad keliamas ažiotažas apie naujų modelių „nepažeidžiamas“ raketas, rodo dar vieną dalyką. Rusijos gynybos ministerija, matyt, nelabai pasitiki savo šauktinių armija, kuri parodė visą savo bejėgiškumą abiejų Čečėnijos karų metu. Į armiją eina vien tiktai bėdžių, galo su galu nesuduriančių šeimų vaikai. Visi kiti stengiasi išsipirkti visais įmanomais būdais. Kaip pažymi Rusijos laikraščiai, pavasario ir rudens naujokų šaukimo metu kariniuose komisariatuose prasideda tikra rugiapjūtė. Komisariatų karininkų kišenės tiesiog pučiasi nuo tarnybos išsiperkančių naujokų, tiksliau, jų gimdytojų pinigų.

Kad dėl sveikatos būklės išbrokuojama vis daugiau šauktinių, rodo ir Rusijos armijos vyriausiojo mediko generolo majoro Valerijaus Kulikovo pateikta ataskaita. Generolas pirmiausia atkreipė dėmesį į tai, kad kasmet daugėja nuo prasto maitinimosi išsekusių jaunuolių. Daugeliui jų dėl nuolatinio pusbadžio gyvenimo sutrikusi virškinimo sistema. Šiemet, anot generolo V.Kulikovo, daugiau kaip 200 tūkst. naujokų nustatyta, kad jų organizmas dėl nepakankamo ir nekokybiško maitinimosi visiškai nusilpęs ir neatsparus net menkiausiems negalavimams. Daugiau kaip 20 tūkst. naujokų armiją reikia „atšerti“ ir kasmet tam skiriama daugiau kaip 100 milijonų rublių. Pernai net 16,7 proc. šauktinių nustatyti psichikos sutrikimai. Dėl įvairių nervų ligų nuo šaukimo atleista dar 8,8 proc. „O iš viso net 36,1 proc. šauktinių dėl nepakankamo maitinimosi, įvairių ligų pastebima psichikos ir proto sutrikimų“, – pažymėjo vyriausiasis Rusijos armijos medikas generolas majoras V.Kulikovas.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija