„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. rugsėjo 12 d., Nr. 16 (153)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Patys prisidirbę, ieško kaltų

Petras KATINAS

Visi pripažįsta, jog daugelio pasaulio teroristų mėgstamiausias ginklas yra sovietinis – rusiškas garsusis Kalašnikovo automatas, trumpiau vadinamas „kalašu“. Tais „kalašais“ Kremlius dosniai apginkluodavo viso pasaulio teroristines grupuotes beveik visuose žemynuose. Pradedant Italijos „Raudonosiomis brigadomis“, baigiant Lotynų Amerikos bei dabar Palestinoje į valdžią atėjusiu „Hamas“, visokiais „Islamo džihadais“ bei pan. Ir dabar visose nuotraukose pasaulio teroristas Nr. 1 Osama bin Ladenas puikuojasi su „kalašu“ rankose. Taip pat Maskva dosniai dalijo šių automatų gamybos licencijas savo satelitams ne tik Varšuvos bloke, bet ir kitoms „pažangių“ režimų valdomoms šalims. Ir štai dabar Rusijos ginklų eksportu užsiimantis „Rossoboroneksport“ pagrasino imtis ryžtingų veiksmų ginant savo „intelektualinę nuosavybę“ ginklų gamybos sferoje. Pirmiausia Kalašnikovo automatų. Kaip teigia Rusijos karinis apžvalgininkas S.Iščenka, Maskvos praradimai dėl šių automatų nelegalios gamybos ir prekybos yra milžiniški. Pasak S.Iščenkos, pirmiausia bus imtasi priemonių prieš Bulgarijos firmą „Arsenal“, parduodančią visiems norintiems „piratines šių automatų kopijas“.

Aišku, nelegalus populiariausių ginklų „kopijavimas“ – ne tik Maskvos galvos skausmas. Jungtinių Tautų duomenimis, tiktai trys procentai pasaulio lengvųjų ginklų arsenalo, kurį sudaro 550 milijonų vienetų, priklauso oficialioms įvairių vartotojų struktūroms. Visa kita – „nelegalių gamintojų“ gaminiai. Šioje sferoje egzistuoja didžiulė juodoji rinka, kurios apyvarta – milijardai dolerių. Pagrindinė šios rinkos prekė – sovietiniai – rusiški „kalašai“. Maskva teigia, kad 16 valstybių gamina šiuos automatus pagal jau seniai pasibaigusias SSRS licencijas, o 11 šalių štampuoja šiuos automatus nieko neklausdamos. Ir parduoda tą produkciją labai pigiai, tarsi vaikų žaislus. „Rossoboroneksport“ atstovai teigia, kad bulgarai šiuos automatus parduoda tik po 55 dolerius.

Aišku, Maskva dėl to kaltina, kaip ir visais kitais panašiais atvejais, Jungtines Amerikos Valstijas. Esą labai intensyviai ginančios savo intelektualinę nuosavybę nenorėdamos priimti Rusijos į Pasaulio prekybos organizaciją dėl Rusijoje gaminamų piratinių filmų ir muzikos įrašų, JAV užmerkia akis, jeigu tai susiję su nelegalių ginklų eksportu. Maskva kaltina Vašingtoną, kad aštuntame praėjusio amžiaus dešimtmetyje JAV apginklavo Afganistano modžahedus Kinijos ir Egipto gamybos Kalašnikovo automatais. Teigiama, kad po talibų pralaimėjimo Afganistane ir Sadamo Huseino režimo Irake žlugimo amerikiečiai pardavinėja naujai kuriamai armijai jų užgrobtus Kalašnikovo automatus.

Rusijos ginklų eksportuotojų duomenimis, Rusijos finansiniai nuostoliai dėl tokių veiksmų – milžiniški. Apie tai esą galima spręsti iš tokio fakto. Vien tiktai Indijai 2002 metais Bulgarija pardavė 64 tūkst. „kalašų“, 2003 metais – 40 tūkst. Irakui. Teigiama, kad Bulgarijos „Arsenalo“ firmos gaminami automatai yra kur kas prastesnės kokybės, bet jie noriai perkami, nes yra pigūs.

Įdomu, kad dabar Rusija rusiškų ginklų piratavimu kaltina pirmiausia buvusio Varšuvos bloko šalis, kurios ryžtingai pasuko euroatlantinių struktūrų link. Be Bulgarijos, tuo kaltinama Lenkija. Pasak Rusijos laikraščio „Trud“, Lenkija eksportuoja nežymiai modernizuotus sovietinius vidutiniuosius tankus T-72, pervadinusi juos į PT-91. Rumunija taip pat parduoda sovietinės gamybos modernizuotus naikintuvo MIG-21 variantus. Pasirodo, net Izraelis, nupirkęs Gruzijoje rusišką šturmuotoją SU-25, pavertė jį savo gamybos „Skorpionu“ ir demonstruoja jį net tarptautinėse aviacijos parodose.

Dėl šių dalykų susirūpino ir pats Rusijos prezidentas V.Putinas. Jis pareikalavo imtis visų įmanomų teisinių ir diplomatinių priemonių priversti valstybes, kurios gamina ir parduoda sovietinius – rusiškus ginklus, nutraukti jų gamybą. Tuo klausimu jau pasirašyti atitinkami susitarimai su Kazachstanu, Mjanma (Birma) ir Turkija. Tačiau Bulgarijos ir kitų buvusių SSRS satelitų ar „pažangių“ režimų valdytos šalys net nesirengia derėtis šiuo klausimu. Juk Sovietų Sąjunga, davusi licencijas Kalašnikovo automatų gamybai bei pardavimui, nenurodė, kuriam laikotarpiui suteikiamos tos licencijos. Sovietų SSKP politbiuras žinojo, ką daro. Juk, pavyzdžiui, išaiškėjus ir kilus triukšmui dėl „kalašų“ tiekimo teroristinėms organizacijoms ar „pažangiems“ režimams, visada buvo galima atsikirsti, jog Maskva čia niekuo dėta. Mat ginklus tiekia Čekija, Lenkija, Bulgarija, buvusi Vokietijos „demokratinė respublika“ ir k.t. Taigi V.Putino įsakymą įvykdyti bus nelengva. Ir pats Rusijos prezidentas, kaip kadrinis KGB karininkas, tai puikiausiai žino. Todėl teisus jau minėtas Rusijos karinis apžvalgininkas S.Iščenka, pareiškęs, jog „kalašai“ kepami kaip blynai“ ir sustabdyti tas „kepyklas“ – nedaug galimybių. Dejuojant, kad kitos valstybės neteisėtai pasisavino Rusijos „intelektualinę nuosavybę“, t. y. Kalašnikovo automatų štampavimą, tai ne Maskvai skųstis, kad ją kažkas apvaginėja. Pirmiausia todėl, kad įvairių technologijų vogimas buvo ir tebėra viena pagrindinių gausybės Rusijos šnipų visame pasaulyje veiklos sričių. Kai dėl „kalašų“, tai Kremlius savo įpročių nekeičia. Šiais automatais ir iki šiol dosniai šelpiami „pažangūs“, t.y. antiamerikietiški, režimai. Štai neseniai „pažangusis“ Venesuelos prezidentas Ugo Čavesas gyrėsi, kad kalašnikovais apginkluos kone visus Venesuelos gyventojus. Pirmoji šių rusiškų automatų siunta – 100 tūkstančių – jau atgabenta.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija