„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. rugsėjo 26 d., Nr. 17 (154)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Maskvos ir Pekino čiuptuvai apraizgė Vašingtoną

Petras KATINAS

Kažkodėl Jungtinių Amerikos Valstijų žvalgybos pareigūnai tiktai dabar prabilo apie didžiulį Rusijos ir Kinijos šnipų tinklą, apraizgiusį Ameriką. Tiesa, tas masinis šnipų antplūdis iš Sovietų Sąjungos buvo sumažėjęs po sovietinės imperijos žlugimo. Tačiau atėjus į valdžią V.Putinui ir jo kagėbistinei aplinkai, nuo naftos ir dujų dolerių sustiprėjus Rusijos ekonomikai, tas antplūdis dargi išaugo. Tuo labiau kad Rusijos FSB ir GRU pasinaudoja ne tik savo, bet ir buvusios Rytų Vokietijos STAZI agentais bei rezidentais, kaip ir kitų buvusių satelitinių Varšuvos bloko šalių šnipais. Apie tokį pavojų, netgi didesnį kaip šaltojo karo laikais, paskelbė JAV Nacionalinės žvalgybos direktorius Maiklas McConnelas savo pranešime, skaitytame JAV Kongrese. Visas šio žvalgybos vadovo pranešimas nebuvo skelbtas, tačiau iš patekusių į amerikiečių spaudą ištraukų matyti, kad Rusijos ir Kinijos šnipai ėmė veikti JAV labai aktyviai ir jų vis daugėja. M.McConnelas pažymėjo, kad tie šnipai elgiasi labai agresyviai, renka informaciją apie svarbiausias ir labai saugomas Amerikos sistemas, objektus, vagia rengiamus plėtros projektus.

Dar rugpjūčio mėnesį buvo priimtas naujas JAV gynybos įstatymas, kuriuo gerokai išplečiamos JAV specialiųjų tarnybų galios. Sustiprinti tų tarnybų įgaliojimai sekti asmenis, kurie gali būti susiję ne tik su teroristinių organizacijų nariais ar rėmėjais, bet su užsienio – pirmiausia Rusijos ir Kinijos – žvalgybomis. Ypač agresyviai veikia Kinijos šnipai. Šio mėnesio pradžioje pasirodė pranešimai (jų niekas nepaneigė), jog Kinijos kariškiai sugebėjo įsilaužti net į Pentagono kompiuterius. Po šio incidento teko išjungti dalį kompiuterių net gynybos sekretoriaus Roberto Geitso biure. Įtakingi amerikiečių armijos generolai įspėjo dėl kibernetinio karo tarp Kinijos ir JAV pavojaus. Todėl Jungtinės Valstijos ėmė skubiai steigti naują kibernetinės erdvės komandinį centrą, kuris turėtų užkirsti kelią elektroninio saugumo pažeidimams. Kaip ir visada atsitinka Amerikoje, dalis JAV Kongreso narių, priėmusių ir pritarusių naujam JAV gynybos įstatymui, dabar apsigalvojo ir ėmė skelbti, kad tas įstatymas esą pažeis žmogaus teises. Mat pagal tą įstatymą, amerikiečių specialiosioms tarnyboms leidžiama klausytis amerikiečių telefoninių pokalbių su abonentais užsienyje. Sukruto ir žmogaus teisių gynėjai, tikri ar apsimetę, ėmę šaukti, kad JAV specialiosios tarnybos niekieno nebaudžiamos jau dabar masiškai piktnaudžiauja sekimo teise ir tuo pažeidžia piliečių privatumą. Tuo tarpu JAV nacionalinės žvalgybos direktorius M.McConnelas tvirtina, kad elektroninio pašto sekimas yra būtina priemonė siekiant atskleisti teroristų ir Rusijos bei Kinijos šnipų planus. Žinoma, keistuolių ir visokių teisių gynėjų Amerikoje niekada netrūko. Netgi tarp kongresmenų ir senatorių. Beje, šiomis dienomis Nebraskos valstijos (JAV) sekretorius Ernis Šambersas pateikė teismui ieškinį prieš... Dievą! Netgi visko ir visokių keistuolių matę Amerikos teisėjai buvo šokiruoti tokio senatoriaus ieškinio. Bet ką padarysi. Teko jį priimti. Juk Amerikoje demokratija!

Taip pat pranešama, kad Rusijos agentai tiesiog užplūdo ne tik JAV, bet ir Pietų Ameriką. Įvairaus plauko rusų specialiųjų tarnybų instruktoriai, patarėjai ir panaši publika užtvindė Venesuelą, kaip savo metu Kubą, kurios direktorius prezidentas Hugo Čavesas pasiskelbė geriausiu Maskvos draugu. Be moderniausių rusiškų lėktuvų ir 100 tūkstančių Kalašnikovo automatų, H.Čavesas užsimojo nusipirkti iš Rusijos 5 tūkstančius Dragunovo snaiperio šautuvų su optiniais taikikliais ir naktinio matymo prietaisais. Pasak H.Čaveso, tie Dragunovo snaiperio šautuvai neturi lygių pasaulyje. Šiomis dienomis šautuvus ir kitus ginklus gaminančios Iževsko mašinų gamybos įmonės generalinis direktorius Vladimiras Grodeckis pranešė, kad rengiamasi siųsti į Venesuelą šių šautuvų partiją. Snaiperio šautuvus, kaip ir Kalašnikovo automatus, jau beveik penkiasdešimt metų gamina „Ižmaš“ gamykla. Rusijos ginklų konstruktoriai teigia, kad šių šautuvų šaudymo tikslumas yra nepralenkiamas. Beje, šautuvai nebijo purvo ir dulkių. Šautuvo resursas bet kokio klimato zonoje – 25 tūkstančiai šūvių, po kurių šautuvo „našumas“ nė kiek nepablogėja. Manoma, kad tais Dragunovo snaiperio šautuvais bus aprūpinti Rusijos saugumiečių apmokyti Venesuelos ir kitų Pietų Amerikos šalių šnipai bei komunistuojančių grupuočių smogikai, kurie gali pasiekti ir JAV.

Na, o tai, kad Rusijoje KGB įgavo nepaprastai didelę galią bei įtaką, rodo ne tik tas faktas, kad beveik visi artimiausi V.Putino administracijos vadovai yra buvę aukšti KGB karininkai. Štai nespėjo apšilti kojų premjero kėdėje V.Putino išrinktasis V.Zubkovas, kai vyriausybės sekretoriato vadovu bemat paskyrė ilgus metus KGB, vėliau FSB dirbusį Jurijų Čichančiną. Tad tikėtis, kad Maskva bent kiek apribos savo šnipų ir rezidentų veiklą užsienyje – tuščios viltys.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija