„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. spalio 10 d., Nr. 18 (155)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

2006 metai
2007 metai

 

V.Putinas: gyvenimas karjeros įkalnėje

Česlovas Iškauskas

Politikos apžvalgininkas

Karinio laivyno mokymuose
Barenco jūroje

„Vladimirai Vladimirovičiau, sveikiname Jus su 55-uoju gimtadieniu!“

Tokį nuoširdų sveikinimą Rusijos prezidentui V.Putinui galėjome nusiųsti spalio 7-ąją, sekmadienį, kartu su mūsų laikraščio puslapiais, jeigu jis jį skaitytų arba padėjėjai apie tai jam referuotų. Nors taip nebus, vis tiek visų skaitytojų vardu linkime kaimyninės šalies vadovui sveikatos, energijos, tolerancijos ir gerų santykių su kaimynais.

Tai ne įsiteikimas. Tai noras parodyti, kad viename asmenyje dažniausiai telpa viskas – ir paprastas žmogus su savo ydomis ir silpnybėmis, ir valdingas valstybės vadovas, ir gudrus politikas. Jis pelno simpatijas ir antipatijas. Vieni giria, kiti su žemėmis maišo. Vieniems jis bičiulis, kitiems – nūdienos prakeiksmas, primenantis „tautų tėvą“ Josifą Visarionovičių.


Lyja Rytų fronte, lyja nuolatos...

Petras KATINAS

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus kalbėdamas iš Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos tribūnos drįso pasakyti pasaulio lyderiams, kad Rusija naudoja savo milijardus, gautus už naftą ir dujas, ginklavimuisi. Tokia mūsų Prezidento kalba neliko nepastebėta ir Kremliuje. Žinoma, bandant paneigti akivaizdžius faktus. Šiomis dienomis Maskvos laikraštis „Tribuna“ paskelbė savo karinio apžvalgininko Maksimo Baškejevo straipsnį „Kodėl Rusija ginkluojasi“. Jame aprašomas neseniai vykęs Karinės-pramoninės komisijos posėdis, kuriame pirmininkavo buvęs gynybos ministras, dabar pirmasis vicepremjeras Sergejus Ivanovas.


Naujosios elektrinės ateitis dar neaiški

Naujieji politikų ir valdžios atstovų pareiškimai kelia abejones dėl būsimos keturšalės atominės elektrinės Lietuvoje statybos. Naująją jėgainę statys Nacionalinis investuotojas, o strateginiai partneriai bus Latvijos, Lenkijos ir Estijos investuotojai. Praėjusį ketvirtadienį Lietuvos ūkio ministras Vytas Navickas pareiškė, kad apie naujų valstybių dalyvavimą naujos atominės jėgainės statybos projekte nediskutuojama, tačiau tuo metu Baltarusijos premjeras Sergejus Sikorskis, grįžęs iš vizito Vilniuje, teigė, jog Baltarusija turi teisę kelti klausimą dėl dalyvavimo naujos jėgainės projekte. „Baltarusijos pusei turi būti suteikta teisė dalyvauti projekte, į kurį dabar įsitraukusios Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija“, – sakė Baltarusijos premjeras.


Denomenklatūrizacija: iššūkiai, mitai, būtinybė

Marius KUNDROTAS

Baltijos kelio sukaktis grąžina į tautinio atgimimo pradžią. Kas įgyvendinta, kas pasiekta, o ko neįstengta, nespėta, neišdrįsta? Kurios aktualijos pakito, o kurios išlieka ligšiol?

Sovietinės okupacijos, rusiškojo imperializmo, komunistinės ideologijos samplaika šiandien dažnai skamba retrospektyviai, kartais – tiesiog retrogradiškai. Supaprastintas problemos pateikimas įgauna karikatūrišką vaizdą ir suteikia progą priešininkų patyčioms. Šitaip užgožiama reali padėtis ir tikrieji iššūkiai.


Kremliaus vadai ir Teherano ajatolos

Petras KATINAS

„Pasaulis privalo rengtis galimam karui su Iranu“, – perspėjo Prancūzijos užsienio reikalų ministras Bernaras Kušneris. Kaip teigia gerai informuoti Londono laikraščiai, Pentagonas jau patvirtino dviejų tūkstančių potencialių taikinių Irane sąrašą. Buvęs naftos kompanijos „Shell“ direktorių tarybos pirmininkas lordas Oksburas pranašauja, kad karo su Iranu atveju naftos kaina pasaulio rinkoje gali išaugti iki 150 dolerių už barelį. Apskritai sunku pasakyti, kas slepiasi už tokių grėsmingų prognozių. Ar iš tiesų ritamasi karo link? Ir jeigu taip, tai apie kokį karą kalbama – tikrą ir ilgą, kaip Irake ir Afganistane, ar bus apsiribota tik Irano branduolinių objektų bombardavimu? Todėl apžvalgininkai įžvelgia net tris būsimo (ar menamo) karo variantus.


Vėl prisiminė Aliaską

Petras KATINAS

2,5 km skersmens ežeras Kagujako
kalne Aliaskoje
Nuotraukos
iš Wikipedijos enciklopedijos

Rusijos popsininkų grupė „Liube“, atvirai propaguojanti didžiarusišką šovinizmą ir imperiją, beje, koncertavusi ir Lietuvoje, beveik kiekviename savo koncerte plėšia dainušką „Nekvailiok, Amerika“ („Nevaliai duraka, Amerika“). Joje reikalaujama grąžinti Rusijai Aliaską, nes ten, anot dainos autorių ir atlikėjų, „bobos, degtinė, armonikos ir lašišos bei begalinė erdvė“. Tai, žinoma, neatsitiktinis propagandinis šou, nes grupė „Liube“ ypač mėgstama Kremliuje. Tuo labiau kad šiemet sukako 140 metų, kai Rusijos imperija Aliaską pardavė Jungtinėms Amerikos Valstijoms. Tai padaryta caro Aleksandro II, panaikinusio baudžiavą, valdymo laikais.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija