„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. lapkričio 14 d., Nr. 20 (157)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Gruzija lemtingų įvykių akivaizdoje

Giedrius Grabauskas –Karoblis

Prorusiškai opozicijai į masines
akcijas pavyko sukviesti daug žmonių

Prezidentas M.Saakašvilis ėmėsi
ryžtingų veiksmų – įvedė
nepaprastąją padėtį dviem savaitėm
Reuters nuotraukos

Šiomis dienomis pasaulio naujienų agentūrų ir politikos apžvalgininkų žvilgsniai nukreipti į Gruziją. Šalyje politinė padėtis įtempta. Spalio pabaigoje opozicijos lyderiai pareikalavo prezidento Michailo Saakašvilio atsistatydinimo, lapkričio mėnesį prasidėjo masiniai protestai, mitingai. Į masines akcijas lapkričio 2-7 dienomis susirinkdavo 30-70 tūkstančių žmonių. Dalis šių žmonių atvykdavo iš provincijos, tiesiog būdavo atvežami autobusais.

Lapkričio 7 dieną policija ir specialios paskirties daliniai panaudojo jėgą prieš vyriausybinius pastatus blokuojančius demonstrantus, paleido ašarines dujas, panaudojo vandens patrankas. Tai įvyko praėjus pusvalandžiui po to laiko, kai žinomas verslininkas Badris Patarkacišvilis ,,Imedi“ televizijos studijoje pavadino dabartinę Gruzijos valdžią fašistine, paragino ją nuversti ir pareiškė, kad šiam tikslui jis pasiruošęs paaukoti visą savo kapitalą. Po valandos specialios paskirties būrys šturmavo patalpas, kuriose įsikūrusi ši televizija, buvo atlikta krata B.Patarkacišvilio biure, paskelbta jo paieška. Deja, jis spėjo pasislėpti ir slapta išvykti iš šalies (kaip rodo paskutiniai pranešimai, B.Patarkacišvilis atvyko į Izraelį).

M.Saakašvilis lapkričio 8 dieną paskelbė nepaprastąją padėtį, kuri galios 15 dienų. Jis pareiškė, kad šalyje, palaikant Rusijai, mėginta įvykdyti valstybinį perversmą. Dėl padėties eskalavimo šalyje M.Saakašvilis kaltina Rusijos specialiąsias tarnybas, kurios yra įkūrę Gruzijoje platų agentų tinklą. Be to, anot jo, gaunama informacija apie Rusijoje esančių opozicijos veikėjų pasitarimus ir kontaktus su Kremliaus atstovais. Vidaus reikalų ministras K.Mirebašvilis pareiškė: ,,Mes gauname informaciją apie Rusijoje formuojamą alternatyvią Vyriausybę“.

Pravartu pažvelgti, kas įvyko Gruzijoje per paskutinius ketverius metus. Nuvertus Ševardnadzės režimą, naujoji valdžia ėmėsi priemonių pažaboti korupciją, atkurti ekonomiką. Kai kurie prorusiški oligarchai, kriminalinių gaujų vadeivos pabėgo iš Gruzijos, vengdami atsakomybės už savo nusikaltimus – valstybinių lėšų grobstymą, sukčiavimą, reketą, kontrabandą. Pabėgo ir vienas iš Gruzijos mafijos vadeivų Džaba Joselianis, kartu su Eduardu Ševardnadze ir Igoriu Georgadze organizavęs ginkluotą maištą šalyje 1991 m. gruodžio – 1992 m. vasario mėnesiais, po kurio buvo nušalintas prezidentas Zviadas Gamsachurdija ir į valdžią atėjo E.Ševardnadzės vadovaujami komunistų funkcionieriai, buvę KGB pareigūnai ir organizuotų nusikaltėlių vadeivos, vadinamieji ,,įteisinti vagys“ (vory v zakonie). D.Joselianis apsigyveno Maskvoje, bendravo su Lietuvoje prastai pagarsėjusiu verslininku A.Aksentjevu – Kikalašviliu.

Gruzijos dabarčiai daro įtaką praeitis, procesai vykę šalyje nuo 1970 metų. Būtent tuo laikotarpiu šalyje stiprėjo kriminaliniai klanai, artimai susiję su vietine KGB ir milicija. Iš kriminalinio sluoksnio iškilo prorusiški oligarchai, praturtėję 1992-1996 metais ir vėliau, E.Ševardnadzės valdymo laikotarpiu. Jie užvaldė šalį, todėl žlugus E.Ševardnadzės režimui tik ryžtingomis permainomis pavyko neutralizuoti jų įtaką.

Ekonominė padėtis per keletą metų šalyje pasikeitė į gera, tapo saugiau gyventi, buvo atleista daug korumpuotų policijos pareigūnų, prokurorų. Šalyje vėl pradėta tiesti kelius ( to nebuvo daroma nuo 1991 metų). Gruzijos vyriausybė vėl ėmė kontroliuoti Adžariją, kurioje ilgą laiką klestėjo Abašidzių klanas, susijęs su Rusijos generolais ir G.Lučianskiu, vienu iš Rusijos mafijos vadeivų. Tūkstančiai Adžarijos gyventojų išėjo į gatves, ilgametis regiono lyderis M.Abašidzė pabėgo, o žmonės su gėlėmis rankose pasitiko atvykusį M.Saakašvilį. 2006 metų pavasarį palyginus taikiai pavyko sureguliuoti situaciją Svanetijoje. Nors ginkluoti separatistai grasino, vėliau dalis jų pasidavė, o dalis pasitraukė, tad pavyko išvengti didesnio kraujo praliejimo.

Pažvelkime įdėmiau į Gruzijos opoziciją ir jos lyderius.

Viena iš kertinių figūrų opozicijos gretose yra Badris Patarkacišvilis, oligarchas, savo turtus susikrovęs Rusijoje. Į Gruziją jis atvyko 2004 m. pradžioje. Tuo metu jis politiniuose procesuose nedalyvavo, susitelkė į verslo reikalus. 2005 metais buvo išrinktas Gruzijos olimpinio komiteto prezidentu. B.Patarkacišvilis siejamas su Audriumi Butkevičiumi, Vilniaus tarybos nariu, vienu iš R.Pakso vadovaujamos partijos lyderių. A.Butkevičius įvardijamas šio oligarcho konsultantu. Žinant B.Patarkacišvilio ryšius su Rusijos saugumiečiais ir tai, kad A.Butkevičius yra vienas iš vadovų paslaptingos bendrovės ,,Far West limited“ (FVL), siejamos su GRU (Rusijos karine žvalgyba), galima numanyti, kad jie gali turėti bendrų interesų. B.Patarkacišvilis bendravo ir su V.Gelašviliu, Gruzijos ir Lietuvos verslininku, Lietuvoje vadinamu kontrabandos karaliumi. Kurį laiką jis buvo Gruzijos parlamento nariu, o su B.Patarkacišviliu jį siejo bendras statybų verslas. 2006 metų kovą, paaiškėjus, kad V.Gelašvilis organizavo padegimus Tbilisyje, jis pabėgo į Lietuvą.

Viena iš opozicinių partijų yra Gruzijos teisingumo partija. Čia būtų galima nuvesti įdomias lygiagretes su Lietuva. Šios partijos pirmininkas Igoris Georgadzė jau seniai gyvena Maskvoje ir vadovauja šios partijos veiklai telefono skambučiais bei per nuolat atvykstančius tarpininkus.

Tai primena Darbo partijos ir jos lyderio V.Uspaskicho situaciją. Teisingumo partija išsiskiria populistinių šūkių deklaravimu, jos gretose yra nemažai buvusių E.Ševardnadzės režimo pareigūnų ir buvusių KGB darbuotojų. Pats IM.Georgadzė nuo 1972 metų buvo KGB darbuotojas, 1987 metais jam suteiktas pulkininko laipsnis. Kartu su E.Ševardnadze ir D.Joselianiu buvo pagrindiniais ginkluoto maišto, nuvertusio Z.Gamsachurdijos valdžią, organizatoriais. 2006 metų rudenį teisėsaugos pareigūnai suėmė 30 Teisingumo partijos narių, buvo pradėtas tyrimas dėl ginkluoto perversmo organizavimo. Vėliau trylika iš jų buvo teisiami ir įkalinti. Kaip viena iš pagrindinių kaltinamųjų buvo įvardyta I.Georgadzės giminaitė Maja Topurija.

Kita opozicinė partija – Liaudies partija. Ji buvo įkurtas tik 2006 metrų pabaigoje. Šios partijos lyderis Koba Davitašvilis savo laiku buvo žinomas sportininkas, imtynininkas. 2006 metų pavasarį jis su broliu buvo suimtas ir apkaltintas reketu, tačiau pritrūkus įrodymų Koba Davitašvilis paleistas ir tyrimas jo atžvilgiu nutrauktas, o jo brolis nuteistas septyneriems metams.

Įdomu tai, kad buvusio prezidento Zviado Gamsachurdijos sūnūs atsidūrė skirtingose stovyklose – Georgijus Gamsachurdija palaiko prezidentą M.Saakašvilį, o jo broliai Konstantinas ir Kotne yra opozicijos pusėje. Tuo tarpu Konstantinas Gamsachurdija yra laikomas vienu iš opozicijos lyderių, jis yra Laisvės partijos lyderis. Georgijus Gamsachurdija apkaltino brolius išdavyste.

Šį rugsėjį daug triukšmo sukėlė buvęs M.Saakašvilio bendražygis Iraklijus Okruašvilis, 2005-2006 metais ėjęs gynybos ministro pareigas. Jis apkaltino prezidentą korupcija ir nužudymų organizavimu. Paaiškėjo, kad jis pats jau kurį laiką buvo Gruzijos teisėsaugos stebimas, fiksuojami jo kontaktai su Patarkacišviliu ir kitais įtartinais asmenimis, be to, atliekamas tyrimas dėl jo korupcinės veiklos.

Rugsėjo pabaigoje I.Okruašvilis buvo areštuotas, spalio pabaigoje paleistas iš kalėjimo ir išvyko į užsienį. Šiuo metu gyvena Vokietijoje. Miunchene, kalbėdamas su žurnalistais, jis prisipažino, kad B.Patarkacišvilis ir jam artimi asmenys jį įkalbėjo dalyvauti antivyriausybiniame sąmoksle, už tai pažadėjo aukštą postą.

Gruzijos saugumo pareigūnai spalio – lapkričio mėnesiais užfiksavo aktyvią Rusijos žvalgybininkų veiklą šalyje. Diplomatais prisidengę žvalgybininkai nuolat bendravo su prorusiškos opozicijos atstovais. Neseniai per Gruzijos televiziją parodytas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip Rusijos žvalgai tariasi su opozicijos veikėjais Davidu Natelašviliu, Konstantinu Gamsachurdija, Kotne Gamsachurdija. Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl šių faktų, visi šie opozicijos veikėjai yra ieškomi.

Prezidentas M.Saakašvilis paskelbė apie priešlaikinius rinkimus į prezidento postą. Jie vyks 2008 metų sausio 5 dieną. Abejojama, ar šiuose rinkimuose opozicija iškels stiprius kandidatus. Yra minimos buvusios užsienio reikalų ministrės S.Zurabišvili, K.Davitašvilio, B.Patarkacišvilio pavardės. Tačiau dėl Patarkacišvilio galimybės dalyvauti rinkimuose kyla daug abejonių. Sunku patikėti, kad jis savo noru grįžtų į Gruziją.

Vyksta derybos tarp valdžios atstovų ir opozicijos. Vyriausybei atstovauja parlamento pirmininkė Nino Burdžanadzė ir įtakingas parlamento narys Georgijus Ceretelis, opozicijai – buvusi užsienio reikalų ministrė Solomė Zurabišvili ir nuosaikios opozicinės partijos ,,Naujieji dešinieji“ vadovas Davidas Gamkrelidzė.

Negalima teigti, kad visi opozicijos lyderiai yra Rusijos agentai ar kriminalinių struktūrų atstovai. D.Gamkrelidzė ir S.Zurabišvili vertinami kaip nuosaikūs opozicionieriai, nesutariantys su valdžia dėl šalies valdymo strategijos. Viena iš įtakingų opozicijos lyderių I.Sarišvili buvo opozicijoje visoms iki šiol buvusioms vyriausybėms. Tad valdžios atstovų ir nuosaikios opozicijos lyderių dialogas būtų prasmingas, galėtų sumažinti įtampą šalyje.

Kremliui artimi Rusijos apžvalgininkai ir politologai aršiai puola Gruzijos valdžią, kritikuoja prezidento Saakašvilio ir kitų pareigūnų veiksmus, tuo tarpu nepriklausomi politologai laikosi kiek kitos pozicijos – nors ir išsakydami tam tikrą kritiką Gruzijos valdžios atžvilgiu, jie pabrėžia, kad opozicijos veiksmai veda į chaosą, o Kremliaus puolimas siejasi su tvirta prezidento Saakašvilio pozicija, jo provakarietišku kursu. Vienas iš žymiausių Rusijos politologų S.Belkovskis teigia, kad ,,Saakašvilio veiksmai šioje situacijoje teisingi. Jei šalyje būtų įsigalėjusi anarchija, tai galėjo turėti Gruzijai neigiamų pasekmių. Opozicija yra susiskaidžiusi ir jai perėmus valdžią, grėstų pilietinis karas, kaip savo laiku Gruzijoje jau yra buvę 1992-1993 metais“.

Dabartinė Rusijos valdžia stengiasi visais įmanomais būdais plėsti savo įtaką Gruzijoje. Kaimyninio Azerbaidžano valdžia tvirta ir pasižymi savarankiška politika. Tad imperialistiškai nusiteikę Rusijos veikėjai tikisi atkurti savo įtaką Gruzijoje ir stengiasi nuversti dabartinę Gruzijos valdžią.

Padėtis Gruzijoje kelia JAV ir Vakarų Europos valstybių lyderių susirūpinimą. JAV valstybės departamento atstovas pareiškė, kad Jungtinių Valstijų administracija tikisi, jog konfliktas tarp vyriausybės ir opozicijos bus išspręstas taikiomis priemonėmis.

Galimi įvairūs tolesnių įvykių Gruzijoje scenarijai, tačiau tikimybė, kad artėjančiuose prezidento rinkimuose laimėtų opozicijos atstovai, nedidelė. Gruzijos valdžia nenusiteikusi nuolaidžiauti masinių riaušių organizatoriams, tad abejotina, ar opozicija rengs kelių arba vyriausybinių pastatų blokadas po to, kai šalyje bus panaikinta nepaprastoji padėtis. Žinoma, Rusijos specialiosios tarnybos gali organizuoti provokacijas ar daryti įtaką artėjančiai rinkimų kampanijai.

Aišku viena, kad dabartiniai įvykiai Gruzijoje ir jų tolesnė eiga turės įtakos viso regiono geopolitinei situacijai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija