„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. lapkričio 14 d., Nr. 20 (157)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

V.Adamkus Lenkijoje

Lietuvos prezidentas Valdas
Adamkus susitiko su „Pilietinės
platformos“ lyderiu, paskirtuoju
Lenkijos ministru pirmininku
Donaldu Tusku

Prezidentas Valdas Adamkus sekmadienį Varšuvoje dalyvavęs Lenkijos nacionalinės šventės – Nepriklausomybės dienos – minėjimo iškilmėse, susitiko su paskirtuoju Lenkijos premjeru Donaldu Tusku. Lietuvos vadovas išreiškė įsitikinimą, kad bus išlaikyti pastarąjį dešimtmetį susiklostę geri dvišaliai santykiai ir tęsiamas konstruktyvus bendradarbiavimas prioritetinėse politikos srityse. Prezidentas V.Adamkus išreiškė viltį, kad suformavus naują Lenkijos vyriausybę artimiausiu metu įvyks Lietuvos ir Lenkijos vyriausybių bendradarbiavimo tarybos posėdis, kuriame bus svarstomi aktualūs dvišaliai ir daugiašaliai klausimai. Valstybės vadovas savo ir ministro pirmininko vardu pakvietė premjerą D.Tuską apsilankyti Lietuvoje. Kalbėdamas apie Lietuvos – Lenkijos elektros tilto statybą, Prezidentas V.Adamkus pabrėžė būtinybę artimiausiu metu pasirašyti susitarimą dėl kompanijos įsteigimo, kuri rūpintųsi šio projekto plėtra. D.Tuskas patikino, kad dėl elektros tilto bus ieškoma greitų sprendimų.

V. Adamkus Lietuvos ambasadoje dalyvavo parodos „Karas po karo“ atidaryme. „Labai simboliška, kad Lenkijai švenčiant Nepriklausomybės dieną, atidarome parodą, liudijančią apie išsivadavimo kovą po sovietų okupacijos“, – sakė valstybės vadovas. Prezidento V.Adamkaus nuomone, tik pažinę sovietų okupuotų tautų istoriją, galėsime geriau įvertinti netektis, kurias patyrė daugelis Europos šalių. Sekmadienį V.Adamkus dalyvavo Lenkijos Nepriklausomybės dienos minėjime. Lietuvos prezidentas sakė, kad „Lietuvių ir lenkų tautų bendra kova už nepriklausomybę, tarpusavio palaikymas ir sąjungininkų parama galutinai sugriovė sovietų imperiją ir atvėrė kelią vieningos, nedalomos ir laisvos Europos kūrimui“.

Lietuvos vadovas didžiai įvertino Lenkijos nepriklausomybės dieną: „Šią dieną prieš 89-erius metus Lenkija atgimė ir Lenkijos Respublikos vardas vėl atsirado ten, kur visuomet priklausė jam būti – Europos tautų žemėlapyje. Lapkričio 11-oji vainikavo Lenkijos sukilėlių, patriotų ir visos lenkų tautos nuolatinę kovą už teisę nevaržomai kurti ateitį savo protėvių žemėje. Ilgi okupacijos metai nepalaužė Jūsų dvasios ir nepriklausomybės siekių, nes kiekvieno lenko širdį ir mintis yra palietusi laisvės ranka“. V.Adamkus pažymėjo, kad lenkų karių narsa ir heroizmas sustabdė vienos iš žiauriausių XX a. ideologijos – komunizmo – veržimąsi į Vakarų Europą: „Ir tuomet, kai Europa blogio akivaizdoje tylėjo, Lenkijos laisvės varpo dūžiai ne kartą perspėjo apie kylantį pavojų ne tik Lenkijos, bet ir visos Europos laisvei. Sovietinės santvarkos metais Lenkijos ir Lietuvos žmonių tvirtas charakteris ir troškimas savarankiškai kurti savo ateitį pasirodė esą stipresni už galingą sovietų armiją, kurios pabūklai nesugebėjo nutildyti laisvų širdžių plakimo, 1980 metais išsiliejusio į „Solidarumo“ judėjimą, o 1989-aisiais – į Baltijos kelią“. Prezidentas pabrėžė, kad lietuvių ir lenkų tautų bendra kova už nepriklausomybę, tarpusavio palaikymas ir sąjungininkų parama galutinai sugriovė sovietų imperiją ir atvėrė kelią vieningos, nedalomos ir laisvos Europos kūrimui: „Todėl drąsiai galiu teigti, kad mūsų laisvės kovos praeitame šimtmetyje tapo XX amžiaus Europos sąžine“.

Valstybės vadovas pažymėjo, kad iš istorijos reikia semtis ne tik stiprybės, bet ieškoti ir pamokų, kurios padėtų puoselėti sunkiai iškovotą laisvę ir kurti gerovę ateities kartoms. „Istorija mus moko, kad Lenkijos laisvė buvo tiek stipri, kiek stipri buvo Lietuvos laisvė. O Lietuvos laisvė tiek stipri, kiek stipri buvo Lenkijos laisvė, – sakė V.Adamkus. – Istorija mus moko, kad laisvė nėra duodama, ji išsikovojama ir, kaip ir kitos kilnios demokratinės vertybės, turi būti nuolat ginama. Šis supratimas atvedė mus į strateginę partnerystę, ir aš tikiuosi, kad ji vis labiau bus stiprinama realiais darbais.“

Lietuvos vadovas pažymėjo, kad toks suvokimas ragina kurti solidarią ir stiprią Europos Sąjungą, tvirtai susietą su Amerika.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija