„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. gruodžio 12 d., Nr. 22 (159)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Apie padėtį Čečėnijoje

Minint genocido Čečėnijoje 13-ąsias metines, Vilniaus Sąjūdžio taryba kreipėsi į Europos parlamento vadovus, JAV ir Rusijos prezidentus, Čečėnijos parlamento pirmininką.

Kreipimesi teigiama, jog nesutramdžius Rusijos agresijos, pasaulio valstybių ir atsakingų tarptautinių organizacijų – Jungtinių Tautų Organizacijos, Europos tarybos, Europos saugumo organizacija ir NATO – vadovai atiduoda V. Putinui teisę žudyti čečėnus.

1994 m. gruodžio 11 d. pamynusi visų Jungtinių Tautų Organizacijos šalių, taip pat ir Rusijos, pripažintą Tautų apsisprendimo teisę ir jos pačios pasirašytas Tarptautinės teisės normas, Rusija pradėjo žiaurius karo veiksmus Čečėnijos Respublikoje Ičkerijoje. Vykdydama šios Nepriklausomos valstybės genocidą, Rusija per 13 metų Čečėnijoje išžudė apie 300 tūkstančių žmonių, iš jų apie 42 tūkstančius vaikų, sunaikino ekonomiką ir Čečėnijos pramonę ir valstybei padarė žalos už maždaug 300 milijardų JAV dolerių.

Apie 80 procentų gyventojų buvo išvaryti iš namų. Šalyje siaučia tuberkuliozės epidemija, nuo kurios ypač kenčia jaunimas ir vaikai. Apie 40 procentų naujagimių gimsta suluošinti. Trečdalis gyventojų serga įvairiomis vėžio formomis.

Rusija nevykdo Rusijos prezidento B. Jelcino ir Čečėnijos Respublikos Ičkerijos prezidento A. Maschadovo 1997 m. gegužės 12 d. pasirašytos TAIKOS SUTARTIES tarp Rusijos Federacijos ir Čečėnijos Respublikos Ičkerijos.

Čečėnija jau 400 metų ginasi nuo Rusijos kolonijinės ekspansijos. Istorija nežino tokių didvyriškumo ir pasiaukojimo pavyzdžių ginant savo tautą ir valstybę. Žmonija žino Rusiją kaip kraujo ir užkariavimų trokštančią blogio imperiją.

Siekdama pratęsti karo veiksmus Čečėnijoje, Rusija organizavo namų sprogdinimus savo šalyje. Rusijos specialiosios tarnybos organizavo atakas Nord – Oste 2002 m. spalio 23 d., naudodamos nuodingas chemines medžiagas. Čia žuvo apie 130 žmonių ir buvo nužudyta apie 40 sukilusių čečėnų, tarp kurių buvo 14-16-os metų paauglių.

Susidomėjimą kelia, kad turėdamos iniciatyvą Rusijos specialiosios tarnybos netekusių sąmonės sukilusių čečėnų į nelaisvę neėmė, o šaltakraujiškai nušovė – tiesa ir liudytojai nereikalingi. Reikėtų prisiminti, kad antrojo Pasaulinio karo metu sovietai už kiekvieną „liežuvį“ aukodavo dešimtis kareivių ir karininkų.

2004 metų rugsėjo pradžioje per Beslano įvykius žuvo apie 1000 žmonių, tarp kurių apie 800 vaikų, daugelis prapuolė be žinios. Už Beslano tragediją yra atsakinga Rusijos valdžia.

„Gerbiamieji pasaulio juristai, politikai, teisės specialistai ir advokatai, įvardykite nors vieną įstatymą, leidžiantį žudyti vaikus, senelius ir dar negimusius, – sako kreipimosi autoriai. – Pasaulio valstybės priima mirties bausmės panaikinimo įstatymus; Rusijoje taip pat panaikinta mirties bausmė. Kodėl V. Putinui leidžiama masiškai žudyti žmones?! Reikalaujame suteikti Nepriklausomybę Čečėnijos Respublikai Ičkerijai, išvesti Rusijos karines pajėgas iš Čečėnijos ir kompensuoti padarytą žalą.“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija