„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2009 m. vasario 4 d., Nr.3 (182)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

 

Davose tarėsi pasaulio lyderiai

Už nuopelnus Lietuvos Respublikai
ir už Lietuvos vardo garsinimą
prezidentas Valdas Adamkus apdovanojo
Pasaulio ekonomikos forumo vadovą
Klausą Švabą ordino „Už nuopelnus
Lietuvai“ Komandoro kryžiumi
Nuotrauka iš president.lt

Davose (Šveicarija) prieš savaitę prasidėjusiame ir šeštadienį pasibaigusiame Pasaulio ekonomikos forume (PEF) dalyvavo daugiau kaip 2500 atstovų iš 96 pasaulio šalių. Forume apie pasaulį po ekonomikos krizės diskutavo apie 40 valstybių vadovų. Dalyvavo įvairių kompanijų, nevyriausybinių organizacijų, akademikų ir kitų organizacijų atstovai iš viso pasaulio.


Globalinės krizės aidai

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Globalinės ekonominės ir finansinės krizės požymiai vis labiau reiškiasi visame pasaulyje. Tačiau egizstuoja tam tikri skirtumai. Kai kurias šalis krizė palietė labai skaudžiai, o kai kuriose šalyse krizės požymiai dar nėra ryškūs. Krizė vis labiau reiškiasi JAV, Italijoje, Portugalijoje, Vokietijoje, kai kuriose Vidurio ir Rytų Europos valstybėse, tame tarpe ir Lietuvoje bei kaimyninėje Latvijoje.


IAE klausimas – pačiu laiku

Violeta LINKIENĖ,

Lietuvos socialdemokratų sąjungos pirmininko pavaduotoja

Lietuvos priklausomybė nuo Rusijos energetinių šaltinių ir malonės – visiems gerai žinomas faktas. Tačiau per beveik du dešimtmečius, deja, nepadaryta nieko, kad ta priklausomybė mažėtų.

Maskvai ir Kijevui susiginčijus dėl dujų tiekimo toms ES valstybėms, kurios visiškai priklausomos nuo rusiškų dujų (Slovakijai ir Bulgarijai)  kilo rimtų energetikos problemų. Šį kartą Lietuva sunkumų išvengė, nes dujas gauname kita šaka, tačiau neturėtume pamiršti penkerių metų senumo istorijos, kai tiekimas nutrūko būtent šia, per Baltarusiją einančia šaka. Tiek Slovakija, tiek Bulgarija įvykdė stojimo į ES sutarčių įsipareigojimą – išjungė savo branduolinius reaktorius. Jau šių metų pabaigoje tai bus priversta padaryti ir Lietuva. Kritiška Slovakijos, Bulgarijos ir kai kurių kitų šalių energetinė padėtis, užsitęsus Rusijos ir Ukrainos nesutarimams, rodo, jog Europos Sąjunga negali garantuoti savo narių energetinio saugumo. Taip pat niekas negali garantuoti, kad dujų tiekimo problemos vėl nekils baltarusiškoje šakoje. O juk uždarius Ignalinos AE dujos taps ir pagrindiniu elektros gamybos šaltiniu.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija