„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2009 m. spalio 7 d., Nr.16 (195)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

 

Žvilgsnis į Iraną

„XXI amžiuje“ ne kartą rašyta apie Iraną. Šioje šalyje vykstantys įvykiai susilaukia prieštaringų vertinimų. Irano valdžia kaltinama opozicijos persekiojimu ir valdžiai neįtikusių žurnalistų areštais. Bet šios šalies demokratijos lygio net negalima lyginti su šiuolaikinės Rusijos „demokratija“. Kremliaus saugumiečių režimo užvaldytoje šalyje jau liko tik menki demokratijos likučiai, o Irane vyksta tikri, nesurežisuoti prezidento ir parlamento rinkimai, juose dalyvauja tiek pozicijos, tiek opozicijos atstovai. Prezidento rinkimuose laisvai dalyvauja opozicijos atstovai, o parlamente posėdžiauja opozicinėms jėgoms priklausantys deputatai.


„Gynybos skydai“ – iliuzijos ir tikrovė

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

2003–2008 metais vyko daug diskusijų dėl JAV priešraketinės gynybos skydų Europoje dislokavimo. Bet šių metų rugsėjį galutinai paaiškėjo, kad vadinamieji gynybos skydų įrengimai Lenkijoje ir Čekijoje nebus dislokuoti. Rugsėjo 17 dieną JAV prezidentas Barakas Obama oficialiai pareiškė, kad atsisakoma planų Rytų Europoje dislokuoti priešraketinės gynybos sistemos (PRG) elementus. Tokį jo sprendimą skeptiškai įvertino kai kurie JAV sąjungininkai NATO aljanse. Kalbama, kad bus kuriama kita gynybos sistema. JAV gynybos sekretorius R. Geitsas rugsėjo pabaigoje oficialiai pareiškė, kad JAV ketina sukurti naują PRG sistemą, kuri bus efektyvesnė ir padės apsaugoti visą Europą. Apie tai spalio 2 dieną kalbėjo ir Lietuvos krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė: esą ji gavo patikimą informaciją, kad yra rengiama nauja gynybos strategija, kurioje numatoma sukurti ir Europos priešraketinės gynybos sistemą. Atsisakydama rengti PRG Lenkijoje ir Čekijoje, B. Obamos administracija ieško kelių, kaip suartėti su Rusija ir tam imasi įvairių priemonių.


Nacionalinio saugumo ir Seimo garbės reikalas

Edmundas SIMANAITIS

Per bemaž dvidešimt antrosios Lietuvos Respublikos metų būta atviros agresijos faktų ir mėginimų visuomenėje sukelti sąmyšius ir provokacijas. Kai kurių specialistų nuomone, tokias sumaištis planuoja, rengia, kursto Lietuvoje veikiančios nedraugiško užsienio specialiosios tarnybos. Tai vadinamieji „minkštieji projektai“ (MP), kuriais siekiama sukelti visuomenės nepasitenkinimą renkamos ir skiriamos valdžios veikla, silpninti šalies nacionalinį saugumą, menkinti Lietuvos Respublikos prestižą tarptautinėje politikoje.


Apie CŽV kalėjimus ir ABC ašaras

Vilius BRAŽĖNAS

Gyvename ne pirmais ir ne paskutiniais šeimai, tautai ir žmonijai lemtingais laikais, todėl tautos vadovams ir kiekvienam savo aplinkai darančiam įtaką inteligentui privalu žinias prakošti pro logiškos kritikos ir istorinės tikrovės koštuvą. Tada gal galėtume lengviau susipaisyti kažkieno tyčia ar atsitiktinai išpučiamuose ir iš informacijos akiračio nepaleidžiamuose įvykiuose, jei naudotume ne vien „žiniasklaidą“, o ir „žinių visumą“ (pagal DLK žodyną) – ŽINIJĄ.


Jungtinis beprotnamis Niujorke

Vilius BRAŽĖNAS

Kada nors ateityje nuo globalizmo tamsiųjų metų sveikomis smegenimis išlikę istorikai gal parašys, jog 2009 metų rugsėjį pagaliau pratrūko pamažu augusi ir išsiplėtusi šlykšti tironiško globalizmo votis. Tai turėjo pagaliau pastebėti net intelektualiniai tiesos pasaulio bailiai, bijoję pažiūrėti į akis realybei.

2009 metais JTO Generalinėje Asamblėjoje neišvengiamai kilęs į sveiko proto ribas sunkiai telpantis šurmulys iš dalies išblaškė tautų laisvės išdavystę pridengusias JTO „internacionalizmo“ miglas (Žiūr. Sąmokslas prieš žmoniją, 1975 m. V.Bražėno knygą). Jau tada buvo nurodyta, jog Rytų ir Vakarų globalistai (pasaulinės valdžios kūrėjai) siekė ne savų valstybių interesų, o naujosios pasaulio santvarkos (NPS) branduolio sukūrimo. Ši JTO asamblėja nesugebėjo nuslėpti planuojamos NPS tironijos tariamo neišvengiamumo. Jos tironiški nariai aiškiai nušvietė juodosios JTO–NPS tironijos ateitį.


„Aš suprantu azerbaidžaniečių skausmą dėl Kalnų Karabacho tragedijos“

Vienas įtakingiausių Azerbaidžano internetinių portalų www.day.az rugsėjo 30 dieną paskelbė interviu su Slaptai.lt redaktoriumi Gintaru Visocku. Day.az žurnalistas Rasulas Mechtijevas klausia, kodėl Slaptai.lt pastaruoju metu itin daug dėmesio skiria musulmonų ir krikščionių tarpusavio santykiams bei Lietuvoje gyvenančių tautinių mažumų problemoms, teiraujasi, koks Slaptai.lt požiūris į Kalnų Karabacho tragediją, domisi, kaip Slaptai.lt sekasi bendradarbiauti su Lietuvos azerbaidžaniečių draugijos lyderiu Mahiru Gamzajevu, kodėl musulmoniškų temų šiandien nevengia ir krikščioniškosios pakraipos laikraštis „XXI amžius“. Tikimės, jog šis azerbaidžaniečio Rasulo Mechtijevo pokalbis su lietuviu žurnalistu Gintaru VisockU bus įdomus ir Lietuvos skaitytojams.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija