„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. kovo 17 d., Nr.5 (205)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

 

Lotynų Amerikos mitai ir tikrovė

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Lotynų Amerikos regionas susilaukia vis didesnio pasaulio ekonomistų, verslininkų ir politikos apžvalgininkų susidomėjimo. Šiais metais Lotynų Amerikoje bus iškilmingai minima 200 metų sukaktis, kai Lotynų Amerikos kraštai pradėjo vaduotis iš ispanų kolonizatorių jungo. 1810 metais Simonas Bolivaras ir jo bendražygiai pradėjo kovą už laisvę, o po keliolikos metų jau visas žemynas buvo išvaduotas iš kolonizatorių gniaužtų.


Kodėl užsienio politikai ignoravo Lietuvos jubiliejų

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmetį aukštai įvertinęs pirmasis Europos Sąjungos (ES) prezidentas Hermanas van Rompėjus (Herman Van Rompuy) pažymėjo, kad Lietuvos nepriklausomybės atkūrimas prieš 20 metų buvo istorinės reikšmės įvykis visai Europai. Jis pažadėjo ta proga apsilankyti šventiniame minėjime Briuselyje. H. Van Rompėjaus sveikinime, kurį ketvirtadienį iškilmingame minėjime Seime perskaitė Lietuvos parlamento vadovė Irena Degutienė, rašoma: „Norėčiau pasveikinti prezidentę, Vyriausybę ir Lietuvos žmones Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečio proga. Tai buvo istorinės reikšmės įvykis visai Europai. Ruošiuosi tai pažymėti apsilankydamas šios datos šventiniame minėjime Briuselyje kovo 17 dieną, kai vyks Europos vadovų tarybos posėdis“. Tačiau iškilmėse nedalyvavo nė vienas iš pagrindinių ES vadovų – nei Europos Komisijos pirmininkas Žozė Manuelis Barosas (José Manuel Barroso), nei ES pirmininkas H. van Rompėjus, nei ES užsienio politikos vadovė Katerina Ašton (Catherine Ashton), nei Europos Parlamento vadovas. Nepateisinama, kad nė vienas iš jų nesiteikė atvykti – juk buvo minimas Nepriklausomybės atgavimo dvidešimtmetis, o ne eilinės metinės. Tik kelios iš 27 ES šalių neseniai atgavo savo nepriklausomybę ir turi tokių progų. Tiesiog nesuprantama, kaip ES vadovai, kurie nuolat keliauja po pasaulį, nerado laiko pagerbti  savo naujos narės ir jos žmonių. „XXI amžiaus“ skaitytojams pateikiame Laisvosios Europos radijo žurnalisto Valentino MITĖS nuomonę apie užsienio politikų požiūrį į naująją Lietuvos politiką.


Čilę nusiaubė galingas žemės drebėjimas

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Vasario pabaigoje ir kovo pradžioje Čilėje įvykę žemės drebėjimai šiai Lotynų Amerikos valstybei padarė didžiulių nuostolių: žuvo apie 1000 žmonių, daug sužeistųjų dar gydoma ligoninėse, sugriauta daugybė pastatų. Pirmieji galingi požeminiai smūgiai  Čilę sukrėtė vasario 27 dieną, o paskui požeminiai smūgiai pasikartojo vasario 28 ir kovo 1 dienomis. Žemės drebėjimo galingumas siekė 8,5–8,8 balus pagal Richterio skalę. Smarkiai nukentėjo Konsepsjono ir Valparaiso miestai, Čilės sostinėje Santjage  sugriuvo vienas didžiausių tiltų, dideli sporto rūmai. Konsepsjono mieste pradėjo trūkti maisto prekių ir geriamojo vandens, nukentėjo ir Talkauano uostamiestis.


Drąsūs lietuviai niekada neprarado ryžto

Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Barako Obamos sveikinimas Lietuvos           Nepriklausomybės atkūrimo 20-mečio proga

Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės sekretorės atstovė Pamela Kvanrad (Pamela Quanrud) Seimo iškilmingame posėdyje perskaitė Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Barako Obamos sveikinimą Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 20-mečio proga.

Siunčiu nuoširdžius linkėjimus Lietuvos žmonėms Lietuvos valstybės atkūrimo 20-mečio proga. 1990 m. kovo 11 dieną Lietuvos patriotai nubalsavo už nepriklausomybės nuo tarybinių okupantų atkūrimo paskelbimą. Daugiau kaip po metų nenuilstamai dirbant naujajai Lietuvos Vyriausybei ir po beginklių protestuotojų tragiškos žūties tarybinė vyriausybė pripažino Lietuvos nepriklausomybę. Kovo 11-osios įvykiai padarė lemiamą poveikį tam, kad Vidurio ir Rytų Europoje būtų grįžta prie demokratinių vertybių. Tuo metu šie drąsūs piliečiai dar negalėjo numatyti, koks bus visas jų veiksmų poveikis. Tačiau jie niekada neprarado ryžto. Jie tapo vilties deglu viso pasaulio žmonėms, siekiantiems laisvės, demokratijos ir žmogaus teisių įgyvendinimo. Šios sukakties proga mūsų žinia Lietuvos žmonėms yra nedviprasmiška. Prieš dvidešimt metų jūsų pademonstruota stiprybė ir vienybė įkvepia mus ir šiandien. Jungtinės Amerikos Valstijos rėmė jus tarybinės okupacijos laikotarpiu ir mes ir toliau liekame jūsų nepalaužiamu sąjungininku ir ištikimu draugu. Gilindami mūsų dvišalius santykius ir tęsdami partnerystės darbą NATO, mes drąsiai kartu žvelgsime į akis XX amžiaus iššūkiams. Jums švenčiant šią istorinę sukaktį, mes taip pat džiaugiamės Amerikos lietuvių indėliu į JAV plėtrą bei didžiuliu kultūriniu palikimu tų, kurie didžiuojasi savo lietuviškomis šaknimis.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija