„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. birželio 16 d., Nr.11 (211)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

 

Fašizmo ir komunizmo renesansas

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Fašizmas ir komunizmas XX amžiuje pasižymėjo kaip klastingos ir žiaurios ideologijos. Tokių ideologijų pagrindu susikūrę režimai yra atsakingi už dešimčių milijonų žmonių žudynes visame pasaulyje. Nors kartais apie fašizmą ir komunizmą jau svarstoma būtuoju laiku, bet pažvelkime – ar tikrai šios ideologijos jau nekelia grėsmės? 1920 metais komunistai įsigalėjo Rusijoje ir valdė šią šalį iki pat 1991 metų. Bet ir šiuo metu Rusiją valdo žiaurus totalitarinis režimas. O fašistinės ir komunistinės organizacijos veikia visame pasaulyje. Pasitaiko net paradoksų – tokių organizacijų nariai organizuoja teisėjų nušalinimus, šmeižto kampanijas prieš jiems neįtikusius politikus ir žurnalistus.


Kirgiziją sukrėtė skerdynės

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Kirgiziją sukrėtė birželio 10 dieną prasidėję masiniai neramumai. Jau naktį iš birželio 11 į 12-ąją pogromai ir žudynės prasidėjo Ošo mieste. Čia buvo siaubiamos parduotuvės, firmų biurai ir privatūs namai apiplėšiami ir padegami. Buvo žudomi parduotuvių, biurų darbuotojai ir privačiuose namuose esantys žmonės. Šios barbariškos akcijos vyko etniniu pagrindu – kirgizai puolė uzbekų valdomus verslo objektus ir privačius namus, o uzbekai – kirgizų valdomus pastatus. Birželio 12-osios vakare pranešta, kad jau žuvo 83 žmonės. Ir birželio 13 dieną buvo padeginėjami pastatai, mieste aidėjo šūviai. Tą dieną masiniai neramumai prasidėjo ir Džalalabado mieste. Birželio 13 dieną į Ošo miestrą atvyko kariuomenė. Kariniai daliniai pradėjo perimti svarbesnių objektų – vandentiekio įmonės, kepyklų, ligoninių ir kitų – kontrolę. Birželio 14 d. pranešta, kad žuvo 133 žmonės, apie 1500 sužeista. Tarp žuvusiųjų – aštuoni milicijos pareigūnai, 36 pareigūnai sužeisti. Per 70 tūkstančių žmonių pabėgo į Uzbekiją. Birželio 14 dienos ryte kariniai daliniai pradėjo specialiąją operaciją – Ošo priemiestyje ir Narimano kaime atiminėjo ginklus iš vietos gyventojų.


Estija: žalia šviesa į euro zoną

Karolina Dirgėlaitė

Per pastaruosius dvidešimt metų Estija, regis, tapo vienu Europos fenomenų. 1991-aisiais grįžusi į pasaulio žemėlapį po penkiasdešimt vienerių metų nebūties, ji iki šių dienų nesiliauja stulbinusi visų aplinkinių savo sparčiai besivystančia ekonomika, paremta proporcinių mokesčių sistema, laisvaisiais mainais ir valiutos taryba. Ji pralenkė visų pesimistų lūkesčius 2004-aisiais prisijungdama prie Europos Sąjungos bei NATO. Dabar 1, 4 milijono žmonių turinčios tautelės laukia dar vienas žygdarbis – įgyvendinti savo siūlymą nuo 2011 metų sausio 1-osios dienos įsivesti eurą.


Kai valdo teroristai, saugotis būtina

Birželio 3 dieną per Lietuvos radiją klausiau politologo Egdūno Račo pasisakymą apie paskutinius įvykius Viduržemio jūroje, prie Izraelio ir Gazos sektoriaus pakrantės, ir kaip tuos įvykius traktuoja kai kurios šalys ir pats E. Račas. Buvau gerokai nustebintas vienpusišku Izraelio pasmerkimu ir arabų šalių teisinimu. Ypač E. Račas gyrė Turkiją, kad ji išdrįso paprieštarauti Europos Sąjungos ir JAV politikai Artimuosiuose Rytuose, kad Turkija atsigręžė į pasaulio monopolistų skriaudžiamus brolius musulmonus kitose šalyse ir pan. Dėl tragiškų įvykių ant Turkijos laivo prie rytinės Viduržemio jūros pakrantės, kur dėl susiklosčiusių aplinkybių žuvo devyni humanitarinę pagalbą lydėję asmenys, E. Račas be išlygų kaltino Izraelį, užmiršdamas, kad Gazos sektorių valdo radikalūs musulmonai ir atviri teroristai, kad Izraelis savo saugumo sumetimais buvo priverstas uždėti embargo tai sričiai ir pan. Izraelis praleidžia į Gazos sektorių humanitarinę pagalbą, prieš tai norėdamas patikrinti, ar ten nėra užslėptų ginklų ir kitų nepageidaujamų dalykų. Ir jeigu Izraelio pareigūnams neleidžiama to patikrinimo atlikti, jei jiems agresyviai pasipriešinama, tai natūraliai tie neleistini veiksmai išprovokavo ir Izraelio pareigūnų ir kariškių reakciją. Manau, kad E. Račui ir kitiems dar per anksti ginti musulmonus, nes kol kas atviru terorizmu užsiiminėja išimtinai musulmoniškų kraštų žmonės, juo labiau kai kalba eina apie mažyčio Izraelio žūtbūtinę kovą su daugiamilijoniniu musulmonų tautų Galijotu.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija