„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2011 m. kovo 23 d., Nr.6 (228)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

 

Vokietijos turkų integracija?

Irena Tumavičiūtė

Erdoganas sužavi savo „tautiečius“
Diuseldorfe (kabutės tekste,
nes vokiečiai mano, jog šiuo
atveju jo tautiečiais gali būti
tik ne Vokietijos piliečiai – I.T.).

Vokietijoje dar nenutilo diskusijos dėl Sarrazino knygos apie užsieniečių integraciją, o žiniasklaidoje jau mirga straipsniai, kuriuose piktinamasi Turkijos premjero Recepo Tayyipo Erdogano kalba, pasakyta Diuseldorfe susitikus su „turkais ir turkų kilmės vokiečiais“.

Erdoganas ragino tautiečius integruotis į Vokietijos gyvenimą ir išmokti vokiškai, bet pasisakė prieš asimiliaciją. Kai kuriuos politikus ypač papiktino tai, kad Erdoganas savo tautiečius ragino pirma vaikus išmokyti turkiškai, o tik paskui vokiškai. Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle teigė, kad vokiečių kalba yra migrantų „integracijos raktas“, ir pabrėžė, kad Vokietijoje augantys vaikai pirmiausia turi išmokti vokiečių kalbą.


Pasaulio ekonomikos mozaika smarkiai keičiasi

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Prognozuojama, kad 2011-ieji bus pasaulinės ekonomikos atsigavimo metai. Dar 2010 metų pabaigoje pastebėta daug ekonomikos atsigavimo tendencijų – įvairiose šalyse pradėjo kilti atlyginimai, mažėjo bedarbystė, išaugo prekybos apyvarta. Labai sparčiai augo kelių Azijos valstybių – Kinijos, Indijos, Taivanio, Singapūro, Pietų Korėjos ekonomika. Ir Jungtinių Amerikos Valstijų ekonomika  sparčiai atsigauna. Tiesa, čia pasitaiko įvairių netikėtumų. Štai nuo kovo pradžios staiga pakilo maisto  produktų kainos. Kainų augimas siekia 4 procentus, o atskirų prekių kainos augo dar sparčiau. Štai JAV labai populiarios sultys pabrango 8–9 proc., 6–7 procentais brangsta mėsa,  kruopos, makaronai bei kiti maisto produktai. Toks staigus kainų šuolis aiškinamas tuo, kad kyla vaisių, grūdų kainos, savo produkciją pabrangino ir stambesni mėsos tiekėjai. Lietuvoje nuolat kylančios maisto produktų ir kuro kainos jau nieko nestebina. Tam yra ir objektyvios priežastys (pirmiausia pernelyg dideli mokesčiai), bet pagrindinė priežastis – kainų augimu yra suinteresuoti Lietuvoje įsigalėję monopolinio kapitalizmo karteliai. Šių struktūrų savininkai palaiko artimus ryšius su korumpuotais politikais bei pareigūnais ir užsitikrina priedangą nelegaliai veiklai.


Rusija nori tęsti SSRS viešpatavimą kita forma

Sausio mėnesį Vytautas Landsbergis davė interviu Japonijos laikraščio „Sankei Šimbun“ žurnalistui Endo Riosuke. Pokalbį užrašė V. Landsbergio biuras. Jame kalbama apie 1991 metų sausio 13-ąją Sovietų Sąjungos ir Lietuvos komunistinių jėgų vykdytą agresiją ir mėginimą įvykdyti perversmą nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje, grėsmes valstybei ir santykius su kitomis valstybėmis. Interviu spausdiname nežymiai sutrumpintą.


Rusai myli Staliną ir nekenčia Gorbačiovo

Rusų žurnalistas Leonidas Mlečinas

Žymus rusų žurnalistas Leonidas Mlečinas yra parašęs nemažai analitinių knygų apie Sovietų Sąjungos ir Rusijos slaptųjų tarnybų intrigas. Neseniai vienoje Rusijos televizijos laidoje L. Mlečiną kalbinusi žurnalistė Olga Žuravliova domėjosi, kaip jis vertina prancūzų nusiteikimą už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi teisti prezidentą Žaką Širaką, kaip derėtų vertinti ministrus, kurie turi laiko rašyti mokslines disertacijas, kodėl vis dar Rusijoje garbinamas Stalinas, o Michailas Gorbačiovas keikiamas... Pateikiame sutrumpintą pokalbio variantą.  


Rusija turi atsiklaupti ir atsiprašyti

Gintaras Visockas

Rusijos disidentė, politikė,
žurnalistė Valerija Novodvorskaja

Neseniai RTVi laidoje „Osoboje mnenije“ kalbėjo žymi Rusijos politikė, žurnalistė Valerija Novodvorskaja. Pagrindinė tema – teroro aktas, surengtas Maskvos tarptautiniame Domodedovo oro uoste. Mano manymu, į V. Novodvorskajos pastabas apie priežastis, skatinančias terorizmą, derėtų įsiklausyti net ir Lietuvos slaptųjų tarnybų vadovams. Visiems nūnai Lietuvoje žinoma, kaip Lietuvos VSD vadovybė pareiškė, esą čečėnams simpatiją jaučianti lietuvaitė Eglė Kusaitė sumanė susisprogdinti Rusijos sostinėje, keršydama Rusijai neva už pažįstamų čečėnų žūtis. Be abejo, bet koks teroristinis aktas yra blogis, kurio negalima toleruoti ir pateisinti, nes teroristai žudo ir niekuo dėtus žmones. Tačiau, pasak V. Novodvorskajos, nebūtina visų kalčių versti tiems, kurie susisprogdina. Kiekvienu konkrečiu atveju reikia analizuoti priežastis, kodėl buvo surengtas teroro aktas. Buvusi disidentė pabrėžė, jog pasaulyje egzistuoja dviejų rūšių terorizmas. Omenyje ji turinti sąvokas „vidinis terorizmas“ ir „išorinis terorizmas“. Jos įsitikinimu, Rusijos Federacijos teritorijoje musulmonų rengiami teroro aktai kardinaliai skiriasi nuo tų, kuriuos musulmonai rengia prieš Ameriką. V. Novodvorskajos įsitikinimu, Amerikos nekenčiančių teroristų bus visuomet, nes visuomet bus tokių, kurie pavydi Vašingtonui jo gerovės, galybės bei demokratijos teikiamų patogumų. Daug kas nekenčia Amerikos, nes Jungtinės Valstijos bent kol kas yra itin galinga valstybė. Būtent JAV drausmina plėšikiškai besielgiančias kitas pasaulio šalis. Taigi prieš Ameriką rengiami teroro aktai yra neišvengiami, nes Amerika niekada neįtiks tiems pasaulio plėšikams, kuriuos ji tramdo, drausmina ir baudžia. Išpuoliai prieš Vašingtoną liautųsi nebent tuomet, jei Amerika nustotų egzistavusi. Taigi priežasčių, kodėl prieš Ameriką rengiami teroro aktai, Vašingtonas pašalinti negali – Vašingtonas gali nebent deramai saugotis.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija