„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2012 m. rugpjūčio 24 d., Nr.7 (250)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

„WikiLeaks“  įkūrėjas dėkoja už pagalbą ginant jo teises

Sekmadienio popietę į pasaulio žiniasklaidą kreipėsi šiuo metu Londone, Ekvadoro ambasadoje, prieglobstį gavęs „WikiLeaks“  tinklalapio įkūrėjas 41 metų Australijos pilietis Julianas Assange‘as. Pasirodęs viešumoje jis padėkojo Ekvadoro, nedidelės Pietų Amerikos valstybės, vadovams už pagalbą ginant jo teises ir suteikiant prieglobstį. „Esu dėkingas Argentinos, Libijos, Brazilijos, Čilės, Bolivijos, Salvadoro, Hondūro, Meksikos, Nikaragvos, Peru, Venesuelos ir kitų Lotynų Amerikos šalių gyventojams ir valdžioms“, – dėkojo J. Assange‘as. Taip pat jis išsakė padėką JAV, Didžiosios Britanijos, Švedijos ir Australijos žmonėms, kurie jį palaikė per visus teismų maratonus. „Ačiū už palaikymą tuo metu, kai net šių šalių valdžia nepalaikė“, – sakė „WikiLeaks“  tinklalapio įkūrėjas. Jis taip pat atsiprašė savo šeimos, kad negali su jais būti, bet pažadėjo, kad jie vėl bus greitai kartu. Jis taip pat paragino JAV prezidentą Baracką Obamą sustabdyti „raganų medžioklę“ prieš jo tinklalapį, paskelbusį daugybę slaptų Vašingtono dokumentų.

Kaip ir buvo tikimasi, J.Assange‘as kalbėjo iš ambasados, kuri yra Londono prestižiniame Naitsbridžo rajone netoli parduotuvės „Harrods“, nedidelio balkono. Pranešama, kad jis gyvena mažame kambarėlyje ambasados pastate. Jis taip pat sakė, kad Jungtinės Valstijos rizikuoja nustumti pasaulį į žurnalistikos priespaudos erą.

„Kaip pavojus gresia „WikiLeaks“, taip jis gresia raiškos laisvei ir visų mūsų visuomenių sveikatai“, – sakė jis savo kalboje. J.Assange‘as taip pat paragino JAV paleisti savo karį Bradley Manningą, kuris apkaltintas pagalba priešui už tai, kad perdavė „WikiLeaks“ slaptas bylas ir dabar laukia teismo. Be to, „WikiLeaks“ įkūrėjas gyrė tą „drąsą“, kurią suteikdamas jam politinį prieglobstį pademonstravo Ekvadoro prezidentas Rafaelis Correa.

Britanija papiktino Ekvadorą užsiminusi, kad gali pasinaudoti 1987 metais priimti Diplomatinių ir konsulinių pastatų aktu, kuriuo esą leidžiama atšaukti Britanijos teritorijoje esančios ambasados diplomatinę neliečiamybę ir įžengti į ją areštuoti J.Assange‘o, o jo advokatas prašo, kad jo atstovaujamam asmeniui būtų suteikta galimybė sėkmingai nukeliauti į Ekvadorą.

Beje, Ekvadoro sąjungininkai perspėjo Didžiąją Britaniją dėl „rimtų pasekmių“, jeigu ji pažeistų diplomatinį saugumą Ekvadoro ambasadoje Londone. „Perspėjame Jungtinės Karalystės vyriausybę, kad ji susidurs su rimtomis pasekmėmis visame pasaulyje, jeigu tiesiogiai pažeis Ekvadoro Respublikos ambasados Londone teritorinį vientisumą“, – sakoma kairuoliškų Lotynų Amerikos valstybių grupės ALBA pareiškime.

J.Assange‘as Ekvadoro ambasadoje Londone pasislėpė birželio 19 dieną, siekdamas išvengti išdavimo Švedijai, kuri nori jį apklausti dėl įtariamo nederamo lytinio elgesio.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija