"XXI amžiaus" priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 m. gegužės 2 d., Nr. 3 (12)

PRIEDAI







Jono Pauliaus II pontifikatas tapo ketvirtuoju pagal trukmę

Popiežius Jonas Paulius II
per Didžiojo ketvirtadienio šv.Mišias

Tradicinėje trečiadienio audiencijoje Popiežius laimino italų karininkus

EPA-ELTA nuotraukos

Popiežius Jonas Paulius II balandžio 24 dieną tapo ketvirtuoju ilgiausiai valdžiusiu popiežiumi Katalikų Bažnyčios istorijoje. Iš viso jo pontifikatas tęsiasi jau 24 metus, šešis mėnesius ir aštuonias dienas.
Išrinktas 1978 m. spalio 16 d. Krokuvos kardinolas Karolis Voityla dabar jau aplenkė Pijų VI, kuris XVIII amžiuje vadovavo pasaulio katalikams 24 metus, šešis mėnesius ir septynias dienas.
Tiesa, Italijos žiniasklaida teigia, kad 82 metų popiežius tik po savaitės tapo ketvirtuoju pagal ilgiausiai trukusį popiežiavimą Šventuoju Tėvu. Neatitikimas yra susijęs su skirtingais metodais, kuriais skaičiuojama pontifikato trukmė. Ankstesniuose amžiuose kandidatas popiežiumi tapdavo po kelių dienų nuo išrinkimo.
Vatikano spaudos tarnyba nepateikė oficialaus komentaro, sakydama, jog statistikos klausimą palieka spręsti žiniasklaidai. Ilgiausiai popiežiais buvo Leonas XIII (25 metus ir penkis mėnesius) ir Pijus IX (31 metus ir septynis mėnesius). Daugiausiai laiko Bažnyčiai vadovavusiu Vatikanas laiko šventąjį Petrą, kuris mirė maždaug 66-aisiais mūsų eros metais ir Bažnyčiai vadovavo 34 ar 37 metus.
Jonas Paulius II yra daugiausia keliaujantis popiežius Bažnyčios istorijoje, per 98 keliones į užsienio valstybes jis įveikė daugiau nei milijoną kilometrų.

dpa-ELTA

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija