"XXI amžiaus" priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 m. gegužės 2 d., Nr. 3 (12)

PRIEDAI







„Kazachstano žmonės Popiežiui jaučia didžiulę pagarbą“

Kun. Žanas Markas Stopas

Kun. Žanas Markas Stopas (Jean Marc Stoop) jau pusantrų metų yra Kazachstano katalikų apaštalinės administracijos vikaras Astanoje, kuri yra šios šalies sostinė. Šis iš Šveicarijos kilęs 43 metų dvasininkas prieš tai dirbo kunigu Kazachstane. Jis apsilankė „PUR“ redakcijoje ir kalbėjosi su žurnalo redaktoriumi. Jie aptarė Bažnyčios padėtį šioje buvusioje sovietinėje respublikoje, kurioje musulmonai sudaro gyventojų daugumą.

Jūs esate generalinis vikaras Kazachstane. Kiek katalikų ten gyvena?
Kazachstane yra maždaug 15 milijonų gyventojų, iš jų du procentai katalikų. Dauguma šios šalies gyventojų yra musulmonai. Apie trečdalis - stačiatikiai. Kazachstanas - didelė šalis. Jo teritorija pagal dydį užima devintą vietą pasaulyje.
Kas yra Kazachstano katalikai?
Kazachstane gyvena ne tik kazachai, bet ir kitų tautybių grupės. Jų beveik 120. Tai karingojo komunizmo laikais, kai Kazachstanas dar priklausė Sovietų Sąjungai, ištremti žmonės. Iš jų 100 proc. yra katalikai. Krašte gyvena 50 tūkst. lenkų, daug vokiečių, baltarusių, ukrainiečių ir lietuvių, estų, latvių.
Kokia Kazachstano ekonominė ir politinė padėtis?
Iki šiol kraštas kenčia dėl buvusios Sovietų Sąjungos ekonominės suirutės pasekmių. Sostinėje Astanoje, taip pat apskričių miestuose matomas ekonominis pagyvėjimas. Tačiau nedarbas dar labai didelis. Kaime padėtis vis dar bloga. Aš manau, kad blogiausi metai jau praėjo. Visur vėl yra elektra, kursuoja autobusai, ir valstybė dabar gali reguliariai mokėti pensijas. Kazachstanas - turtinga šalis. Tačiau turtai vis dar guli žemės gelmėse: auksas, anglis, uranas, geležies rūda.
Ar gali katalikai musulmoniškame krašte laisvai praktikuoti savo religiją?
Taip, savaime suprantama. Gali pasitaikyti atskirų žmonių, kuriems užkliūva Bažnyčia, bet tokių yra visur. Mes neturime jokių problemų su vyriausybe ir su Kazachstano gyventojais.
2000 metų rugsėjo mėnesį Kazachstane trumpai lankėsi Popiežius. Kaip jį priėmė musulmonai?
Jis žmonių buvo priimtas labai pagarbiai. Kazachstane dar gerbiamas ir amžius. Kadangi Popiežius atvyko pas žmones kaip kenčiantysis, jie jautė, kad jis juos suprato, taigi ir jie jį suprato. Kazachstano žmonės labai daug kentėjo. Popiežiaus aukojamose Mišiose dalyvavo 20 proc. katalikų, kiti žmonės buvo nepraktikuojantys jokios religijos, musulmonai arba stačiatikiai.
Ar musulmonų dvasiniai vadai leido jiems ateiti į Popiežiaus aukojamas Mišias?
Aš žinau, kad musulmonai pasiklausė savo imamo. Jis atsakė: „Taip, eikite tenai, tai dvasios žmogus, tai didelio dvasingumo žmogus“. Ir vyriausiojo muftijaus, aukščiausiojo islamo dvasininko, žmona neseniai šeimų konferencijoje pareiškė, kaip Popiežius patarė elgtis, ir ji šį patarimą perdavė.
Kokį poveikį padarė Popiežiaus apsilankymas praėjusiais metais?
Jis visų pirma nuodugniau supažindino su Kazachstano Katalikų Bažnyčia ir sustiprino pagarbą jai. Ir vadovaujantys krašto politikai paliudijo, kad Popiežius jiems tapo tarytum tėvas. Šiaip ar taip, visa tauta atvira Popiežiaus žodžiams.
Ar katalikų bendruomenės dirba su kitų tikėjimų bendruomenėmis?
Jau dešimt metų gyvuoja religinės santarvės diena, kai visos šalies religijų vadovai susirenka prie vieno stalo. Šitą susitikimą transliuoja televizija. Valstybė, vadovaujama prezidento N.Nazarbajevo, kryptingai reikalauja taikos tarp įvairių tautybių grupių. Religinės bendrijos iškėlė daug bendrų įvairių iniciatyvų. Mūsų vyskupas buvo pakviestas į ramadano - pasninko - mėnesio pabaigą, į mošę, o mes patys antrą Kalėdų dieną pietavome su imamu. Liuteronų vyskupas pasiūlė, kad visų tikėjimų bendruomenės drauge turėtų pradėti akciją dėl negimusių vaikų apsaugos. Tai reikalas, kuris jaudina visus, - musulmonus, katalikus, stačiatikius, baptistus. Ir šioje srityje taip pat glaudžiai bendradarbiaujame.
Kokį darbą jūs dirbate savo diecezijoje?
Mūsų apaštalinė administracija yra krašto šiaurėje, sostinėje Astanoje. Ji aprėpia Prancūzijos dydžio sritį, turinčią maždaug keturis milijonus gyventojų. Apie 3 proc. gyventojų kilę iš katalikiškų šeimų. Dar yra trys tolimesni rajonai. Mūsų diecezijoje dirba 35 kunigai ir 40 seselių, visi išblaškyti po milžinišką sritį. Katalikų Bažnyčia gali daug padėti, kad vystytųsi įvairios Kazachstano tautybės, kad jos surastų savo tapatybę. Ji gali daug nuveikti vidinės taikos, susitelkimo labui. Katalikų Bažnyčia yra tarsi raugas visuomenėje, siekiant Kazachstane paveikti moralę ir žmogiškąjį orumą. Žmonėms, kurie dėl ateizmo patyrė moralinį nuosmukį, mes pateikiame tikras vertybes: tikėjimą, viltį ir meilę. Darbas sunkus, bet asmeniniais susitikimais ir draugiškumu mums pavyksta vis daugiau ir daugiau pasiekti.

Iš vokiečių kalba leidžiamo
žurnalo „PUR“ vertė
Marija MOTIEJŪNIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija