"XXI amžiaus" priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 m. birželio 13 d., Nr. 4 (13)

PRIEDAI







Auga Mongolijos katalikų bendruomenė

Mongolijos sostinėje Ulan Batore Velykų nakties budėjimo metu krikšto sakramentą priėmė 40 žmonių. Velykų naktį maždaug ketvirtadaliu padidėjo Mongolijos katalikų bendruomenė, kurią dabar sudaro 177 žmonės. Tarp keturiasdešimties pakrikštytųjų trys buvo kūdikiai, o likusieji 37 – jaunimas nuo 15 iki 30 metų amžiaus.
Mongolijos katalikų bendruomenė yra viena mažiausių pasaulyje. Jos pradžia siekia visai nesenus laikus, kaip praėjusio šimtmečio devinto dešimtmečio pabaigoje kaip daugumoje komunistų valdytų šalių, taip ir Mongolijoje, besikeičiant politinei santvarkai, buvo grąžinta religijos laisvė. Dauguma Mongolijos gyventojų yra budistai. Krikščionys, ypač katalikai, visą savo bendruomeninį gyvenimą pradėjo nuo nulio. Pirmieji tikintieji buvo užsieniečiai verslininkai arba tarptautinių organizacijų tarnautojai. Vėliau atsirado vienas kitas vietinis. Prieš dešimtį metų į Mongoliją atvyko keli katalikų kunigai. Vienu labiausiai prisidėjusių prie šios bendruomenės sukūrimo galima laikyti lietuvį arkivyskupą Joną Bulaitį, kuris tuo metu ėjo apaštalinio nuncijaus pareigas Korėjoje, o vėliau – taip pat ir Mongolijoje. Tai jis pasirūpino, kad mažajai bendruomenei būtų užtikrinta sielovada ir sukurtos elementarios bažnytinės struktūros.
Kol kas dar oficialiai nepaskelbta, bet ne kartą užsiminta, kad šių metų rugpjūčio mėnesį Mongolijos katalikus galbūt aplankys popiežius Jonas Paulius II.

VR

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija