"XXI amžiaus" priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 m. birželio 13 d., Nr. 4 (13)

PRIEDAI







Irako krikščionių vadovų pareiškimas

Irako krikščioniškų bendrijų vadovai paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame reikalaujama, kad šiuo metu formuojama nauja būsimo Irako santvarka garantuotų religijos laisvę ir vienodas pilietines teises visų tikybų išpažinėjams. Bagdade paskelbtame pareiškime sakoma:
Šiandien, kai Irakas verčia naują savo daugiaamžės istorijos puslapį ir pradeda naują savo gyvenimo laikotarpį, mes, Irako krikščioniškų Bažnyčių patriarchai ir vyskupai, reikšdami taip pat ir mūsų bendruomenių narių troškimą, jaučiame pareigą išsakyti lūkesčius ir viltis, kurias dedame į mūsų šalies ateitį, tikėdamiesi, kad visa irakiečių tauta, savo ilgoje istorijoje išgyvenusi daug netekčių ir laimėjimų, nepriklausomai nuo rasės ir religijos, galės gyventi laisvėje ir teisingume, kad bus užtikrintas darnus religinių ir etninių grupių sambūvis.
Kai šioje šalyje Hamurabis akmenyje iškalė savo kodeksą, teisė tapo civilizacijos pažangos pamatu. Kai Abraomas gėrėdamasis žvelgė į dangų virš Uro miesto ir dangus atsivėrė, to apreiškimo dėka jis tapo daugelio tautų tėvu. Kai susitiko krikščionybė ir islamas, jų šventieji pradėjo pagarbaus abiejų tikybų sambūvio laikus.
Mes priklausome vienoms seniausių šios žemės tautų ir dėl to sau ir visiems, kas čia gyvena, bendros istorijos suvienytoms mažumos ir daugumos bendruomenėms, reikalaujame, kad būtų mums leista be jokių suvaržymų gyventi teisinėje valstybėje, gerbiančioje taiką, laisvę, teisingumą, lygybę, kaip skelbia Žmogaus teisių charta. Dėl to mes, chaldėjai, asirai, sirai, armėnai, graikai ir lotynai, sudarantys vieną krikščionišką šeimą, prašome, kad naujoji Irako konstitucija pripažintų mūsų religines, kultūrines, socialines ir politines teises, sukurtų tokį juridinį statusą, pagal kurį kiekvienas žmogus pagal savo sugebėjimus ir be jokios diskriminacijos, turėtų teisę aktyviai dalyvauti šalies valdyme ir galėtų jai tarnauti. Reikalaujame, kad naujoji konstitucija krikščionis pripažintų visateisiais Irako piliečiais, kad garantuotų mums teisę išpažinti savo tikėjimą pagal mūsų senąsias tradicijas ir religines normas, kad suteiktų mums teisę auklėti mūsų vaikus pagal krikščioniškus principus, kad leistų mums laisvai kurti religines organizacijas, steigti maldos namus ir pagal galimybes dalyvauti kultūriniame ir visuomeniniame gyvenime.
Šiais savo prašymais kreipiamės į visą Irako tautą, susidedančią iš daugybės etninių ir religinių grupių, kreipiamės taip pat į politinius ir religinius vadovus, kreipiamės į visus, kam rūpi mūsų šalies gerovė, taip pat į tarptautinės bendruomenės vadovus.

VR

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija