"XXI amžiaus" priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 m. rugpjūčio 29 d., Nr. 6 (15)

PRIEDAI







Slovėnijos vyskupai susirūpinę dėl išpuolių prieš Katalikų Bažnyčią

Slovėnijos vyskupų konferencija protestuoja prieš Katalikų Bažnyčios šmeižimą šalies žiniasklaidoje, tyčiojimąsi iš religinių simbolių ir prieš vietinės valdžios pareigūnų savivališkus religijos laisvę varžančius sprendimus. Vyskupų konferencijos Teisingumo ir taikos komisijos pirmininkas parašė laišką, adresuotą Slovėnijos Respublikos prezidentui, vyriausybės vadovui, švietimo ministrui, Žmogaus teisių komisijos pirmininkui, žiniasklaidos leidinių redaktoriams. Laiške su nerimu atkreipiamas dėmesys į pastaruoju metu dažnus išpuolius prieš Katalikų Bažnyčią, smerkiamas religinio nepakantumo kurstymas žiniasklaidoje ir reikalaujama, kad šalies valdžia pasirūpintų religijos laisvės ir pagarbos religiniams simboliams bei žmonių religiniams jausmams užtikrinimu.
Vyskupų konferencijos laiške minimi keli konkretūs pastaruoju metu pasitaikiusių tokių pažeidimų atvejai. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų iškilmės dieną, rugpjūčio 15-ąją, Koper miesto savivaldybė uždraudė skambinti katedros varpais. Rugpjūčio pradžioje buvo sudegintas kryžius Strunjan vietovėje. Išniekinta Kumo miestelio bažnyčia. Grubiai išsityčiota iš visų Slovėnijos katalikų gausiai lankomos Brezje šventovės Dievo Motinos paveikslo: viena Slovėnijoje populiari muzikos grupė neseniai išleistame savo kompaktinės plokštelės viršelyje panaudojo minėtos šventovės Marijos atvaizdą, vietoje kūdikio įkomponavusi pelės nuotrauką. „Pastarasis epizodas,- rašoma vyskupų konferencijos laiške,- bene akivaizdžiausiai liudija apie visišką moralinį nuosmukį ir nesiskaitymą nei su elementariu kultūringumu, nei su įstatymais“. Be to, jau kuris laikais Katalikų Bažnyčia begėdiškai šmeižiama žiniasklaidoje, vienas po kito spaudoje pasirodo įžūlūs paskviliai, įžeidžiantys Bažnyčią ir tikinčiuosius.
Pasak Slovėnijos vyskupų konferencijos, galima surasti daug šios kampanijos priežasčių, tačiau bene didžiausia yra apverktina visuomenės moralinė būklė. Šalies valdžia ir kultūros veikėjai nesirūpina visuomenės moralumu. Taip pat ir žiniasklaida nesupranta arba nenori suprasti savo atsakomybės už visuomenės kultūros lygio kėlimą. Vadovaujamasi iškreiptomis liberalizmo sampratomis, nesistengiama spaudos puslapiuose užmegzti pozityvaus dialogo su skaitytojais, o tik žaidžiama žemiausiais instinktais.
Laiške reikalaujama, kad atitinkamos valdžios institucijos pasirūpintų sustabdyti šmeižto kampaniją. Teisę laisvai išpažinti ir praktikuoti savo tikėjimą kiekvienam šalies piliečiui garantuoja Slovėnijos konstitucija. Šią teisę valstybės institucijos turi realiai įgyvendinti; religijos laisvės užtikrinimas negali priklausyti nuo valdžios pareigūnų užgaidų, bet yra jų pareiga. Vyskupų konferencijos laiške taip pat atkreipiamas dėmesys į tai, kad dar daug dalykų, liečiančių Bažnyčios ir valstybė santykius, nėra juridiškai sureguliuota. Šia prasme Slovėnija yra viena labiausiai atsilikusių Europos valstybių. Vyskupų konferencija tikisi, kad šalies valdžia ir visi, kas yra atsakingi už visuomenės gyvenimą ir jo moralinę kokybę, susirūpins šiais klausimais, nes minėtieji faktai kelia pavojų ne tik katalikų bendrijai, bet visos visuomenės sambūvio kultūriniam ir moraliniam lygiui.

VR

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija