"XXI amžiaus" priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 m. rugpjūčio 29 d., Nr. 6 (15)

PRIEDAI







Turizmas - būdas kovoti su trečiojo pasaulio šalių skurdu

Rugsėjo 27-ąją bus minima XXIV pasaulinė turizmo diena. Nors problemos, į kurias norima atkreipti pasaulio viešosios nuomonės dėmesį kasmet minint Pasaulinę turizmo dieną, nėra tiesiogiai susijusios nei su sielovada, nei su Bažnyčios misija, vis dėlto sudėtingas turizmo fenomenas ir jo dvasiniai bei moraliniai aspektai Bažnyčiai rūpi. Dėl to jau daug metų Pasaulinėje turizmo organizacijoje yra akredituotas nuolatinis Šventojo Sosto stebėtojas, o Popiežius Pasaulinės turizmo dienos proga kasmet paskelbia kreipimąsi, kuriame atkreipia dėmesį į įvairius turizmo aspektus.
Birželio pabaigoje buvo paskelbtas Popiežiaus laiškas, skirtas šiemetei Pasaulinei turizmo dienai. Jame Popiežius apie turizmą kalba kaip apie būdą kovoti su trečiojo pasaulio šalių skurdu, mažinti skirtumus tarp turtingų ir skurstančių kraštų, kurti naujas darbo vietas ir ugdyti socialinę harmoniją. Labai dažnai Vakarų šalių turistai, nuvykę į neturtingus pasaulio kraštus, gyvena uždaruose turčių rezervatuose, mato tik prabangius viešbučius ir gražią gamtą, o visai nepastebi, kas dedasi aplinkui, nemato, kaip gyvena vietiniai žmonės, nejaučia pareigos paliudyti jiems solidarumą ar bent pasidomėti jų gyvenimu. Toks turizmas neatitinka savo pašaukimo. Tikrasis turizmas, pasak Popiežius, pirmiausia turi būti žmonių solidarumo ugdymo būdas. Žinoma, pavieniai turistai daug nuveikti negali. Solidarumo ugdymas – tai atsakingųjų už globalinio turizmo planavimą pareiga. Turizmas daugeliui šalių yra vienas pagrindinių pelno šaltinių. Tas pelnas turi būti adekvačiai ir teisingai paskirstytas. Trečiojo pasaulio šalims turizmas turi būti visuomenės pažangos kūrimo būdas ir jokiu būdu jis negali tarnauti tik atskiroms interesų grupėms.
Popiežiaus laiške, skirtame šiemetei Pasaulinei turizmo dienai, primenamos ir ankstesniuose panašiuose laiškuose skelbtos tiesos: turizmas turi būti žmonių humaniško brendimo priemonė, turi būti tarsi kultūrų mainai, ugdantys ir turistus, ir turistų lankomų kraštų gyventojus.

VR

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija