"XXI amžiaus" priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 m. rugpjūčio 29 d., Nr. 6 (15)

PRIEDAI







Mongolija laukia Popiežiaus kitą pavasarį arba rudenį

Jau skelbėme, kad į Mongoliją popiežius Jonas Paulius II šį rugpjūtį nevažiuos. Apie tai ne kartą jau buvo kalbėta ir pristatant Vatikano spaudos salės atstovo Navaro Valso pareiškimus būsimų Šventojo Tėvo kelionių klausimu. Mongolijos Katalikų Bažnyčia skaičiumi yra bene mažiausia pasaulyje katalikų bendruomenė. N.Valsas juokaudamas pažymėjo, kad Mongolijoje tėra 180 katalikų, o su Popiežiumi būtų 181. Nors Mongolijos katalikai budistų daugumos šalyje yra tarsi lašas jūroje, jie vis dėlto yra tos šalies visuomenės gerai pastebimi ir labai branginami. Štai, pavyzdžiui, per televiziją liepos viduryje kalbėjęs sostinės Ulan Batoro meras viešai padėkojo Mongolijos Katalikų Bažnyčios apaštaliniam prefektui už du naujus gėlo vandens šulinius. Šuliniai buvo iškasti Mongolijos nacionalinės šventės proga rengiamam Nadam festivaliui. Šis festivalis vyksta liepos 11-13 dienomis. Šventės dienomis į sostinę suvažiuoja maždaug pusė visų krašto gyventojų, kurių yra pustrečio milijono ir kurie į festivalį atsiveda maždaug tiek pat galvijų, arklių ir avių. Nors oficialiai festivalis yra skirtas 1921 metų liaudies revoliucijai, tačiau mongolams tai yra vadinamųjų trijų vyriškų žaidynių festivalis. Pagrindinis šventės įvykis – garsiosios arklių lenktynės, kuriose lenktyniauja daugiau kaip trys tūkstančiai arklių. Kitos žaidynių rungtys – šaudymas iš lanko ir imtynės. Iš tikrųjų vyriška rungtimi liko tik imtynės. Moterys ir vyrai šaudo iš lanko, o lenktynėse joja berniukai ir mergaitės nuo septynerių iki keturiolikos metų. Kaip minėta, Ulan Batoro apaštalinė prefektūra finansavo dviejų gilių šulinių gręžimo darbus. Pasak Azijos katalikų žinių agentūros UCAN, būtų užtekę pinigų dar trečiam šuliniui, bet pirmuosius du reikėjo gręžti labai giliai. Geriamas vanduo Nadamo šventės dalyviams – didžiausias rūpestis festivalio organizatoriams, nes šiemet šventei paskirtuose laukuose nebuvo jokių vandens šaltinių – nei šulinių, nei upių ar kitokių gerti tinkamo vandens telkinių. Mongolijos katalikų finansuojami šuliniai buvo iškasti laiku - šventės pradžiai, liepos 11- ajai. O dabar, festivaliui praėjus, šuliniais dar ilgai naudosis daug vietovėje pasilikusių klajojančių piemenų su bandomis. Pasak Ulan Batoro apaštalinio prefekto prel. Venceslavo Padilos, Mongolijos katalikai didžiuojasi galėdami padėti tokiais projektais. Jis priminė, kad tarptautinė „Caritas“ organizacija, jungianti 154 katalikiškas labdaros organizacijas visame pasaulyje, jau pastatė septyniolika šulinių centrinėje Mongolijoje. Mongolijoje yra labai sausa. Bene rimčiausia šalies bėda yra Gobio dykumos plėtimasis. Dykuma Mongolijoje užima net trečdalį visos krašto teritorijos.
Nadamo festivalio atidarymas liepos 11 dieną suteikė progos Mongolijos prezidentui pasitarti su apaštaliniu prefektu apie planuotą Popiežiaus vizitą, kuris, kaip jau minėta, šį rugpjūtį neįvyks. Tačiau katalikai vis vien laukia Popiežiaus ir rengiasi jo apsilankymui, pažymėjo apaštalinis prefektas V.Padila.
Mongolijos prezidentas Natsagijnas Bagabandis irgi pareiškė, jog jis nuoširdžiai tikisi, kad Šventasis Tėvas tikrai galės atvykti į Mongoliją. Tuo tarpu vienas Mongolijos budistų vyresniųjų Dambajavas pareiškė, kad jis turi vilties susitikti su Popiežiumi, tačiau, sakė budistų vyresnysis, nesvarbu kur, gal Romoje, o jei pavyktų, pačioje Mongolijoje. Vatikano spaudos atstovas N.Valsas pareiškė, kad Popiežius į Mongoliją šį rugpjūtį nekeliaus. Tačiau dar prieš šį oficialų pareiškimą Mongolijos dienraštis “Onoodor” trumpoje korespondencijoje rašė, kad Popiežius atidėjo kelionę į Mongoliją vėlesniam laikui. Pasak prel. V.Padilos, žmonės labai domėjosi kelionės planais, sutikę gatvėje arba parduotuvėje klausė, ar Popiežius atvyks, ar ne. Visi kalbėjo apie būsimą Jono Pauliaus II vizitą. Mongolai, atkūrę suverenumą ir atsivėrę pasauliui, labai vertina tarptautinio pripažinimo aktus, ypač svetimų šalių vadovų vizitus. Tad puikiai suprantamas žmonių nusivylimas, jog kelionė atidedama. O rengtasi buvo iš peties: pagal užsakymą baigiami katedros statybos darbai, jau nutiestas naujas kelias iki pat katedros, atgabentas specialus liftas, pasiūta šimtas liturginių drabužių. Dabar Mongolijos Katalikų Bažnyčia puoselėja viltį, kad Šventasis Tėvas galės atvykti kitą pavasarį arba rudenį. Mongolijos katalikų misija buvo įkurta 1992-aisiais ir pakelta iki apaštalinės prefektūros rango 2002 metais. Šiuo metu Mongolijoje yra 177 pakrikštyti vietiniai katalikai.

VR

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija