„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2004 rugpjūtis, Nr.2 (20)

PRIEDAI

Pasaulinis parapijos katechetų seminaras

Lietuviai katechetai kartu
su angelą apkabinusia
dėstytoja Anne Marie
de Bourhis
Dalios PAKĖNIENĖS
nuotrauka

Liepos 7-16 dieną katechetai iš Lietuvos vyskupijų kartu su Panevėžio vyskupijos tikybos mokytojais vyko į Prancūziją: vieni aplankyti Dievo Motinos Lurde, kiti dalyvauti katechetų seminare „Leiskite vaikams ateiti pas mane“, vykusiame Provanse, Sainte Baume. Paskaitas skaitė kun. Benoit Caulle ir pedagogė Anne Marie de Bourhis, o jiems talkino būrelis katechetų, dirbančių Prancūzijos parapijose ir mokyklose. Pagrindinis seminaro tikslas – atskleisti pradinių klasių vaikams Dievo dialogą su žmonėmis išganymo istorijoje per Jėzų Kristų, veikiant Šventajai Dvasiai ir juos ugdyti religine ir dvasine plotmėmis.

Panevėžio vyskupijos Katechetikos centras jau nuo 1992 metų bendradarbiauja su Notre Dame de Vie institutu. Jo nariai katechetikos srityje yra sukaupę nemažą pedagoginę praktiką, todėl nuolat mielai dalijasi su mokytojais praktiniais patarimais ir metodais, lankosi mūsų šalyje skaitydami paskaitas ir vesdami seminarus, lydi malda, kad katechezė būtų nuolat vystoma ir tobulinama. Lietuvos katechetai ir tikybos mokytojai taip pat vyksta į Prancūzijoje organizuojamus instituto kvalifikacinius seminarus. Kolegų prancūzų nuveikti unikalūs, laiko dvasią ir žmogaus esminius egzistencinius troškimus atitinkantys darbai nuolat tobulina katechezės plėtrą ir iškyla iš popiežiaus Jono Pauliaus II apaštalinės adhortacijos „Šiuolaikinė katechezė“ bei vadovaujasi šių dienų Bažnyčios mokymu bei II Vatikano Susirinkimo gairėmis.

Anot instituto darbuotojų, labai svarbu jau pradinėse klasėse vaikams padėti ieškoti asmeninio santykio su Dievu, kad jį suradę vaikai galėtų ugdyti savo tikėjimą ir pasitikėjimą Viešpačiu, atrastų asmeninį santykį su Jėzumi kaip asmeniu, atsivertų Tėvo malonei ir ruoštųsi sakramentiniam gyvenimui, dalyvautų krikščioniškos bendruomenės veikloje išgyvenant buvimo kartu džiaugsmą.

Dalyvaudami seminare, mūsų šalies tikybos mokytojai aiškinosi būdus, kaip vaikui kuo suprantamesne, paprastesne kalba perteikti Dievo slėpinį, padėti pažinti save, kaip Dievo kūrinį, ugdyti bendruomeniškumą, grįsti savo gyvenimą krikščioniškomis vertybėmis, asmeniškai bendrauti maldoje ir darbuose su Dievu ir artimu, supažindinti jį su bažnytinės bendruomenės gyvenimu. Taip pat buvo išryškinti pagrindiniai vaikų nuoseklaus religinio ugdymo elementai, Šventojo Rašto suvokimas, atskleista liturginio gyvenimo vertė, susipažinta su naujomis mokymo priemonėmis, metodais, naudojamais Pietų Prancūzijos Sainte Baume regiono mokyklose ir bendruomenėse. Seminaro vadovai ne tik pateikė galimus katechezės užsiėmimų modelius įvairaus amžiaus vaikams, atskleidė Šventojo Rašto temas, reikalingas jų tikėjimui ir maldos gyvenimui sutvirtinti, bet atkreipė dėmesį į paties pedagogo dvasinio gyvenimo ugdymo būtinybę. Seminaro dalyviai po įvado į maldą buvo pakviesti apmąstyti savo tarnystę ir tyloje užkopė į kalnuose esantį dominikonų vienuolyną. Ten jie kartu su vienuoliais šventė šv. Mišias, klausėsi abato pasakojimo apie šiose apylinkėse kadaise apaštalavusią šv. Mariją Magdalietę. Istoriniai šaltiniai liudija, kad ji buvo pirmoji misionierė Provanse. Čia saugomos ir gerbiamos jos relikvijos. Keliauninkai užkopė į viršukalnę ir meldėsi šventosios koplytėlėje, giedojo ir garbino Viešpatį.

Notre Dame de Vie instituto bendruomenės nariai pristatė būdus, kaip būtų galima nuosekliai atskleisti tris dieviškuosius asmenis mokslo metų eigoje, su visa tikinčiųjų bendruomene švęsti ir suvokti liturginių švenčių turtingumą. Naudojant tas pačias Šventojo Rašto ištraukas, maitinti ir ugdyti vaikų tikėjimą atsižvelgiant į jų amžių, supratimą bei religinį parengimą. Anot vadovų, ypač svarbu stiprinti vaikų vidinę religinę laikyseną, padėti jiems pasirengti susitikimui su Dievu maldoje, klausytis Šventojo Rašto žodžių, kurie keičia gyvenimą. Sesijos metu dalyviai ir lektoriai drauge meldėsi, giedojo, dalijosi savo tikėjimo patirtimi, kad praturtintų vieni kitų dvasinį gyvenimą. Šeimininkai dalyvius vieną vakarą pakvietė į meditaciją „Su mūsų vyresniaisiais tikėjimo broliais“, kurios metu buvo apmąstytas Abraomo tikėjimas ir pasitikėjimas Dievu, Viešpaties dovanotas palaiminimas mūsų tikėjimo protėviui bei visoms ateities kartoms. Katechezės sesijoje Sainte Baume regione dalyvavo atstovai iš Prancūzijos vyskupijų, Vokietijos, Latvijos, Maroko, Portugalijos, Italijos, Ispanijos, Libano, Kinijos ir kitų šalių. Po intensyvių mokymų ir pedagoginės praktikos seminaro „Leiskite vaikams ateiti pas mane“ dalyviai pristatė katechezės padėtį savo šalyse, aptarė pagrindinius dabarties evangelizavimo uždavinius, pradžiugino vieni kitus savo krašto suvenyrais, dovanėlėmis. Atstovai iš Lietuvos priminė apie daugiau nei dešimtmetį trunkantį bendravimą ir pasidžiaugė bendru darbu religinio ugdymo srityje. Atminimui buvo padovanoti ąsotėliai, primenantys amžiną žmogaus troškimą eiti Gyvosios Versmės – Kristaus link. Atsisveikindami visi kartu šventė Eucharistiją ir vienybės vardan prisiėmė įsipareigojimą maldoje prisiminti konkretų katechetą, kurio vardą gavo kartu su Marijos Magdalietės paveikslėliu.

O seminaro dalyvius pusiaukelėje palikę piligrimai nuvyko į Lurdą. Ten maldininkai aplankė Dievo Motinos šventovę, meldėsi prie Grotos, artimiau susipažino su šv. Bernadetos gyvenimu, ėjo Kryžiaus kelią, dalyvavo Eucharistijos ir rožinio procesijose su daugybe tikinčiųjų iš viso pasaulio, džiaugėsi kalnų ir miesto panorama. Visi grįždami aplankė Monaką, meldėsi Paduvos Šv. Antano bazilikoje, džiaugėsi Lussari kalnuose esančia Europos Madonos bažnyčia. Piligrimai užsuko ir į Čenstakavos baziliką, kad padėkotų Mergelei Marijai už globą kelionės metu ir pasimelstų už pasaulio katechetus.

Zita Tručionienė,
klierikas Justas Jasėnas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija