„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2005 balandžio 15 d, Nr.1 (22)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

 

Visuotinės Popiežiaus laidotuvės

Mindaugas BUIKA

Paprastas kipariso karstas
su Popiežiaus palaikais
Šv. Petro aikštėje

Pagarba ir pamaldumas

Gausybė žmonių – nuo valstybių vadovų ir vyskupų iki paprastų piligrimų – emocingai atsisveikino su popiežiumi Jonu Pauliumi II balandžio 8 dieną Šv. Petro aikštėje įvykusiose laidotuvių šv. Mišiose. Milijonai žmonių Romoje ir jos apylinkėse, šimtai milijonų visame pasaulyje sekė per televiziją ir radiją transliuotas daugiau kaip dvi su puse valandos trukusias pamaldas.

Popiežius Jonas Paulius II „paaukojo gyvenimą už savo kaimenę ir už visą žmonių šeimą“, kalbėjo šv. Mišių homilijoje Kardinolų kolegijos dekanas kardinolas Jozefas Ratcingeris, kuris vadovavo koncelebracijai kartu su kitais 164 pasaulio kardinolais. Tarp jų ir Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas Vilniaus arkivyskupas kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Pamaldose, dėvėdami raudonas stulas, taip pat dalyvavo dar 500 vyskupų ir 3000 kunigų.


Jono Pauliaus II kapą aplankė pirmieji maldininkai

Popiežiaus Jono Pauliaus II
kapas kriptoje
po Šv. Petro bazilika

Daugybė žmonių trečiadienio rytą pirmą kartą aplankė popiežiaus Jono Pauliaus II kapą Romoje. Keli šimtai tikinčiųjų laukia eilėje, kad patektų į kriptą po Šv. Petro bazilika, kur ilsisi Katalikų Bažnyčios vadovas. Popiežiaus kapas lankytojams atvertas nuo trečiadienio.

Vatikano pareigūnai paragino lankytojus nedėti gėlių prie kapo. Tvarkdariai stebi, kad piligrimai greitai praeitų pro kapo vietą, o ne sustingtų maldoje.


Kubos prezidentas pagerbė Šventąjį Tėvą

Kubos prezidentas Fidelis
Kastras nunciatūroje
Havanoje pasirašė užuojautos
popiežiui Jonui Pauliui II knygoje

Kubos prezidentas Fidelis Kastras, popiežių Joną Paulių II pavadinęs „nenuilstančiu kovotoju” už taiką ir pasaulio vargšus, pirmadienį atėjo į Havanos katedrą, kur vyko pamaldos velioniui Popiežiui pagerbti. Apskritai tik antrą kartą F. Kastras lankėsi bažnyčioje po 1959 metų revoliucijos, kuri daugeliui kunigų baigėsi tremtimi, tikintieji buvo persekiojami.

Jėzuitų auklėtas Kubos vadovas, įėjęs pirmadienį į XVIII amžiaus katedrą giedant chorui, oriai linktelėjo dvasininkams. Bene nuostabiausia buvo tai, kad F. Kastras vilkėjo tamsų kostiumą, o ne įprastą jam karinę uniformą. Dvi valandas trukusiose apeigose F. Kastrą lydėjo aukšti valdančiosios komunistų partijos pareigūnai.


Lenkai gedi savo tautiečio

Krokuvoje per Jono
Pauliaus II laidotuves

Lenkijos žmonės gedėjo savo tautiečio popiežiaus Jono Pauliaus II. Ketvirtį amžiaus Šventasis Tėvas buvo lenkų tautos dvasinis vadovas, įkvėpęs ją nuversti komunizmo režimą.

Krokuvoje, kur 1964-1978 metais Karolis Voityla buvo arkivyskupas, tūkstančiai žmonių susirinko į šv.Mišias dar Atvelykio sekmadienį. Jose dalyvavo apie 200 tūkst. žmonių. Dėl Šventojo Tėvo mirties Lenkija paskelbė šešių dienų gedulą.


Užjautė ir komunistinis Vietnamas

Popiežius Jonas Paulius II, per visą Bažnyčios istoriją daugiausia po pasaulį keliavęs katalikų vadovas, taip ir neužsuko į Vietnamą, bet jo vardas šioje komunistinėje šalyje skamba visur - vadovų lūpose, valstybinėje žiniasklaidoje ar gatvėje. Vietnamas, kaip ir didžioji kaimynė Kinija, nepalaiko diplomatinių santykių su Vatikanu, bet šioje šalyje gyvena apie aštuoni milijonai katalikų, - daugiau jų Pietryčių Azijoje yra tik Filipinuose.

Ministras pirmininkas Fan van Chajus išsiuntė užuojautos laišką Vatikanui dėl Popiežiaus mirties, kurio kelionių kilometrai prilygsta 30 kelionių aplink pasaulį, kuris aplankė vieną komunistinę šalį - Kubą, bet, deja, jo koja nepalietė Vietnamo ir Kinijos žemės.


Yra duomenų apie stebuklingus pagijimus nuo Popiežiaus rankos

Tikintiesiems iš viso pasaulio, o pirmiausia - Italijos ir Lenkijos reikalaujant kuo greičiau paskelbti Joną Paulių II palaimintuoju ir šventuoju, atsirado žmonių, teigiančių, jog stebuklingai pagijo nuo Popiežiaus rankos.

Anot italų žiniasklaidos, viena nuo gimimo akla moteris tvirtina staiga praregėjusi, kai per audienciją Vatikane pabučiavo Popiežiui ranką. Kita nuo gimimo paralyžiuota moteris, jos pačios teigimu, netikėtai atsikėlė iš invalido vežimėlio ir pradėjo eiti. Dosjė su stebuklingų pagijimų atvejais, atsitikusiais Jono Pauliaus II pontifikato metais, yra Vatikane.


Popiežius „Ferrari“ atstovams kalbėjo apie sporto svarbą visuomenei

Audiencijos metu popiežius
Jonas Paulius II sveikina
„Ferrari” komandos lyderį
„Formulės-1” lenktynininką
Michaelį Šumacherį

Jonas Paulius II vienoje paskutiniųjų savo audiencijų Vatikane priėmė bene žinomiausios pasaulyje italų automobilių konstruktorių koncerno ir sporto draugijos „Ferrari” vadovus, pilotus, mechanikus ir kitus komandos narius, iš viso apie 100 žmonių. Sveikindamas ir laimindamas „Ferrari” atstovus, Šventasis Tėvas priminė sporto svarbą mūsų visuomenei.


Arso klebono pamokslų fragmentai apie Švč. Sakramentą

Arso klebonas
šv. Žanas Vanjė (1786-1859)

Brangieji mano broliai, seserys! Jūs mylimieji mūsų Viešpaties Jėzaus! Jis atvėrė kelią mums į Dangų. Ateikite. Aš Viešpaties suteikta man galia atleisiu jums nuodėmes visas, kuriom jūs sužeidėt Jo Širdį. Aš duosiu jums stiprybės Duonos, kad nenusilptumėt kelionėj į Namus. Kodėl paniekinot Jo pažadus ir dovanas ir skubate plačiu keliu į prapultį? Sustokit, Jėzaus mylimieji, kol nepraėjo Atpirkimo laikas. Sugrįžkite pas Meilę! Daug sutikau žmonių, kurie gailėjosi, kad Dievo nemylėjo, tačiau nesutikau nė vieno, kuris gailėtųsi, mylėjęs Jį. Bičiuliai, Dievas nori kantrybe vest į šventumą mus.

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija