„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2005 spalio 21 d, Nr.4 (25)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

 

Popiežius Benediktas XVI:
Jonas Paulius II buvo didžiųjų žmonijos vertybių skelbėjas

Šventojo Tėvo interviu Lenkijos televizijai

Popiežius Benediktas XVI

Kasmet spalio 16-ąją, minint popiežiaus Jono Pauliaus II išrinkimo metines, Lenkijoje minima „Popiežiaus diena“. Šiemet ši diena ypatinga – popiežiaus Jono Pauliaus II mirties metai. Lenkijos televizija sekmadienio vakarą transliavo popiežiaus Benedikto XVI interviu apie savo pirmtaką Joną Paulių II. Tai iš tiesų ypatingas įvykis, nes dar joks popiežius per visą Bažnyčios istoriją ir per visą moderniosios žiniasklaidos istoriją nebuvo davęs tokio specialaus interviu televizijai. Sekmadienio vakarą transliuotas interviu buvo įrašytas rugsėjį Popiežiaus vasaros rezidencijoje Kastelgandolfe. Su popiežiumi Benediktu XVI kalbėjosi lenkų televizijos katalikiškųjų laidų redakcijos vedėjas, prieš keletą metų dirbęs Vatikano radijo lenkų redakcijoje, kunigas Andžejus Majevskis.


Vyskupų Sinodo 40-mečio vertinimas

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI spalio 2
dieną atidaro pasaulio Vyskupų Sinodą
EPA-ELTA nuotrauka

Kaip ir buvo popiežiaus Benedikto XVI iš anksto pažadėta, dabar Romoje vykstančioje 11-oje Vyskupų Sinodo asamblėjoje (kartu su neeilinėmis bei specialiosiomis asamblėjomis tai jau 21-asis toks Bažnyčios hierarchų susitikimas) spalio 8 dieną atskiru pilnaties posėdžiu buvo paminėtas šios svarbios bažnytinės institucijos įsteigimo 40-metis. Šį prisiminimą galima laikyti vienu iš šiemet plačiai minimų prieš keturiasdešimt metų pasibaigusio II Vatikano Susirinkimo svarbiųjų dokumentų priėmimo metinių elementų, nes Vyskupų Sinodo, kaip institucijos, įsteigimas buvo atsakas į Susirinkimo tėvų troškimą išlaikyti gyvą konsiliarinio patyrimo pozityviąją dvasią.


Popiežiaus Benedikto XVI bendrosios audiencijos

Popiežius Benediktas XVI sveikina
į bendrąją audienciją Vatikane
susirinkusius maldininkus

Trečiadienio bendrojoje audiencijoje neseniai vėl dalyvavo kelios dešimtys lietuvių ir popiežius Benediktas XVI, sveikindamas juos, prabilo lietuvių kalba: „Sveikinu maldininkus iš Lietuvos! Šį rožiniui skirtą mėnesį jus lydžiu savo malda ir mielai teikiu Apaštalinį Palaiminimą. Garbė Jėzui Kristui!“

Valdininkams skaitytoje Popiežiaus katechezėje buvo komentuojama 121 psalmė, kalbama Valandų liturgijos ciklo ketvirtosios savaitės sekmadienio Mišparuose. Tai viena gražiausių ir aistringiausių giesmių apie Jeruzalę - šventąjį miestą, į kurį plūsta maldininkai. Psalmės pradžioje autorius vaizduoja į Jeruzalę keliaujančio piligrimo jausmus. Pirmiausia jis džiaugiasi sužinojęs, kad keliaus į šventąjį miestą, paskui – kad jau artėja prie Jeruzalės. Toliau apie Jeruzalę kalbama kaip apie Izraelio tautos saugumo ir vienybės simbolį. Trečiasis šios psalmės akcentas – apie taiką. Hebrajiškame Jeruzalės pavadinime „Jerušalaim“ yra žodis „šalom“ – taika. „Šalom“ – tai ir kasdienis taikos palinkėjimas, ir mesijo taikos pažadas. Šitaip Jeruzalė tampa taikos ir harmonijos vieta ir kartu simboliu.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija