„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2006 birželio 2 d, Nr.3 (29)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

 

Svetingas popiežiaus Benedikto XVI priėmimas Lenkijoje

Mindaugas BUIKA

Išlipdamas iš lėktuvo popiežius
Benediktas XVI džiaugsmingai
sveikina jį pasitinkančiuosius
Varšuvos oro uoste.
Šalia jo – Vatikano valstybės
sekretorius kardinolas
Andželas Sodanas

Gerumas liudija, kad Dievas yra meilė

Praėjusį sekmadienį pasibaigusios, keturias dienas trukusios popiežiaus Benedikto XVI kelionės į Lenkiją svarbiausi akcentai buvo jo vadovautos šv. Mišios po atviru dangumi. Gausybė maldininkų, iškilmingumas ir prasmingos Šventojo Tėvo homilijos priminė vizitus į savo tėvynę iš Lenkijos kilusio jo pirmtako Jono Pauliaus II, kuriam atminti ir buvo surengtas šis apsilankymas. Ypač tai pasakytina apie gegužės 28 dieną Krokuvos Blonia parke vykusias pamaldas, kuriose dalyvavo beveik du milijonai tikinčiųjų, o prie altoriaus kartu su popiežiumi Benediktu XVI koncelebravo 20 kardinolų (tarp jų ir Lietuvos kardinolas Audrys Juozas Bačkis), 28 arkivyskupai, 120 vyskupų ir apie 1500 kunigų iš kelių Europos šalių.


Naujos palaimintosios

Sesuo Mūsų Viešpaties
Jėzaus Kristaus Kančios
Marija – Marija Gracija Taraljo

Pastarosiomis dienomis viso pasaulio katalikų akys buvo nukreiptos į popiežiaus Benedikto XVI vizitą Lenkijoje, pasibaigusį jaudinančiu apsilankymu sekmadienį, gegužės 28 dieną, Aušvice – Birkenau mirties stovykloje, kurioje Antrojo pasaulinio karo metais buvo nužudyta daugiau kaip milijonas žmonių. Mąstant apie tą vietą, mums kyla sunkus klausimas – kodėl anomis dienomis Dievas tylėjo? Bet taip pat galime klausti, kaip tai galėjo įvykti krikščioniškoje Europoje. Kodėl krikščionys anomis dienomis tylėjo? Reikia pripažinti, kad, nors netiesa, jog visi tylėjo, daugeliui pritrūko stiprybės ginti ir liudyti savo tikėjimą bei aukotis dėl jo skelbiamų idealų.


Vietname vyks Azijos kardinolų susitikimas

„Taip, kaip Vietnamo vyriausybė atvėrė duris rinkos ūkiui, taip ir Bažnyčia trokšta atverti savo duris kitoms Azijos katalikų bendruomenėms. Jos visos išgyvena tam tikrų vidaus sunkumų“, – šiais žodžiais Hošimino kardinolas Fam Min Manas paaiškino priežastis, jį paskatinusias surengti Azijos kardinolų susitikimą. Kardinolas F.M.Manas pakvietė visus Japonijos, Tailando, Indijos, Korėjos ir Filipinų kardinolus gruodžio pradžioje atvykti į Hošiminą. Kardinolas taip pat pakvietė jėzuitų atstovus parengti išsamią ataskaitą apie Jėzaus draugijos misijinę veiklą Vietname. Jėzuitai ypač daug pastangų deda į sielovadą ir socialinę veiklą, išskirtinai rūpinasi Vietnamo vaikų ir vargšų globa.


Atstatyta Sofijos katalikų katedra

Gegužės 21-ąją Bulgarijos sostinėje Sofijoje buvo konsekruota nauja katalikų katedra, dedikuota šv. Juozapui. Iškilmėms vadovavo specialiai šia proga į Bulgariją nuvykęs Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Andželas Sodanas.

Bulgarijoje šiuo metu yra apie 8 mln. gyventojų, kurių dauguma, daugiau kaip 80 proc., priklauso Stačiatikių Bažnyčiai. Apie 13 proc., daugiausia turkų kilmės bulgarų, išpažįsta islamą. O katalikų tėra tik apie 80 tūkstančių. Šv. Juozapui dedikuota Sofijos katalikų katedra buvo sunaikinta Antrojo pasaulinio karo metu. Pokario metais, valdant komunistams, subombarduotos katedros atstatyti nebuvo įmanoma. Statyba buvo pradėta tik prieš ketverius metus. Kertinį akmenį pašventino popiežius Jonas Paulius II 2002 metų gegužės pabaigoje lankydamasis Bulgarijoje.


NEUŽMIRŠTIEJI EUROPOS RYTUOSE

Tarptautinis katalikų solidarumas su vargstančiaisiais

Nuotrauka iš „Themenheft Renovabis“

Gegužės 10-14 dienomis Paderborno mieste (Šiaurės Reino–Vestfalijos žemė, Vokietija) pradėta Vokietijos katalikų šalpos fondo „Renovabis“ Sekminių akcija, šiemet vykstanti devizu „Užmirštieji... Europos Rytuose“. Šis Vokietijos vyskupų 1993 metais įkurtas solidarumo su Vidurio ir Rytų Europos žmonėmis fondas dosniai remia sielovadinius, socialinius, švietimo, krikščioniškos žiniasklaidos, pasauliečių veiklos skatinimo ir kitus projektus 27-iose iš komunistinės priespaudos išsivadavusiose šalyse (paramą gauna taip pat ir Kaukazo bei Vidurinės Azijos valstybėse veikiančios bažnytinės organizacijos).


Pasisemti patirties – į Maltą

Inesė RATNIKAITĖ

Atstovai iš Lietuvos Juozas
Dapšauskas ir Gintarė
Launikietytė su Maltos
arkivyskupu Džozefu Marsieka

ACCSE – Katalikiškų bendruomenių evangelizacijos mokyklų asociacija kiekvienais metais sukviečia savo narius į tarptautinę konferenciją „ACCSE/2000 Europe“. Šiais metais balandžio 27–30 dienomis vykusios konferencijos tema: „Evangelizacijos ugnies atgaivinimas“ („Rekindling the flame of evangelization”). Į ją buvo pakviesti ir Šiaulių vyskupijos katalikų evangelizacijos centro atstovai. Į konferenciją vyko centro direktorius Juozas Dapšauskas ir centro savanorė Gintarė Launikietytė. Konferencijai kiekvienais metais pasirenkama vis kita šalis. Šiais metais lietuviai skrido į Maltą. Ši saloje įsikūrusi valstybė laikoma viena katalikiškiausių šalių Europoje. Čia žmonės gausiai lanko bažnyčią, draudžiami abortai, labai mažas skyrybų skaičius.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija