„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2006 gruodžio 29 d, Nr.6 (32)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

 

Kalėdos priminė Betliejaus ir Šventosios Žemės dabarties problemas

Mindaugas BUIKA

Izraelio pastatyta 8-10 metrų
aukščio betono saugumo siena
apsunkino palestiniečių gyvenimą

Jeruzalės katalikų patriarcho šventinis kreipimasis

Kalėdų laikotarpis vėl sutelkė tarptautinės visuomenės ir žiniasklaidos dėmesį į Palestiną ir Jėzaus Kristaus gimtąjį miestą Betliejų su tenykštėmis nelengvomis problemomis, patiriamomis dėl dramatiško konflikto aplinkybių. Tradiciniame kalėdiniame kreipimesi, skirtame Palestinos, Izraelio, Jordanijos ir Kipro tikintiesiems, Jeruzalės katalikų arkivyskupas patriarchas Mišelis Saba pažymėjo, kad nors tarptautinė bendruomenė atrodo bejėgė „rasti teisingą kelią taikai ir teisingumui“ Šventojoje Žemėje gyvenančių tautų – palestiniečių ir izraeliečių – smurto kupinoje sandūroje, vis dėlto Evangelijos santarvės pažadas reikalauja politinių lyderių ryžtingo apsisprendimo nemažinti pastangų tam siekti.


Azijoje

Chaldėjų Bažnyčia pasninkavo už Irako taiką

 

Dviem pasninko dienomis, gruodžio 18 ir 19-ąją, viso pasaulio chaldėjai katalikai prašė Dievą suteikti taikos, saugumo ir stabilumo malonę karo tragediją ir jos pasekmes išgyvenančiam Irakui. Šį pasninką pagal asirų liturgijoje puoselėjamą Ninevės pasninką („Bautha“) paskelbė Babilonijos chaldėjų patriarchas Emanuelis III Delis. Pasninkas primena Ninevės gyventojų atgailą ir atsivertimą pranašo Jonos laikais. Apie Irako krikščionių sunkumus papasakojo Bagdado vyskupas augziliaras Slemonas Vardunis. Jis priminė, jog pasninkas ir susilaikymas padeda atrasti maldos prasmę, ypač tada, kai kamuoja sunkumai ir neviltis.


Afrikoje

Patvirtinta Aleksandrijos koptų katalikų patriarcho vienybė su Romos sostu

 

Neseniai naujasis Aleksandrijos koptų katalikų patriarchas Antoniosas Naguibas lankėsi Vatikane ir susitiko su popiežiumi Benediktu XVI. Naująjį patriarchą Aleksandrijos Bažnyčios Sinodas išrinko šių metų kovą, o balandį Popiežius pripažino jo išrinkimą ir patvirtino bažnytinę vienybę su naujuoju Aleksandrijos patriarchu.


Europoje

 

Šventasis Sostas užmezgė diplomatinius santykius su Juodkalnija

 

Oficialiai pranešta, kad Šventasis Sostas ir Juodkalnijos Respublika, trokšdami ugdyti draugiškus dvišalius santykius, nusprendė užmegzti Šventojo Sosto Apaštalinės nunciatūros ir Juodkalnijos ambasados lygio diplomatinius ryšius.

Evangelija dabartinės Juodkalnijos teritorijoje buvo skelbiama jau pirmame krikščioniškos istorijos amžiuje. Kai buvo padalyta Romos imperija, per dabartinės Juodkalnijos teritoriją keletą šimtmečių ėjo riba tarp Rytų ir Vakarų imperijos dalių. Žlugus Vakarų imperijai, Juodkalnija atiteko Bizantijai.


Pietų Amerikoje

Kolumbijos vyskupai aptarė krašto padėtį

Tiesa yra smurto atvertų žaizdų užgydymo sąlyga, ji leidžia atkurti nukentėjusiųjų, šių veiksmų užsakovų ir apskritai visos visuomenės orumą. Tai pažymėjo Kolumbijos vyskupų konferencijos pirmininkas, Tunjos arkivyskupas Luisas Augustas Kastro Kviroga pareiškime, kurį gruodžio mėnesį paskelbė Kolumbijos episkopato Taikos komisija. Kalėdų, kurios yra atsinaujinimo ir vilties šaltinis, progai skirtame pareiškime arkivyskupas analizavo kraštą kamuojančias smurto apraiškas, valdžios institucijų ir pareigūnų patiriamus sunkumus, sunkias milijonų kolumbiečių gyvenimo sąlygas, kurias sukėlė ginkluoti konfliktai bei skurdas ir socialinis neteisingumas.


Įvairenybės

Popiežiaus dovana Nazareto krikščionims

Popiežiškosios „Vienos Širdies“ tarybos pirmininkas vyskupas Paulas Kordesas Nazarete įteikė popiežiaus Benedikto XVI dovaną Šventosios Žemės pranciškonų kustodijai – daugiau kaip milijoną eurų naujam sielovadiniam centrui. Šie pinigai buvo surinkti Popiežiaus gimtojoje Bavarijoje, kai jis joje lankėsi rugsėjo mėnesį. Miuncheno, Regensburgo ir Pasau vyskupijų tikintieji rinko aukas Šventosios Žemės krikščionims.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija