„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 birželio 22 d, Nr.3 (35)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2007 metai

 

Tęsiamos katalikų ir stačiatikių ekumeninės pastangos

Popiežius priėmė Kipro
stačiatikių arkivyskupą Chrizostomą II

Birželio 16-osios rytą Vatikane įvyko popiežiaus Benedikto XVI ir Kipro stačiatikių arkivyskupo Chrizostomo II susitikimas. Popiežiaus stačiatikių arkivyskupą priėmė privačioje bibliotekoje ir pasveikino kaip brangų brolį tautų apaštalo Laiško romiečiams žodžiais: „Ištvermės ir paguodos Dievas teduoda jums tarpusavyje būti vienos minties, Kristaus Jėzaus pavyzdžiu, kad sutartinai vienu balsu šlovintume Dievą, mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus Tėvą“ (Rom 15, 5-6). Nepaisant susiskaldymų Viešpats nenustojo vesti mūsų žingsnius vienybės ir susitaikymo keliu. Tai tampa paguodos dovana, nes ir šios dienos susitikimas yra ieškojimas vis stipresnės bendrystės, kuri neturi būti apribojama vien tik žodiniais pareiškimais. Šventasis Tėvas įsitikinęs, jog vizitas parodo tvirtą Chrizostomo II pasiryžimą melsti Viešpatį, kad parodytų kelią, kaip pasiekti visišką bendrystę.


Popiežius iškelia naujų šventųjų pavyzdį

Mindaugas BUIKA

Kunigas Simonas
iš Lipnicos

Tikrieji Dievo išminties šedevrai

Kaip jau buvo pranešta, per praėjusią Švč. Trejybės šventę popiežius Benediktas XVI, kanonizavęs tris kunigus ir vienuolę, paragino tikinčiuosius sekti jų gyvenimo pavyzdžiu ir vadovautis jų mokymu. Nors ir lijo įkyrus lietus, birželio 3 dieną į Romos Šv. Petro aikštę, kurioje šventaisiais buvo paskelbti Maltos kunigas Gorgas (Jurgis) Preka (apie jį jau rašyta „XXI amžiaus“ birželio 44-ajame numeryje), lenkas pranciškonas kunigas Simonas iš Lipnicos, Airijoje apaštalavęs olandas pasionistas kunigas šv. Andriejaus Karolis Houbenas ir motina Jėzaus Marija Eugenija Milrė, buvo susirinkę dešimtys tūkstančių tikinčiųjų. Dalyvavo gausios nacionalinės maldininkų delegacijos, kurioms vadovavo valstybių vadovai ir episkopatų nariai.


Davęs Bažnyčiai artimo gelbėjimo pavyzdį

Odoardas Fokerinis davė
Bažnyčiai artimo gelbėjomo pavyzdį

Odoardas Fokerinis mirė 1944 metais, Kūčių dieną, koncentracijos stovykloje Vokietijoje, netoli Čekijos sienos. Tuo metu jam buvo 37 metai. Popiežiaus vardu Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Tarcizijus Bertonė pasiuntė telegramą O.Fokerinio gimimo šimtosioms metinėms atminti. Jos buvo iškilmingai paminėtos gimtajame Fokerinio mieste Karpyje, šiaurinėje Italijos dalyje, birželio 9 dieną. Popiežiaus telegramoje O.Fokerinis apibūdinamas, kaip „neužmirštamas sutuoktinis krikščionis, davęs ir šiandieninei Bažnyčiai kalbantį artimo gelbėjimo pavyzdį“.

O.Fokerinis buvo gabus žurnalistas, laimingai vedęs septynių vaikų tėvas. Tačiau Antrasis pasaulinis karas lėmė, kad jam neteko nugyventi pasiturinčio ir gerbiamo piliečio gyvenimo. Prasidėjus karui, Fokerinis miestelio vyskupo rūmuose ir savo namuose įrengė biurus, kuriuose buvo renkama informacija apie fronte esančius ar dingusius kareivius. 1942 metais jis sutiko pasirūpinti iš Lenkijos atkeliavusiais žydais, kurie Italiją pasiekė Raudonojo Kryžiaus traukiniu ir buvo kardinolo Pietro Boeto, Genujos arkivyskupo, atsiųsti į Bolonijos miestą. Vienkartinė pagalba netrukus tapo organizuotu žydų gelbėjimo tinklu. O.Fokerinis į Šveicariją išsiuntė per 100 asmenų, kur jie buvo saugūs.


Apie katalikų padėtį Slovakijoje

Šv.Mykolo bažnyčia Prešove

Birželio antrąją savaitę Slovakijos vyskupai lankėsi su „Ad limina“ vizitu Vatikane. Šiuo metu Slovakijoje, turinčioje apie 5,5 mln. gyventojų, beveik 70 proc. yra katalikai ir 4 proc. – Rytų apeigų katalikai. Šalies Katalikų Bažnyčia padalyta į dvi arkivyskupijas, keturias vyskupijas ir vieną graikų katalikų eparchiją. Šiuo metu Vyskupų konferencijai vadovauja Spišo vyskupas Františekas Tondra.

Dabartinės Slovakijos teritorijoje prie krikščionybės plitimo daugiausia prisidėjo čia IX a. darbavęsis šv. Metodijus. Pirmoji Nitros vyskupija buvo įkurta dar 880 metais. Daug amžių vietos Katalikų Bažnyčia priklausė nuo Vengrijos bažnytinės provincijos, nors daugelis vyskupų buvo slovakų tautybės. 1776 metais Popiežius Slovakijos teritorijoje įkūrė dar tris naujas vyskupijas: Banskos Bystricos, Spišo ir Rožnavos. 1804 metais buvo įkurta Košicės vyskupija, 1818 metais – graikų katalikų eparchija, kuriai priskiriami čia gyvenę Rytų apeigų krikščionys, perėję į Katalikų Bažnyčią po 1646 metų unijos.


Krikščionybės lopšyje krikščionims sunkus metas

Karas išdraskė krikščionių gyvenimus

Pagyvenusi irakiečių krikščionių sutuoktinių pora, pasivadinusi Abelio ir Lėjos pseudonimais, jau dveji metai keliauja iš vieno pabėgėlių centro į kitą, iš Graikijos į Belgiją ir atgal. Jie paliko savo namus Irake po to, kai įsilaužę ginkluoti vyrai pagrasino juos nužudyti, jei nesumokės 50 000 dolerių. Porai pasisekė pasiekti Graikijos sostinę Atėnus, čia jie pasiprašė politinio prieglobsčio. Šis prašymas buvo atmestas, o sutuoktiniams nurodyta, kad jie turi palikti Graikiją per tris mėnesius. Tada pora Belgijos valdžios paprašė politinio prieglobsčio ir taip pateko į Belgijoje esantį pabėgėlių centrą. Belgijos valdžia atmetė jų prašymą argumentuodama tuo, kad prieglobstį pagal Europos Sąjungos įstatymus turi suteikti ta šalis, kurios pirmiausia paprašoma. Todėl pora buvo nusiųsta atgal į Graikiją, o čia istorija pasikartojo: graikų valdininkai jiems vėl liepė per tris mėnesius palikti šalį. Neturėdama kur dingti, pora išvyko į Belgiją ir vėl pateko į pabėgėlių centrą, iš kur juos vėl ketinama deportuoti į Graikiją. Kol kas delsiama, mat pora kreipėsi į Belgijos teismą. Jie turi giminaičių Belgijoje ir prašo leisti pas juos prisiglausti.


Šiaurės Korėja gundosi atsiverti pasauliui ir Bažnyčiai

Aiškus abiejų Korėjų suartėjimo ženklas – šių valstybių pareigūnų susitarimas po penkių dešimtmečių pertraukos atgaivinti geležinkelio ryšį tarp dviejų šalių. Istorinį įvykį transliavo Pietų Korėjos televizija. Du traukiniai, vienas iš Šiaurės Korėjos, kitas iš Pietų Korėjos, gegužės 17 dieną pervažiavo valstybinę sieną. Šalių vyriausybių atstovai savo kalbose pažymėjo įvykio istorinę reikšmę.


Bažnyčios indėlis į Indijos švietimo sistemą

Indijoje gyvena milijardas ir šimtas milijonų žmonių. Ji pasaulyje yra antra valstybė pagal gyventojų skaičių. 80 proc. indų išpažįsta induizmą, o krikščionių yra apie 2,5 procento. Katalikų yra maždaug 16 mln. 500 tūkst., iš kurių apie 13 milijonų yra lotynų apeigų katalikai. Dauguma krikščionių gyvena miestuose, bet labiausiai išvystyta Bažnyčios Indijoje veiklos sritis – švietimo ir auklėjimo – yra plėtojama ne augančiuose miestuose, o kaime, kur susitelkę apie 70 proc. šalies gyventojų.


Ar Prancūzija keis pasaulietiškumo sampratą?

Prancūzijos prezidentas vaidina svarbų vaidmenį tarptautiniame ir šalies vidaus gyvenime. Kai gegužės 16 dieną Nikolia Sarkozi laimėjo antrąjį prezidento rinkimų ratą, daugeliui parūpo, kaip gali pasikeisti Prancūzijos politika įvairiais politikos klausimais. Vienas tokių klausimų, kuris ypač aktualus Prancūzijos Katalikų Bažnyčiai, buvo N.Sarkozi užuominos apie tai, kad reikia permąstyti pasaulietiškumo sampratą, valstybės ir religijų santykį.


Šiaurės Afrikos vyskupai apie katalikų padėtį

Birželio pradžioje su vizitu „Ad limina“ pas Popiežių atvyko Šiaurės Afrikos regioninės vyskupų konferencijos nariai. Šią vyskupų konferenciją sudaro keturių šalių katalikų bendruomenių ganytojai – Maroko, Tuniso, Alžyro ir Libijos.

Daugiausia Katalikų Bažnyčios narių – apie 100 tūkstančių – yra Libijoje; Maroke ir Tunise – po 20 tūkstančių, o Alžyre – tik apie 3,5 tūkstančio. Libijoje katalikai sudaro beveik 2 proc. gyventojų; kitose trijose šalyse – tik šimtąsias arba dešimtąsias procento dalis.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija