„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 gruodžio 21 d, Nr.6 (38)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Paminėtas Jėzuitų ordino vadovo gimimo 100-metis

Lapkričio 14 dieną sukako 100 metų nuo buvusio Jėzuitų ordino vadovo tėvo Pedro Arupės gimimo. Šia proga jo gimtojo Bilbao miesto universitetas surengė jubiliejinę konferenciją, skirtą didžiojo jėzuito atminimui. Pagrindinį pranešimą skaitęs tėvo Arupės įpėdinis – dabartinis jėzuitų vadovas tėvas Peteris Hansas Kolvenbachas daugiausia dėmesio skyrė sudėtingiems pirmiesiems metams po Vatikano II Susirinkimo, kai tėvo Arupės vadovaujami jėzuitai į evangelizavimo darbą plačiai įtraukė ir kovą su socialiniu neteisingumu, apie to laikotarpio laimėjimus ir nusivylimus, ir visų pirma apie tėvo Arupės asmeninį vaidmenį ir vėliau jo išgyvenimus, kai paklusdamas Popiežiui, sunkios ligos slegiamas, turėjo pasitraukti iš vadovavimo Jėzuitų ordinui.

Pedras Arupė gimė 1907 metų lapkričio 14 dieną Ispanijos Baskų krašto Bilbao mieste. 1927 metais įstojo į Jėzaus Draugijos noviciatą Lojoloje – jėzuitų įkūrėjo šv. Ignaco gimtajame mieste. Studijavo iš pradžių Ispanijoje, paskui tęsė mokslus Belgijoje ir Olandijoje. 1936 metais priėmęs kunigystės šventimus išvyko į Jungtines Valstijas tęsti medicinos moralės specializacijos studijų. 1938 metais gavo paties Jėzaus Draugijos vadovo siuntimą į Japoniją. Iš pradžių Jokohamoje mokėsi japonų kalbos, o kai jos pramoko ir susipažino su vietiniais papročiais, 1940 metais buvo paskirtas į Jamaguči parapiją, kurioje prieš kelis šimtmečius darbavosi garsusis jėzuitas misionierius šv. Pranciškus Ksaveras. 1941 metų gruodžio 8 dieną japonai, nacistinės Vokietijos sąjungininkai, apkaltino tėvą Arupę šnipinėjimu ir uždarė į kalėjimą. Vis dėlto greit išsiaiškinę, jog kaltinimas nepagrįstas, po kelių mėnesių tėvą Arupę išleido. Išėjęs iš kalėjimo jis buvo paskirtas Nagatsukoje, netoli Hirosimos, veikusio jėzuitų noviciato magistru.

1945 metų rugpjūčio 6-osios rytą, 8 valandą, ant Hirosimos buvo numesta atominė bomba. Vos už kelių kilometrų nuo sprogimo vietos buvusį jėzuitų noviciatą tėvas Arupė tuoj pat pavertė ligonine, kurioje buvo slaugomi šimtai žmonių su radiacijos nudegimais.

Po karo tėvas Pedras Arupė gyveno Japonijoje, kurį laiką buvo Japonijos jėzuitų vadovas. 1965 metų gegužės 22 dieną Romoje vykusi Jėzaus Draugijos generalinė kongregacija jį išrinko generaliniu prepozitu, tai yra viso ordino vadovu – dvidešimt aštuntuoju nuo ordino steigėjo šv. Ignaco Lojolos laikų. Tėvo Arupės išrinkimas sutapo su Vatikano II Susirinkimo pabaiga. Jėzuitai tapo drąsiais Susirinkimo dvasios skleidėjais, su dideliu entuziazmu Susirinkimo naujoves nešė į misijų šalis. 1974 metais buvo sušaukta nauja Jėzaus Draugijos generalinė kongregacija, kuri nusprendė dar labiau aktyvinti misijų darbą ir ypatingą dėmesį skirti humaniškos pažangos ir socialinio teisingumo ugdymui. Tas jėzuitų užsidegimas kovoti su pasaulio neteisybėmis kai kuriose situacijose galbūt buvo pernelyg radikalus. Ordino pasirinkta kryptis vis dažniau pradėjo susilaukti kritikos. 1981 metų rugpjūčio 7 dieną tėvą Arupę ištiko insultas. Rugpjūčio 26-ąją popiežius Jonas Paulius II paskyrė jėzuitą tėvą Paolą Decą laikinuoju Jėzaus Draugijos vadovu. Nors buvo skaudu, tačiau tokį sprendimą tėvas Arupė priėmė nuolankiai. 1983 metais surengtoje generalinėje kongregacijoje buvo išrinktas naujas, iki šiandien vadovaujantis generalinis prepozitas tėvas Peteris Hansas Kolvenbachas. Tėvas Arupė pasiliko gyventi Romoje. Mirė 1991 metų vasario 5 dieną. Jo paskutiniai žodžiai buvo: „Dabarčiai – amen, ateičiai – aleliuja“.

Parengta pagal VR informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija