„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 gruodžio 21 d, Nr.6 (38)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Afrikoje

Ruandoje iškilmingai užbaigti Kibeho Švč. Mergelės Marijos pirmojo apsireiškimo XXV jubiliejiniai metai

„Ndi Nyina va Jambo” – „Esu Žodžio Motina”. Šiais žodžiais Švenčiausioji Mergelė pirmą kartą apsireiškė šešiolikmetei mergaitei Alfonsinei Mumurekei 1981 m. lapkričio 28 d. Kibeho vietovėje. Dabar Kibeho apsireiškimų vietoje, pietų Ruandoje, yra iškilusi šventovė, pritraukianti maldininkų grupes ne tik iš visos Ruandos ir kitų Afrikos valstybių, bet ir kitų žemynų. Pagrindinės šventovės šventės yra visos tradicinės Marijos garbei skirtos liturginės metų šventės ir Kibeho apsireiškimus menančios datos, iš kurių svarbiausia yra pirmojo apsireiškimo – lapkričio 28-oji.

Jubiliejaus užbaigimo iškilmės Ruandos Gikongoro vyskupijoje garbės svečias buvo iš Romos atkeliavęs Tautų evangelizavimo kongregacijos prefektas kardinolas Ivanas Diasas. Jis vadovavo jubiliejaus užbaigimo Eucharistijai, kurią koncelebravo su apaštališkuoju nuncijumi Ruandoje, visais Ruandos ir kitais Afrikos Didžiųjų ežerų regiono vyskupais bei kunigais. Mišiose dalyvavo Ruandos valstybės pareigūnai ir daug ruandiečių tikinčiųjų.

Kardinolo I. Diaso dalyvavimas visiems iškilmės dalyviams paliudijo popiežiaus Benedikto XVI dvasinį artumą ne tik Ruandos Bažnyčiai, bet ir išskirtinai Kibeho Dievo motinos šventovei.

Ruandos vyskupai 2001 metais oficialiai pripažino Kibeho vietovėje įvykusius Mergelės Marijos apsireiškimus. Vyskupai patvirtino, kad yra autentiški visi apsireiškimai, įvykę nuo 1981 iki 1983 metų. Tuo laikotarpiu apsireiškimus regėjo trys moksleivės: šešiolikmetė Alfonsinė Mumurekė, septyniolikos metų Nataly Mukamazimpaka ir 21 metų Marija-Klara Mukangango.

Regėtojų liudijimu, Dievo Motina Marija apsireiškė kaip Sopulingoji Motina, kvietusi į maldą ir į atsivertimą. Viename iš apsireiškimų regėtojos išvydo kraupių žudynių viziją, kuri dabar yra siejama su 1994 metais įvykusiu Ruandos genocidu.

Pirmojo ir vėlesnių apsireiškimų regėtoja Alfonsinė Mumurekė dabar yra klarisių vienuolė, Nataly Mukamazimpaka tebegyvena Kibeho vietovėje, o Marija-Klara Mukangango su vyru žuvo per Ruandos genocidą.

Parengta pagal VR, CNS ir BBC informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija