„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2010 m. balandžio 9 d., Nr. 1 (44)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

 

Velykos Jeruzalėje

Rytų ir Vakarų krikščionims
švenčiant Velykas kartu,
Jeruzalėje buvo gausu maldininkų

Velykų rytą Jeruzalės Šventojo Kapo bazilikoje patriarchas Fuadas Tualis aukojo šv. Mišias ir kartu su keliais šimtais maldininkų prie tuščio Kristaus kapo giedojo šlovinimo giesmes. Šventojo Kapo bazilikoje, kuri dar vadinama Prisikėlimo bazilika, patriarchas susirinkusiems maldininkams iš viso pasaulio kalbėjo, kad šiandien mums ypač reikia vilties ir stiprybės nugalėti blogį, kuris yra mumyse ir aplink mus. Patriarchas homilijoje prisiminė nukentėjusius nuo žemės drebėjimų Haityje ir Čilėje, kuriems geros valios žmonės parodė didelį solidarumą.


Velykos Maskvoje

Velykų naktį Maskvos Kristaus
Išganytojo katedroje vyko
patriarcho Kirilo (centre)
vadovaujama liturgija

Šiemet Velykas kartu su katalikais šventė ir Julijaus kalendoriaus besilaikantys Rytų krikščionys, o tarp jų – ir pati didžiausia graikiškosios tradicijos Bažnyčia – Maskvos ir visos Rusios patriarchatas, turintis 30 tūkstančių parapijų ir bendruomenių Rusijoje, kaimyninėse šalyse ir Vakarų Europoje bei Šiaurės Amerikoje. Keletas tūkstančių maldininkų dalyvavo Velykų naktį Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje vykusioje patriarcho Kirilo vadovaujamoje liturgijoje. Stačiatikių Velyknakčio liturgijoje dalyvavo ir Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, premjeras Vladimiras Putinas ir Maskvos meras Jurijus Lužkovas. Prieš Velykas paskelbtame ganytojiškame laiške, adresuotame visai didžiai rusų ortodoksų bendruomenei, patriarchas Kirilas rašė: „Prisikėlimo šventė mums leidžia pakilti virš kasdienių rūpesčių ir pamatyti didingą Dievo meilę žmogui, kurią paliudijo Kristus, nusižemindamas iki kryžiaus mirties. Prisikėlimas atnaujina žmogų; duoda jam jėgų tarnauti Bažnyčiai ir visuomenei, šeimai ir artimui“.


Velykos Indijoje, Pakistane, Egipte, Irake ir Nigerijoje

Ne visiems katalikams šv. Velykos yra rami, džiugaus susikaupimo diena. Kai kuriuose pasaulio regionuose jas lydi ir nerimas. Indijos Andhra Pradeš valstijos sostinės Haidarabado arkivyskupas Marampudis Džodžis per Šv. Velykas paprašė policijos apsaugos. Neseniai šiame mieste vyko induistų ir musulmonų susirėmimai, tebetvyro įtampa, kai kuriuose rajonuose uždrausti didesni vieši susibūrimai.


Popiežiaus patarimai jauniems žmonėms

Mindaugas BUIKA

Šventasis Tėvas laimina jauną šeimą

Nebijoti kelti klausimų

Praėjęs Verbų sekmadienis, Kristaus įžengimo į Jeruzalę liturginis minėjimas Romoje buvo celebruojamas ir kaip Pasaulinė jaunimo diena. Šią tradiciją Dievo tarnas popiežius Jonas Paulius II inicijavo 1985 metais, kuriuos Jungtinių Tautų Organizacija buvo paskelbusi Tarptautiniais jaunų žmonių metais. „Tai buvo pranašiška iniciatyva, atnešusi gausių vaisių, leidusi naujoms krikščionių kartoms susiburti, išgirsti Dievo Žodį, atrasti Bažnyčios grožį, gyvai patirti tikėjimą ir dėl to apsispręsti visiškai save atiduoti Kristui“, – rašo popiežius Benediktas XVI šiemetinės, jubiliejinės 25-osios Pasaulinės jaunimo dienos proga paskelbtame kreipimesi. Šventasis Tėvas siūlo apmąstyti šv. Morkaus evangelijoje aprašytą Jėzaus susitikimą su jaunuoliu, kuris jo klausė: „Gerasis Mokytojau, ką turiu daryti, kad laimėčiau amžinąjį gyvenimą?“ (Mk 10, 17). Panašią temą jau gvildeno ir Jonas Paulius II savo garsiajame Laiške jaunimui „Dilecti amici“ (1985 m. kovo 31 d.) pirmajai Pasaulinei jaunimo dienai. Gausiai cituodamas minėtą laišką popiežius Benediktas XVI pabrėžia kiekvieno jauno žmogaus dvasinio dialogo su Išganytoju svarbą, nes „krikščionybė pirmiausia yra ne moralizavimas, bet patyrimas Jėzaus Kristaus, asmeniškai mylinčio jaunus ir senus, turtingus ir vargšus; mylinčio mus net tada, kai nuo Jo nusigręžiame“.


Neįgalių vaikų apaštalas paskelbtas palaimintuoju

Palaimintasis Karlas Gnočis

Neseniai Milano Bažnyčia Italijoje šventė vieno iškiliausių arkivyskupijos kunigų, Dievo tarno Don Karlo Gnočio paskelbimą palaimintuoju. Garsaus Italijoje neįgalių mažamečių globėjo Don Karlo, arba kun. Karolio Gnočio, 1987 metais pradėta beatifikacijos byla buvo užbaigta, kaip numato kanonai, pripažinus įvykį stebuklingu, šiuo atveju, žaibo nutrenkto žmogaus išsigelbėjimą, išprašytą jau po Dievo tarno mirties. Tačiau šventai gyvenęs kunigas Karolis Gnočis pasižymėjo nepaprastais darbais dar būdamas gyvas ir net tada, kai jau gulėjo mirties patale.


Azijoje

Džafnos katalikų prisikėlimo viltis

Šri Lankos karinės pajėgos leido viename šiauriniame kaime aukoti šventąsias Mišias po dvidešimties metų pertraukos, praneša krikščioniška Azijos žinių agentūra „Ucan News“. Karo veiksmų nuniokoto Mylidy kaimo, kuris yra saugumo zonoje, gyventojai katalikai apsidžiaugė pirmosiomis pokario metais Mišiomis. Kaimas yra strateginės reikšmės Valikamam rajone, kuris dėl jame esančių karinių įrenginių, karinės jūrų bazės, jūrų ir oro uostų buvo tapęs kariuomenės ir tamilų kovotojų antpuolių taikiniu beveik per visą karą.


Pietų Amerikoje

Dėl žemės drebėjimo Čilėje nukentėjo apie 90 proc. bažnyčių

Vasario 27-ąją Čilėje vykęs žemės drebėjimas sukėlė rimtų problemų bažnytiniam gyvenimui: Velykų tridienio pamaldos beveik visoje šalyje negalėjo vykti bažnyčiose. Pagal daugelio vyskupijų pateiktas ataskaitas, žemės drebėjimas nugriovė arba apgadino beveik 90 proc. visų krašto bažnyčių, tarp jų daug istorinių ir kultūrinių paminklų.

Sostinėje Santjage plačią veiklą vykdžiusios vienuolės vizitietės nežino, ar vienuolija galės ir toliau būti sostinės „dvasiniais plaučiais“, pažymėjo Čilės laikraštis „El Mercurio“. Sąrašas stichijos nuniokotų arba visai nugriautų bažnyčių yra ilgas, jame yra įtrauktos ir tokios Čilės Bažnyčios gyvenimui svarbios šventovės kaip Lurdo Dievo Motinos, Švč. Marijos Širdies ir Marijos, krikščionių pagalbos, bazilikos.


Pietų Amerikoje

Kolumbijoje ir Brazilijoje nužudyti kunigai

Kovo 20 dieną Kolumbijos sostinės Bogotos centre kunigas Luis Enrikė Pineda buvo užpultas, apiplėštas bei sužeistas peiliu. Nuo durtinių žaizdų jis mirė ligoninėje. 57 metų Pineda priklausė saleziečių kongregacijai, savo gyvenimą buvo pašventęs darbui su jaunimu.

O kovo 24 dieną Kolumbijos šiaurėje, Turbo mieste, Kurulao parapijos namuose buvo rastas kun. Romano de Jesus Zapatos kūnas. Žmogžudystė nėra susijusi su apiplėšimu, nes vertingi daiktai nepavogti. Žmogžudystės motyvas kol kas nėra aiškus.


Centrinėje Amerikoje

Arkivyskupo Oskaro Romero 30-osios mirties metinės

Prieš 30 metų San Salvadoro arkivyskupas Oskaras Arnulfas Romeras buvo nušautas aukodamas šv. Mišias ligoninės koplyčioje. Išvakarėse savo pamoksle jis ragino Salvadoro kareivius vadovautis Dievo valia ir nepaklusti įsakymui žudyti. Šiais metais kovo 24 dieną minint jo mirties trisdešimtmetį San Salvadore buvo švenčiamos iškilmingos šv. Mišios, kurių metu prezidentas Mauricio Funes vyriausybės vardu paprašė atleidimo už arkivyskupo nužudymą. Šalies parlamento dekretu kovo 24-oji paskelbta arkivys-kupo Oskaro Arnulfo Romero y Galdamez diena.


Europoje

Prancūzijos vyskupai žada keisti sielovados struktūras

Lurde vyko Prancūzijos vyskupų konferencijos plenarinis posėdis, po kurio buvo paskelbtas jo darbą apibendrinantis komunikatas. „Prancūzijos Bažnyčia yra gyva ir dinamiška, – sakoma baigiamajame komunikate, – tačiau kartu ji neslepia dabartinei epochai būdingų problemų. Visų pirma mažėja krikščionių aktyvumo ženklų visuomeniniame gyvenime. Silpnėja tikėjimo perdavimas jaunajai kartai. Kunigų skaičiaus mažėjimas verčia imtis bendruomenių struktūros reformų. Per dešimtį metų, nuo 1998-ųjų iki 2008-ųjų, kunigų skaičius nuo 26 598 sumažėjo iki 19 640. Per tą patį laiką seminaristų skaičius sumažėjo nuo 1 043 iki 741, tačiau nuolatinių diakonų skaičius išaugo nuo 1 273 iki 2 250. Tokia padėtis verčia Bažnyčią reformuoti savo struktūras, labiau priderinti prie dabartinės situacijos. Neretais atvejais teks peržiūrėti pačią parapijinės bendruomenės sampratą ir kunigo vaidmenį. Ne visos parapijos ir bendruomenės turės joms vadovaujantį kunigą. Kunigo pašaukimas bus vis mažiau susiejamas su konkrečia vieta – kunigams teks persiorientuoti į keliautojų, bendruomenių lankytojų vaidmenį.“


Šventoji Jadvyga ir Lietuva

Dr. Aldona Kačerauskienė

Šv. Jadvyga Anžujietė

Popiežius Jonas Paulius II Lenkijos karalienę Jadvygą Anžujietę, pirmąją Vladislovo Jogailos žmoną, 1987 metais paskelbė palaimintąja, o 1997-aisiais – šventąja. Popiežius didžiai vertino šią šventąją – viešėdamas tėvynėje, lankydamasis Krokuvoje, suklupdavo prie sarkofago Vavelyje ir melsdavosi prie jos kapo. Romos Katalikų Bažnyčia ją laiko karalienių ir suvienytos Europos globėja.


Šventųjų pėdsakais

Slaugytojų globėjo diena

Kovo 8-ąją slaugos darbuotojai minėjo savo globėją šv. Dievo Joną

Džiuljeta Kulvietienė

Jonas Cidade Duarte (šv. Dievo Jonas)

Kauno klinikų Šv. Luko koplyčioje šv. Mišias už slaugos darbuotojus aukojo Kauno medicinos universiteto (KMU) kapelionas ir vyriausiasis Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) kapelionas kun. Artūras Kazlauskas bei KMUK kapelionas kun. Julius Grigonis.

Jonas Cidade Duarte (šv. Dievo Jonas) gimė 1495 m. kovo 8 dieną smulkaus prekiautojo šeimoje. Gal būtų ramiai gyvenęs kaime, jei ne piligrimas, jų namuos pasiprašęs nakvynės ir sužavėjęs kelionių pasakojimais. Ryte tėvai pastebėjo, kad Jonas, kuriam tada buvo 8-eri, iškeliavo kartu su piligrimu. Motina iš širdgėlos mirė, tėvas dienas baigė pranciškonų prieglaudoje.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija