„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2010 m. rugsėjo 24 d., Nr. 2 (45)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Šventojo Tėvo padrąsinimai Škotijos katalikams

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI
per šv. Mišias Glazge

Susitikti su Popiežiumi atvyko vienuolės

Šventasis Tėvas dalija Šv. Komuniją

Didžiausio Škotijos miesto
Glazgo priemiestyje Belahiustono
parke 75 tūkstančiai maldininkų
atvyko į susitikimą su Popiežiumi

Didžiojoje Britanijoje dirbantys
katalikų kunigai eina
į Popiežiaus aukojamas šv. Mišias

Benediktas XVI, vykdamas
į Belahiustono parką, laimindamas
jį sutinkančius maldininkus,
pabučiavo lenkės imigrantės dukrelę

Lenkų imigrantė Moržena
Tyščak su dukrele Marija,
kurią pabučiavo Benediktas XVI

Praeities ir dabarties sąsajos

Vienos iš svarbiausių popiežiaus Benedikto XVI aukotų šv. Mišių jo praėjusio vizito Didžiojoje Britanijoje metu buvo pamaldos didžiausiame Škotijos mieste Glazge. Iš tikrųjų jos turėjo ryškų škotišką bruožą, kadangi  rugsėjo 16-ąją, Šventojo Tėvo atvykimo į Škotijos sostinę Edinburgą dieną, Bažnyčios liturginiame kalendoriuje buvo minima škotų tautos apaštalo šv. Niniano Galoviečio (360–432) šventė. Prieš vizitą Vatikano laikraštyje „L’Osservatore Romano“ paskelbtame straipsnyje Edinburgo arkivyskupas kardinolas Keitas Maiklas O’Brajenas, priminęs turtingą Škotijos katalikybės istoriją, pažymėjo, kad „iš Romos atsiųstas misionierius šv. Ninianas buvo konsekruotas vyskupu ir įkūrė pirmąją krikščionių bendruomenę“.

Jo ir kitų vėlesnių misionierių dėka krikščionybė VI amžiuje Škotijoje galutinai įsitvirtino ir dėl savo reikšmės ši šalis netgi buvo pavadinta „Specialis Filia Romanae Ecclesie“ („Ypatingoji Romos Bažnyčios dukra“). Škotija viduramžiais davė visame pasaulyje žinomų garsių šventųjų, krikščionių rašytojų ir misionierių. Kardinolas K. O’Brajenas nurodė garsų teologą Joną Dunsą Škotą (1266–1308), sukūrusį tarptautiniu mastu pripažintą škotų teologijos mokyklą ir Popiežiaus dekretu Škotijoje įkurtus net tris senuosius šv. Andriaus, Glazgo ir Aberdino universitetus.

Deja, XVI amžiuje prasidėjęs Reformacijos sąjūdis (šiemet Škotijoje kaip tik minimos jo pradžios 450-osios metinės) šalyje, kaip ir visoje Didžiojoje Britanijoje, beveik visiškai sunaikino katalikybę, nutrūko saitai su Šventuoju Sostu, buvo uždrausta aukoti šv. Mišias, katalikų kunigai buvo persekiojami, žudomi ir tremiami. (1615 metais mirties bausme buvo nuteistas šventasis kunigas Džonas Ogilvis, po kurio žūties net iki XIX amžiaus Škotijoje katalikų dvasininkų nebuvo.) XIX amžiuje kartu su industrializacija į Škotiją (kaip ir į Angliją) pradėjus keltis airiams imigrantams, katalikų bendruomenės  buvo atkurtos. Tuo laikotarpiu popiežius Pijus IX Didžiojoje Britanijoje atkūrė ir bažnytinę hierarchiją. Kartu su imigracija prasidėjo ir atsivertimo į katalikybę procesas, ypač ryškus škotų ir anglų intelektualiniuose sluoksniuose.

Dabar katalikai sudaro apie 17 proc. ir 5,1 milijono Škotijos gyventojų, 42 proc. priklauso Škotijos valstybinei Presbiterionų Bažnyčiai (oficialiai vadinamai Church of Scotland, tai yra Škotijos Bažnyčia). Tačiau pagal tikėjimo praktikavimą katalikai gerokai lenkia protestantus, be to, katalikybę stiprina imigrantai iš Rytų Europos. Dėl to Katalikų Bažnyčios perspektyvos Škotijoje ir visoje Didžiojoje Britanijoje laikomos labai viltingomis, ypač žinant protestantizmo išgyvenamą sunkią teologinio ir moralinio mokymo krizę. Kita vertus, XXI amžiaus pradžioje Vakarų civilizaciją apėmusi agresyvaus sekuliarizmo banga skatina ieškoti naujų evangelizacijos būdų, pasiremiant istorijos pamokomis bei asmeniniu pavyzdžiu.

Visuomenei reikia „aiškaus balso“

Kaip tik tokį naujosios evangelizacijos aktualumą ir pabrėžė škotams popiežius Benediktas XVI rugsėjo 16 dieną Glazgo priemiestyje Belahiustono parke aukotų šv. Mišių homilijoje. Jis beveik 75 tūkstančiams pamaldų dalyvių priminė, kad šv. Ninianas išdrįso būti vienišu balsu senosios pagonybės akivaizdoje ir kurti pirmąsias krikščionių bendruomenes. Priminęs jų ir kitų Škotijos šventųjų, šimtmečiais stiprinusių šalyje tikėjimą, pavyzdį jis ragino vietos katalikus būti vertais šios didžiosios tradicijos. Popiežius priminė apaštalo šv. Pauliaus nurodymą Kristaus išpažinėjams: „Nebūkite apsileidę, bet uolūs, karštos dvasios, tarnaukite Viešpačiui. Džiaukitės viltyje, būkite kantrūs varge, ištvermingi maldoje“. (Rom 12, 11-12)

Priminęs savo pontifikato išvakarėse išsakytą perspėjimą dėl įsivyravusios reliatyvizmo diktatūros, kuri bando užtemdyti žmogaus tikrąją prigimtį ir paskirtį, Šventasis Tėvas ypač ragino žymiuosius katalikus, įvairių profesijų atstovus, politikus ir švietėjus stengtis, kad tikėjimas vėl įsitvirtintų kiekviename šiuolaikinės kultūros lygmenyje. „Šiandien yra tokių, kurie siekia pašalinti religinį tikėjimą iš viešosios erdvės, jį privatizuoti ar netgi pavaizduoti kaip grėsmę lygybei ir laisvei. Bet iš tikrųjų religija yra autentiškos laisvės ir pagarbos garantas, skatinantis mus į kiekvieną asmenį žvelgti kaip į brolį ir seserį, – kalbėjo popiežius Benediktas XVI. – Dėl to aš kreipiuosi ypač į jus, tikintieji pasauliečiai, kad, sutinkamai su  savuoju krikšto pašaukimu ir misija, būtumėte ne tik tikėjimo viešumoje pavyzdžiais, bet skelbtumėte tą išmintį ir pasaulio viziją, kuri iš jo seka.“

Tai labai svarbu, nes dabartinei sekuliarizuotai visuomenei reikia aiškaus balso, kuris kviestų gyventi dorą gyvenimą, o ne pagal palaidumą skatinančias save naikinančių (amoralumo) džiunglių ir savavališkų laisvių taisykles. Ateitį turi tik tokia visuomenė, kuri darbuojasi dėl savo piliečių integralios (ne tik materialinės, bet ir dvasinės) gerovės. „Nesibijokite prisiimti šią tarnystę dėl savo brolių ir sesių, dėl savo mylimos tautos“, – kvietė škotų katalikus popiežius Benediktas XVI. Kai kurias frazes, skatindamas didesnį patriotizmą, jis ištarė senąja škotų kalba, kuri viešai nebevartojama. (Dabar Škotijoje, kaip ir kaimyninėje Airijoje, įsigalėjo anglų kalba, kuri naudojama ir liturgijoje.)

Atskirai kreipdamasis į Škotijos katalikų vyskupus (Škotija turi savo vyskupų konferenciją, kuri nepriklauso Anglijai), Šventasis Tėvas ragino juos būti patikimais tikinčiųjų bendruomenės vadovais ir savo kunigų globėjais. Jis kvietė vyskupus skatinti pamaldumą už pašaukimus, asmeniškai dalyvauti kunigų rengime, kad jie visiškai atsidėtų Visagalio Dievo tarnystei. „Būkite tėvais ir vadovais jų šventumo kelyje, padrąsindami augti pažinime ir išmintyje, kad jie ištikimai atliktų (Evangelijos) skelbimo misiją, kuriai yra pašaukti“. Tuo tarpu kunigus popiežius Benediktas XVI kvietė būti „švytinčiais pavyzdžiais jaunimui savo blaiviu, paprastu ir kartu džiugiu gyvenimu“.

Jauniesiems katalikams jis priminė šių dienų pagundas – narkotikus, pinigus, seksą, pornografiją, alkoholį, kurie neva neša laimę, bet iš tikrųjų yra destruktyvūs ir skaldantys. „Yra tik vienas dalykas, kuris išlieka: Jėzaus Kristaus meilė kiekvienam iš jūsų, – sakė Šventasis Tėvas. – Ieškokite Jo, pažinkite ir mylėkite Jį ir Jis jus išvaduos iš spindinčios, bet tuščios egzistencijos.“ Kviesdamas palikti tai, kas neturi vertės, Popiežius mokė jaunuosius Škotijos katalikus pažinti savąjį Dievo vaikų orumą, užtikrindamas, kad jiems priklauso Bažnyčia.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija