„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2010 m. rugsėjo 24 d., Nr. 2 (45)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Popiežiaus susitikimas su moksleiviais ir jų auklėtojais

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI
laimina jaunąjį maldininką

Kolegijos atstovai rodo
savo programą Popiežiui

Šventasis Tėvas sveikinasi
su jį džiaugsmingai
pasitikusiais vaikais

Londono priemiestyje
Tvikenheme veikiančioje
dar XIX amžiaus viduryje
įkurtoje Marijos universiteto
kolegijoje Popiežiaus laukia
jos mažiausieji auklėtiniai

Pradedant susitikimą
su Šventuoju Tėvu uždegama žvakė
AFP, AP ir Reuters nuotraukos

Vienuolijų nuopelnas katalikiškajam švietimui

Iš praėjusio popiežiaus Benedikto XVI  vizito Didžiojoje Britanijoje išsiskyrė apsilankymas katalikų gimnazijoje, kur jis kalbėjosi su pedagogų kolektyvu ir moksleiviais. Tai rugsėjo 17 dieną, netrukus po Šventojo Tėvo atvykimo į Anglijos sostinę, vykęs susitikimas  Londono priemiestyje Tvikenheme veikiančioje dar XIX amžiaus viduryje įkurtoje Marijos universiteto kolegijoje. Renginyje dalyvavo Didžiosios Britanijos švietimo ministras Maiklas Govas ir už šalies katalikiškojo mokslo sistemą atsakingas Notingemo vyskupas Melkolmas Makmahonas. Sveikindamas Popiežių, jis priminė, kad Anglijoje veikia 2200 katalikų mokyklų, kurios integruotos į parapijinių bendruomenių gyvenimą ir yra valstybinės valdžios vertinamos bei remiamos.

Pabrėžiant tradicinę vienuolijų reikšmę katalikiškojo švietimo srityje, kaip pedagogų atstovai į susitikimą su Benediktu XVI buvo pakviesti daugelį Anglijos katalikų mokyklų įkūrę ir jose toliau sėkmingai besidarbuojantys (nors dėl pašaukimų stokos jų gretos praretėjo) vienuoliai ir vienuolės. Kreipdamasis į juos Šventasis Tėvas, be kita ko, pastebėjo, kad jį vaikystėje Bavarijoje taip pat mokė iš Anglijos atvykę seserys vienuolės, priklausiusios Dievo tarnaitės Merės Vard XVII amžiuje įkurtai Švč. Mergelės Marijos kongregacijai. Švietimas ir auklėjimas yra pačioje vienuolinio pašaukimo širdyje, todėl nuo senovės prie vienuolynų buvo kuriamos bibliotekos ir mokyklos, pažymėjo Popiežius. Daugelis vienuolijų, dalyvaudamos  didžiojoje Bažnyčios misijų tarnystėje, nešė Evangelijos šviesą į tolimiausius kraštus ir kūrė švietimo bei ugdymo pagrindus gerokai anksčiau, nei šią gyvybiškai svarbią atsakomybę prisiėmė valstybė.

Vienuolių dalyvavimas katalikiškųjų mokyklų veikloje yra galingas priminimas, ką reiškia jaunimo švietimas ir ugdymas, aiškino Benediktas XVI. Tai ne vien tik žinių perdavimas ar profesinių įgūdžių lavinimas, bet ir pilnutinė asmenybės formacija gyvenimui, jo išminties ugdymas. „O tikroji išmintis yra neatskiriama nuo dangiškojo Kūrėjo pažinimo, nes „juk ir mes, ir mūsų žodžiai esame Jo rankoje, taip pat ir visas supratimas bei gebėjimai“ (Išm 7, 16)“, – kalbėjo Šventasis Tėvas, remdamasis citata iš Senojo Testamento Išminties knygos. Šio uždavinio realizavimui katalikiškose švietimo institucijose reikia dviejų dalykų: kad mokymo turinys būtų suderintas su Bažnyčios magisteriumu ir kad „tikėjimo gyvenimas taptų visos mokyklos veiklos varomąja jėga“. Linkėdamas katalikų pedagogams kūrybinės sėkmės, popiežius Benediktas XVI ragino užtikrinti, kad mokyklos suteiktų tikrai saugią aplinką vaikams ir jauniems žmonėms.

Mokykla turi ugdyti šventuosius

Kreipdamasis į moksleivius Šventasis Tėvas kiek netikėtai  susitelkė į buvimo šventais klausimą. Jis netgi išreiškė viltį, kad tarp tų, kurie jo klausosi – susitikimas iš Marijos universiteto kolegijos buvo tiesiogiai transliuojamas per internetą ir televiziją, todėl jį galėjo  stebėti daugiau kaip milijonas vaikų katalikiškose mokyklose visoje Jungtinėje Karalystėje ir užsienyje – galbūt yra ir būsimųjų XXI amžiaus šventųjų. Suprasdamas temos savitumą popiežius Benediktas XVI pripažino, kad šiandien turbūt daugelis jaunų žmonių nesusimąsto apie tapimą šventaisiais, galvoja, kad šis kelias yra ne jiems. Šiandien populiariausios yra sporto ir pramogų „žvaigždės“, todėl jaunimas ieško pavyzdžio jų gyvenimuose. „Tačiau kviesdamas jus tapti šventaisiais noriu pabrėžti, kad nesitenkintute antraeiliais dalykais, kurie nesuteikia tikrosios laimės“, – aiškino moksleiviams Šventasis Tėvas. O juk galiausiai laimės nesuteikia nei pinigai, nei dideli profesiniai pasiekimai. „Tai gali jus padaryti garsiais, bet laimingais nepadarys, – sakė Popiežius. – Laimė yra kažkas, ko visi norime. Bet viena iš didžiausių šio pasaulio tragedijų yra tai, kad tiek daug žmonių jos negali surasti, nes ieško jos ne tose vietose“. O reikalas visai paprastas – tikrąją laimę galima surasti tik Dieve, nors tą sunku pripažinti dabartinei sekuliarizuotai aplinkai. „Mums reikia drąsos sudėti savo giliausias viltis į vieną Dievą, ne į pinigus, ne į karjerą, ne į pasaulio sėkmę ar į mūsų ryšius su kitais, bet į Dievą“, – mokė vaikus Benediktas XVI, pažymėdamas, jog tai ir yra šventumo kelias, atliepiantis giliausius širdies troškimus.

Jis priminė beribę Dievo meilę kiekvienam iš mūsų ir kvietimą į ją atsiliepti, tapti Dievo draugais. „Ir kai pradedi draugystę su Dievu, viskas gyvenime ima keistis“, – nurodė Šventasis Tėvas. Tada geriau suvokiamas nuodėmės blogis, ugdoma užuojauta kenčiantiems žmonėms ir tokiu būdu per gerus darbus bei pažinimą ugdoma dvasinga (šventa) asmenybė. Kaip tik šią draugystą su Dievu skatina katalikiškos mokyklos, auklėdamos jaunimą būti gerais žmonėmis ir gerais piliečiais, mokydamos neužsisklęsti siauroje specializacijoje. Pasauliui reikia gerų mokslininkų, ekonomistų ar istorikų, tačiau jeigu jie ignoruoja religinę bei etinę gyvenimo plotmę, gali pasukti klaidinga ir pavojinga kryptimi.

Taigi, gera katalikiška mokykla turi ne tik suteikti puikų švietimą, bet pirmiausia turi padėti visiems savo auklėtiniams tapti šventaisiais, pažymėjo popiežius Benediktas XVI. Moksleivius jis ragino ne tik užmegzti draugystę su Dievu, bet ir neužmiršti draugiškumo ir pagalbos savo bendraklasiams. Tuo labiau kad tarp jų (ypač tai ryšku daug imigrantų turinčioje Didžiojoje Britanijoje) yra nemažai kitų tautybių ir tikybų atstovų. „Pagarba ir draugystė kitų religinių tradicijų nariams turi būti tarp tų vertybių, kurių išmokstama katalikiškoje mokykloje“, – kalbėjo popiežius Benediktas XVI. Susitikimo metu jis turėjo progos asmeniškai pabendrauti su žemesnių klasių vaikais, pasiklausyti jų dainų ir giesmių, apsikeisti su jais dovanomis. Taip pat su Šventojo Tėvo palaiminimu buvo inauguruotas naujas popiežiaus Jono Pauliaus II sporto fondas, skirtas pasirengimui 2012 metais Londone įvyksiančioms Olimpinėms žaidynėms.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija