„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2014 m. sausio 10 d., Nr. 1 (51)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Azijoje

Nors Kalėdos Irake – valstybinė šventė, bet smurtas nesiliauja

Irako vyriausybė paskelbė Kalėdas valstybine švente, tad jau 2013 metų gruodžio 25-oji buvo poilsio diena visiems krašto piliečiams. Krašto krikščionys ypač džiaugėsi šiuo nauju svarbiu jų bendruomenės pripažinimu. Jėzaus užgimimas svarbus ne vien mums, krikščionims, bet visiems žmonėms, sakė Bagdado katalikų chaldėjų patriarchas Luisas Rafaelis Sakas (Louis Raphael I Sako). Jis laiške premjerui Nuriui al Malikiui (Nouri al-Maliki) tvirtino, kad Kalėdų paskelbimu nedarbo diena bus deramai įvertintas ir pripažintas veiksmingas irakiečių krikščionių bendruomenės įnašas į krašto plėtrą amžių tėkmėje.

Irako krikščionys ypač daug nukentėjo ir tebekenčia nuo islamistinio teroro, kuris prasidėjo tuoj pat po amerikiečių invazijos prieš dešimt metų. Per užpuolimus buvo nužudyta šimtai krikščionių, įskatinat vyskupą, kunigus, verslininkus, gydytojus ir politikus. Ramaus gyvenimo tėvynėje viltį palaidoję krikščionys pradėjo gausiai emigruoti iš šalies. Jei iki karo pradžios 2003 metais Irake jų galėjo būti per du milijonus, dabar jų sumažėjo iki 300 tūkstančių.

Dabartinė Irako vyriausybė, norėdama paliudyti artumą tautiečiams krikščionims, vienos svarbiausių švenčių proga, kai kurias sostines gatves papuošė šventiškai, o viename Bagdado rajone, kuriame santarvėje gyvena musulmonai šiitai, sunitai ir krikščionys, pastatė didelę Kalėdų eglę prie Tigro upės kranto. „Norime paskatinti krikščionis, kad jie pasiliktų savo gimtinėje ir atsisakytų minties emigruoti“, – sakė Irako premjeras N. al Malikis.

Vis dėlto šventinę Irako sostinės gyventojų nuotaiką per Šv. Kalėdas sudrumstė kruvinas išpuolis sostinės turguje. Užminuoto automobilio sprogimas Duros turgavietėje nusinešė daugiau kaip 40 žmonių gyvybių ir sužeidė dar kelias dešimtis žmonių. Sprogimas įvyko netoli nuo Bagdado Šv. Jono Bažnyčios. Tačiau, kaip sakė Bagdado chaldėjų ganytojo augziliaras vyskupas Šlemonas Vardunis (Shlemon Warduni), tai nebuvo išpuolis prieš Bagdado krikščionių bendruomenę. Pasak jo, Irake įvyksta daug vienas su kitu nesusijusių užpuolimų, todėl negalima painioti reikalų. „Jei buvo sprogimas turgavietėje, o prie turgaus yra bažnyčia, nesakau, kad tai buvo nukreipta prieš Kalėdas ir krikščionis, – sakė Irako sostinės katalikų vyskupas. – Tai įvyko Kalėdų dieną, tačiau ne todėl, kad švenčiame Kalėdas. Tokios žinios klaidina, todėl ypač žiniasklaidininkai turėtų būti atidūs“.

Kadangi Kalėdos šiemet Irake pirmą kartą buvo poilsio diena visiems krašto piliečiams, ganytojas sakė, kad visi labai juto šventinę nuotaiką, visiems buvo daug džiaugsmo. Kalėdų dieną bažnyčios buvo pilnutėlės, o Kūčių vakarą vos ne visose krašto bažnyčiose buvo aukojamos Kalėdų Nakties šv. Mišios. Dabartinė Irakiečių krikščionių būklė tokia pati kaip visų krašto gyventojų. „Tik todėl, kad mūsų nedaug, linkstama kalbėti, kad krikščionims ne kas. Tačiau gana tokių kalbų. Taip nereikėtų kalbėti. Reikia teisingai vertinti. Kodėl krikščionys emigruoja? Gal kad yra persekiojami? Tačiau tai – netiesa. Emigracija nėra tik krikščionių emigracija, emigruoja ir kiti, net ir musulmonai. Todėl meldžiamės už taiką. Mums trūksta taikos, visiems mums, irakiečiams, ir ne tik mums: visam Artimųjų Rytų regionui trūksta taikos“, – sakė vyskupas Š. Vardunis.

Popiežius Pranciškus per Šv. Kalėdas irgi kalbėjo apie krikščionių persekiojimus. Šią temą aktualizavo įvykiai Bagdade. Popiežius paragino tyloje prisiminti šio kraupaus smurto protrūkio aukas. Gruodžio 26 dieną Bažnyčia prisimena pirmąjį kankinį šv. Steponą. Šventasis Tėvas pabrėžė, kad kankinystė dėl tikėjimo tęsiasi ir mūsų laikais. Atminkime, kad kiekvieną valandą pasaulyje žūsta bent vienas, o neretai ir dešimt krikščionių kankinių už tikėjimą.

Parengta pagal  „Vatikano radijo“ informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija