„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2014 m. gruodžio 12 d., Nr. 5 (55)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Krikščionių sudeginimas Pakistane sukėlė audringus protestus

Nužudyti Pakistano
krikščionys Šama ir Šahzad

Paaiškėjo daugiau detalių po barbariško krikščionių poros Pakistane, 32 metų vyro Šahzad ir jo 24 metų žmonos Šama nužudymo lapkričio 4 dieną viename mažame kaimelyje, esančiame 60 kilometrų į pietvakarius nuo Lahoro, Pundžabo regione. Ši šeima turėjo tris vaikus, 6 metų sūnų, 4 metų ir 18 mėnesių dukteris. Pasak liudytojų, laukėsi ketvirtojo vaiko.

Šahzad buvo jauniausias iš penkių brolių, kurie visi kartu dirbo plytinėje, priklausiusioje savininkui musulmonui. Incidentas prasidėjo aplinkybėmis, kurios, rodos, nieko grėsmingo nežadėjo. Spalio pabaigoje mirus brolių tėvui, sulaukusiam garbaus maždaug 80 metų amžiaus, Šama tvarkė savo velionio uošvio daiktus. Pastarasis buvo žinomas kaip tam tikras žiniuonis, užkalbėdavęs gydomuosius amuletus. Moteris surinko tai, ką manė esant nereikalingomis šiukšlėmis, taip pat popieriaus lapus, sumetė viską į krosnį. Būtent tada vienas musulmonas, plytinės darbuotojas, pasakė, kad deginami lapai yra puslapiai iš Korano. Kilus triukšmui, pora buvo uždaryta viename plytinės kambaryje. Čia įsiterpia aplinkybė, kad, rodos, tarp krikščionio darbininko ir musulmono savininko buvo konfliktas dėl atlyginimo: vienas sakė, kad jam mokama per mažai, o kitas tvirtino, kad pirmasis jam yra skolingas.

Per trumpą laiką per aplinkinius kaimus pasklido žinia, jog krikščionių pora išniekino Koraną. Pakistano baudžiamajame kodekse egzistuoja straipsnis, kuris už tokį nusikaltimą – „šventvagystę“ – numato sunkias bausmes – pinigines, ilgametį įkalinimą ir net mirties bausmę. Lapkričio 4 dieną trijų ar keturių šimtų žmonių minia apsupo plytinę ir užpuolė porą. Jau buvo atvykę penki policininkai, kurie stengėsi sustabdyti minios agresiją, bet nieko padaryti negalėjo. Pora buvo mirtinai sumušta smūgiais, pagaliais, galiausiai jų kūnai buvo barbariškai įmesti į plytinės krosnį. Tuo metu, anot liudininkų, vienas iš sutuoktinių dar buvo gyvas, o kitas jau miręs. Aukos broliai pabėgo, pasiėmę visus vyriškos lyties vaikus, kad ir ant jų neišsilietų minios neapykanta.

Šį minios linčo teismą pasmerkė ir pažadėjo ištirti Pakistano premjeras Navazas Šarifas (Nawaz Sharif), pareikšdamas, jog valstybė negali toleruoti tokių veiksmų ir palikti nenubaustus atsakinguosius. Tyrimą žadėjo ir Pundžabo vadovas Šabazas Šarifas (Shahbaz Sharif), pasmerkęs išpuolius prieš religines mažumas.

Epizodą griežtai pasmerkė Islamabado vyskupas Rufin Anthony, kuris priminė, kad tai, deja, – ne pirma tokia tragedija ir kad ji galėjo pasikartoti todėl, kad trūksta deramo ir griežto reagavimo tiek iš valstybės teisinės sistemos, tiek iš musulmonų lyderių pusės. Dažnai kaltieji būna vienaip ar kitaip išteisinami. Beje, policija areštavo keliasdešimt žmonių.

Pakistano Ulemų (musulmonų) tarybos pirmininkas Muhamadas Tahiras Ašrafas (Muhammad Tahir Ashrafi) pasakė, kad policija neatliko savo darbo. Jis pasmerkė minios teismą. Pasak jo, jei skundai dėl Korano išniekinimo buvo pagrįsti, policija turėjo areštuoti sutuoktinius, o jei nepagrįsti, – apsaugoti nuo „perdėtos žmonių reakcijos“. „Pakistan Christian Post“ interneto portale primenami keli panašūs epizodai, kai Korano lapai buvo atsitiktinai sudeginti, apgadinti ar išmesti pačių musulmonų. Jie buvo išteisinti, nes, būtent, tai padarė netyčia. Bet krikščionių atveju tai negalioja ir dar kartą iliustruoja, kad „šventvagystė“ tarnauja kaip įrankis krikščionims ir kitoms mažumoms persekioti.

Ši kraupi egzekucija sukėlė aistringus krikščionių protestus. Artimieji ir bendruomenės nariai aprauda nužudytą krikščionių porą.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija