„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2014 m. gruodžio 12 d., Nr. 5 (55)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Europoje

Senojoje Norvegijos sostinėje iškils nauja katalikų katedra

Senojoje Norvegijos sostinėje Trondheime iki 2015 metų pabaigos iškils nauja katalikiška katedra, dedikuota, kaip ir dabartinė, šv. Olavui, karaliui, kuris 1030 metais atsivertė į katalikybę ir pasižymėjo didele išmintimi.

Dabartinė, 1973 metais pastatyta katedra turi kelis defektus ir tapo per maža katalikų bendruomenei. Pastaraisiais metais dėl emigracijos katalikų skaičius Norvegijoje stipriai šovė į viršų, manoma, kad iš viso jų yra apie 150000, atvykusių iš 70 kraštų. Apie 10000 iš jų gyvena Trondheimo vyskupijoje.

Jau 2010 metais nuspręsta, kad neverta remontuoti ar plėsti senosios katedros, bus geriau pastatyti visai naują kulto pastatą. Tikimasi, kad nugriovus dabartinį pastatą per 15–16 mėnesių bus užbaigtas naujas, kurio projektas parengtas pagal dabartinius bendruomenės poreikius, atsižvelgiant į Norvegijos architektūrinį paveldą. Finansiniu požiūriu padės katalikų vyskupijos Vokietijoje. Statybų laikotarpiu šv. Mišios bus aukojamos nedidelėje koplyčioje, kurią sumūrijo kelios dešimtys lenkų statybininkų savanorių laisvu nuo darbo metu.

Beje, Trondheimas yra Norvegijos liuteronų Bažnyčios centras, čia, Nidaros katedroje, reziduoja šios Bažnyčios primas.

 Pagal Vatikano radijo informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija