"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. balandžio 11 d., Nr. 4 (29)

PRIEDAI











ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai

Naujoji ,,Mis Amerika“ ragina jaunimą nepradėti lytinių santykių iki vestuvių

22 metų Erika Harold rugsėjo mėnesį Atlantik Sityje buvo karūnuota 2003-iųjų ,,Mis Amerika“

22 metų Erika Harold rugsėjo mėnesį Atlantik Sityje buvo karūnuota 2003-iųjų ,,Mis Amerika“. Ši Ilinojaus universitete politikos mokslų bei teisės studijas bakalauro diplomu baigusi gražuolė žiniasklaidoje liaupsinama esanti ne tik graži, bet ir protinga. Vienu savo pagrindiniu tikslų šiems metams ji pasirinko skatinti jaunimą nepradėti lytinių santykių iki vestuvių. Konkursų ,,Mis Amerika“ organizatoriai jau ne kartą buvo kaltinami seksualiniu priekabiavimu bei kitais panašiais nusikaltimais. Todėl dabar jie pernelyg nelinkę žavėtis naujosios grožio karalienės pozicija.
Vos gavusi karūną, Erika pirmojoje spaudos konferencijoje pareiškė agituosianti jaunimą nepradėti lytinių santykių iki vedybų. Ji žada apie tai kalbėti nuolat ir nepaisyti grožio konkurso organizatorių protestų. Žurnalistai Eriką lygina su 1998-aisiais ,,Mis Amerika“ karūnuota Keite Šindl, kuri ragino imtis AIDS prevencijos. Tiesa, ši gražuolė palaikė prezervatyvų bei vienkartinių švirkštų dalijimą.


2050 metais Lietuvoje gyvens tik 2,5 mln. žmonių

Per artimiausius dešimtmečius Lietuvos gyventojų skaičius sumažės maždaug milijonu ir 2050 metais šalyje gyvens 2,5 milijono žmonių - tokias prognozes pateikia Jungtinės Tautos, atlikusios 2002 metų gyventojų duomenų bazės tyrimą. Prognozuojama, jog miestuose koncentruosis vis daugiau gyventojų, o kaimai pamažu tuštės. Numatoma, jog 2010 metais Lietuvoje gyvens 3,3 mln. žmonių, iš kurių 2,3 mln., arba 70,2 proc., gyvens miestuose, o 985 tūkst., arba 29,8 proc. - kaime. Sulaukus 2030 metų iš 2,9 mln. gyventojų miestuose gyvens 2,25 mln., arba 76,6 proc., o kaime - 687 tūkst., arba 23,4 proc.


Kardinolą šokiravo saugaus sekso pamokos mokykloje

Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis yra šokiruotas vadinamojo saugaus sekso propagavimu mokykloje ir prašo tėvų bei mokytojų nelikti abejingiems dėl to, kas ir kaip vyksta valstybinėse švietimo įstaigose. Sostinės mero kardinolas prašo ne ieškoti konkrečios istorijos kaltininkų, o pareikšti poziciją dėl tokių renginių likimo.


Reikalingas glaudus biomedicinos ir etikos ryšys

Popiežius Jonas Paulius II kalbasi su mergaite

EPA-ELTA nuotrauka

Į savo devintąją generalinę asamblėją susirinkę Popiežiškosios gyvybės akademijos nariai toliau aptarė aktualias bioetikos problemas. Vasario pabaigoje Romoje vykusiame susitikime, kurio tema buvo „Biomedicinos tyrimų etika: už krikščioniškąją viziją“, sutelktas dėmesys į tas ribas, kurias etikos ir moralės principai nustato eksperimentams su žmogumi, ypač stengiantis užtikrinti pagarbą žmogaus gyvybės orumui ir integralumui. Taip pat buvo pabrėžti pavojai, kylantys dėl stiprėjančios politinių bei ekonominių interesų įtakos biomedicinos tyrimų krypčiai ir apimčiai.

Popiežiaus linkėjimai dėl humanistinės tyrimų orientacijos

Vasario 24 dieną per audienciją priėmęs į asamblėją susirinkusius Gyvybės akademijos narius, tarp kurių buvo akademijos prezidentas Chuanas de Diosas Vialis Korea ir viceprezidentas vyskupas Elijas Sgrečia, popiežius Jonas Paulius II priminė, jog jis įsteigė šią akademiją, kad ji „analizuotų, formuotų ir informuotų apie pagrindines biomedicinos ir teisės problemas, susietas su gyvybės gynimu ir palaikymu, pirmiausia tiesiogiai atsižvelgiant į krikščionių moralės ir Bažnyčios magisteriumo principus“. Šventasis Tėvas pareiškė Bažnyčios padėką mokslininkams už jų laimėjimus biomedicinos srityje ir už bendradarbiavimą, nes „magisteriumas daugelį kartų prašė jų paramos sprendžiant opias moralines ir socialines problemas“.


ES gresia smarkus gimstamumo sumažėjimas

Didžiosios Britanijos dienraščio “The Guardian” teigimu, nevykstant imigracijai, Europos gyventojų skaičius per kitus 100 metų gali sumažėti 88 milijonais, nes moterys gimdo mažiau vaikų ir vėliau kuria šeimas.
Jungtinių Valstijų mokslo žurnale “Science” Austrijos mokslų akademijos narys Volfgangas Lucas teigia, jog 2000 metais pradėjęs mažėti Europos Sąjungos gyventojų skaičius ir toliau kris. Jei iki 2020 metų išliktų dabartinis 1,5 vaiko gimstamumo lygis, šis “neigiamas pagreitis” iki 2100-ųjų sumažintų europiečių skaičių 88 milijonais. “Neigiamas pagreitis iki šiol pasaulio istorijoje dideliu mastu nebuvo patirtas”, - teigė V. Lucas. Didėja vidutinis gimdančių moterų amžius. V. Luco ir jo bendradarbio Brajano O’Nylo iš Vienos tarptautinio taikomųjų analizės sistemų instituto teigimu, šio amžiaus didėjimas lems net 40 proc. ateityje numatomo Europos gyventojų skaičiaus sumažėjimo. Pateikdami prognozes mokslininkai rėmėsi prielaidomis, jog nevyks imigracija ir nekis mirtingumo lygis. “Tikrovėje tikimės tolesnės imigracijos į Europą, tačiau čia (tyrime) norėjome išskirti šiuos du mechanizmus, kurie, mūsų manymu, suteikia naujų ir svarbių įžvalgų apie gyventojų dinamikos prigimtį”, - aiškino V. Lucas.


Lietuviai turi ginti gyvybės šventumą

Kun. Tomas Euteneueris su vaikais

Tarptautinė žmogaus gyvybės gynimo organizacija (Human Life International) šiuo metu turi net 54 atstovybes 46 šalyse. Šešiolika atstovybių įsikūrusios Europoje. Ši organizacija siekia visame pasaulyje ginti žmogaus gyvybės šventumą bei šeimą, tradicines Katalikų Bažnyčios vertybes. Vienu pagrindinių tikslų tampa kova prieš vadinamąją ,,mirties kultūrą“.
Rytų Europos ,,Human Life International“ atstovybė įsikūrusi Lenkijoje, Gdansko mieste. Jai vadovauja Eva ir Lechas Kovalevskiai, kurie rengia įvairias konferencijas bei švietimo programas visose pokomunistinėse Rytų Europos šalyse. Lietuvoje šiai organizacijai atstovauja kun. Robertas Skrinskas, kuris itin daug dėmesio skiria jaunimui šviesti.

Kiek yra už gyvybės išsaugojimą kovojančių judėjimų JAV?

Jungtinėse Amerikos Valstijose yra itin daug žmonių, pasisakančių už gyvybę. Šioms idėjoms pritaria ne tik katalikai, bet ir ateistai bei agnostikai. Kiekviena grupė savo dėmesį skiria tam tikrai problemai – nuo abortų iki eutanazijos bei klonavimo. Tiesa, ne visos grupės suvokia visų gyvybės formų palaikymo svarbą. Pavyzdžiui, abortų priešininkai neretai pasisako tik už abortų uždraudimą JAV, tačiau neprotestuoja dėl Kongreso nutarimų finansuoti abortus kaip gyventojų skaičiaus reguliavimo priemonę kitose ekonomiškai neišsivysčiusiose šalyse. JAV katalikai tampa pagrindiniais kovotojais už gyvybę, neišsižadėdami tradicinių vertybių - santuokos ir šeimos. Netgi nekatalikiškose organizacijose lyderiais tampa katalikai. Jie nepripažįsta jokių kompromisų. Bažnyčia moko, kad gyvybė yra šventa.


Vokietijai nepavyksta užkirsti kelio gyventojų skaičiaus mažėjimui

Stipriai padidėjus mirtingumui ir sumenkus gimstamumui, praėjusiais metais Vokietijos gyventojų skaičius sumažėjo 120 tūkstančių žmonių. 2001 metais natūralus sumažėjimas sudarė 90 tūkstančių žmonių.
Praėjusiais metais Vokietijoje mirė 845 tūkstančiai žmonių, tai yra 2,9 proc. daugiau nei 2001 metais. Mirtingumas Vokietijoje padidėjo pirmą kartą nuo 1993 metų.


JAV medikai linkę patarti moterims nevartoti hormonų terapijos

Atsirado dar viena priežastis prieš hormonų vartojimą moterims laikotarpiu po menopauzės, tvirtina amerikiečių mokslininkai.
Ištyrus daugiau kaip 16 tūkstančių moterų, nustatyta, kad moterų gydymas estrogenu ar progesteronu ne itin pagerina jų gyvenimą, nebent hormonai būtų skiriami epizodiškai nuo veidą kartais išpilančio karščio ar naktinio prakaitavimo.
Jau senokai ginčytasi, ar protinga gydyti hormonais, nes medikai taip ir nesutaria, ar tikrai toks gydymas padeda nuo osteoporozės ir širdies ligų.


Didžiausia gyvenimo klaida

Visa įvyko taip netikėtai. Mano draugė Onutė išėjo į diskoteką. Jai buvo dar tik 14 metų. Ir, kaip jau įprasta, juk reikia nuotaikos. O nuotaikai pakelti reikia alkoholio. Ji buvo ne viena, su draugėmis. Šoko, linksminosi ir, aišku, tikėjosi iš diskotekos bendraamžių ir nebendraamžių pažinčių. Bet ar tai išėjo į gera? Ne! Ji su savo nauju pažįstamu nuėjo į lauką parūkyti. Tik staiga atėjo daugiau jo draugų, griebė ją ir ėmė tempti į tamsiausią bei nuošaliausią vietą. Ji pradėjo rėkti, labai persigando ir vos neapalpo. Bet kas iš to, jie ją pradėjo nurenginėti. Ne, jie nenuvilko jos striukės, jie paprasčiausiai numovė jai kelnes. Ir visi (o jų buvo penki) ją išprievartavo. Prievartavo be jokių apsaugos priemonių. Bet staiga iš už kampo atbėgo diskotekos apsauginis ir tie vyrukai pabėgo. Nuo tos dienos mano draugė Onutė bijo visų draugų, ypač naujų pažinčių. Ji vengia visa tai prisiminti. Aš viską sužinojau visai neseniai. Man pačiai širdį dėl to skauda, bet jau nieko nepakeisi. Todėl, panelės, galvokime, kaip mums elgtis, ir atsakykime už savo veiksmus. O labiausiai reikėtų vengti nepažįstamų vaikinų.


Ką pasėsi, tą ir pjausi

Pokario metais žmonės gyveno vargingai. Daugelis net duonos neturėjo. Po karo vyrų mažai buvo likę. Vieni buvo paimti į karą, kiti dar negrįžę iš Vokietijos, dar kiti išėjo į mišką pas partizanus. Merginų, našlių ir gyvanašlių buvo daug. Vyrų likę vienas kitas. Jei merginai pasisekdavo susirasti jaunikį, tai tuojau pat susituokdavo.
Tais sunkiais pokario metais Anelė ir Jonas sukūrė šeimą. Viename tuščiame namelyje juodu apsigyveno. Anelė buvo apsileidusi, dirbti nenorėjo, tik į vyrus dairėsi. Jonas buvo darbštus, jis ir už žmoną dirbdavo. Pagyveno Anelė su Jonu pusantrų metų ir susirado meilužį. Su juo susitikdavo netoli esančiame pušynėlyje. Įsiliepsnojo tarp jų meilė. Norėjo gyventi kartu visą amžių. Žadėjo vienas kitam niekada nesiskirti. Tik rūpestis – kaip atsikratyti Jonu. Meilužiai kartą nusprendė: reikia Joną nužudyti. Taip ir padarė. Anksti rytą dar miegantį Joną užmušė ir pakišo po tilteliu. Atsikračius Jono, jų meilė truko neilgai. Tuometė milicija juos tuoj sučiupo. Teismas atseikėjo po dešimt metų kalėjimo. Iš įkalinimo vietos Anelė grįžo anksčiau. Laukė sugrįžtančio meilužio, bet jis į Lietuvą negrįžo. Atlikęs bausmę, Rusijoje susirado moterį ir pasiliko ten gyventi. Anelė liko viena. Neteko nei vyro, nei meilužio. Praėjus metams, Anelei pasipiršo nevedęs Petras. Ji sutiko ir juodu susituokė. Sugyveno keturias atžalas: du sūnus ir dvi dukras.


Santuokų daugėja, tačiau gimstamumo lygis vis dar krinta

Praėjusiais metais po ilgai trukusio mažėjimo santuokų pagausėjo, konstatuoja Statistikos departamentas, tačiau gimstamumo lygis krinta iki šiol.
Pernai buvo įregistruota 16,2 tūkst. santuokų, arba 398 santuokomis daugiau nei 2001 metais. Per metus bendras santuokų rodiklis (santuokų skaičius 1000-iui gyventojų) išaugo 4,4 procento.
Statistikai atkreipia dėmesį, kad santuokas registruoja vis vyresnio amžiaus žmonės. Sumažėjo besituokiančio jaunimo (iki 25 m. amžiaus). Itin sumažėjo besituokiančių nepilnamečių (iki 18 m. amžiaus). Pernai, palyginti su 1995 metais, susituokė beveik šešis kartus mažiau šio amžiaus merginų ir 13 kartų mažiau vaikinų.
Ištuokų rodiklis padidėjo praėjusio dešimtmečio pradžioje, o nuo 1994 metų jis svyruoja nedaug - per metus išsituokia 10,2-11,8 tūkst. porų, tūkstančiui gyventojų tenka 2,8-3,3 ištuokos. Maždaug penktadalis porų išsituokia nepragyvenę santuokoje dešimt metų, apie 12 procentų - antrąjį vedybinio gyvenimo dešimtmetį. Vidutinė buvusios santuokos trukmė praėjusiais metais buvo apie 12,5 metų.
“Ateityje, jei išliks pastarųjų metų ištuokų lygis, iš 100 susituokusių porų daugiau nei 40 išsituoks”, - prognozuoja Statistikos departamento specialistai.
Po ištuokos be vieno iš tėvų, dažniausiai be tėvo, vidutiniškai per metus lieka apie 10 tūkst. vaikų.


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija