"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. gegužės 16 d., Nr. 5 (30)

PRIEDAI









Mama šypsosi – šeimoje smagu

Kun. Virginijus Veilentas ir bendrijos pirmininkė Stasė Juškienė, pašventinus „Mamos seklyčią“

Kuris iš šių kiaušinių yra tvirtesnis?

Autoriaus nuotraukos

Prieš pat Atvelykį buvo pašventintos Panevėžio miesto ir rajono daugiavaikių šeimų bendrijos „Mamos seklyčia“ patalpos. Jų šventinimo ceremoniją atliko pasisvečiuoti iš Italijos į gimtąjį Panevėžį atvykęs Vatikano radijo lietuviškos laidos redaktorius kunigas Virginijus Veilentas.
Didžiulį, maždaug 100 kvadratinių metrų kambarį Šermukšnių g. 31 pastate skyrė miesto savivaldybė. Pagal panaudos sutartį bendrijai už jį teks mokėti simbolinį dešimties litų žemės mokestį. Šaltesniu metų laiku patalpos nebuvo šildomos. Pati „Mamos seklyčios“ pirmininkė Stasė Juškienė to prašė. Nebūtų iš ko susimokėti už tiekiamą šilumą.
Kambario remontą atliko S.Juškienė kartu su savo penkiais sūnumis. Moteris turi statybos meistrės technikės diplomą. Potraukį statyboms mama įskiepijo visiems savo vaikams. Remontui reikalingų medžiagų davė verslininkai. Dažais aprūpino specializuota jų parduotuvė „Seta“, UAB „Prejolė“ bei „Stapora“. Glaisto skyrė privati firma „Igis“. Nuvežti šią statybinę medžiagą iki reikiamų durų pasisiūlė visiškai nepažįstamas vairuotojas.
Nesuspėjo baigti židinio – pritrūko plytų. Nepakako ir dažų. Bet visa tai – smulkmenos. Jau turi ant ko atsisėsti. Kėdes pasiūlė privati firma „Stetiškių ūkis“. Remti bendriją, kurios nariais gali tapti tris ir daugiau vaikų auginančios šeimos, pažadėjo cukraus gamybos įmonė bei UAB „Panevėžio melioracija“.Rajono meras Alfredas Pekeliūnas supažindino su Rotary klubo nariais. Jie skyrė didelį kiekį norvegų gamybos vaikiškų vasarinių batukų. Rotariečiai ateityje pažadėjo nepamiršti bendrijos. Nuoširdžiai „Mamos seklyčia“ rūpinasi rajono ūkininkės. Šeimoms, norinčioms atvykti iš provincijos į didesnį renginį, rajono savivaldybė įsipareigojo jų kelionei duoti autobusą. Daugiavaikių šeimų bendrijos rėmėjų yra ir daugiau.
Bendrijos narėmis tapo apie 20 daugiavaikių šeimų. Šeštadienį, prieš Atvelykį, jų atėjo tik keletas. Nedrąsios, vis pasižvalgydamos. Sukruto, kai pasiūlė ridenti kiaušinius, kad išsiaiškintų, kuris jų yra stipriausias.
Veikli bendrijos pirmininkė S.Juškienė kupina įdomių veiklos minčių. Tėvelių su savo vaikais ji laukia penktadieniais po pietų ir šeštadieniais iki pietų. Pirmininkei talkina praktiką atliekanti M.Rimkevičaitės technologijos mokyklos moksleivė Oksana. Čia yra kas veikti. Viena Panevėžyje įsikūrusi norvegų firma siūlo savo gamybos atliekų. Iš jų galima sukurti vertingų daiktų. Taip atsirado galimybė net užsidirbti. „Mamos seklyčioje“ galvojama užsiimti įvairiais amatais. Joje bus konkursų.
Už tokį darbą daugiavaikių šeimų bendrijos pirmininkė S.Juškienė negauna atlyginimo. Tačiau ji ateina čia ne kaip į pramogą, bet atlikti darbo. Moteris supranta – dirbant atbulomis rankomis nieko nesigautų. Tai turi būti ne vienadienis, bet kantrybės bei sumanumo reikalaujantis triūsas.

Bronius VERTELKA
Panevėžys

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija