"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. gegužės 16 d., Nr. 5 (30)

PRIEDAI









Ar viskam reikalinga laisvė?

Jau baigiu nugyventi amžių. Daug skaitau spaudos, klausau radijo ir žiūriu televizijos laidas, tačiau nesuprantu, kodėl taip išsamiai propaguojamas seksas, kodėl tam duota tokia didelė laisvė.
Jaunos merginos mokomos, kokiomis priemonėmis apsisaugoti nuo nėštumo. Ar ne dėl to trylikos keturiolikos metų paauglės praranda nekaltybę? Kodėl nieko nesigirdi ir nerašoma, kad mergaitės būtų rimtesnės ir saugotų savo nekaltybę iki vestuvių? Juk nuo senovės mergaitės nekaltybė buvo didžiausias turtas. Seniau ir kunigai per pamokslus aiškindavo, kad vaikinas, draugaudamas su mergina, privalo saugoti jos garbę ir nekaltybę, jis už tai atsakingas. Prie altoriaus vesti merginą ir į gyvenimą įvesti reikia skaisčią, tuomet ir šeima bus tvirta bei darni.
Kai nebus lytinių santykių prieš vedybas, tuomet nereikės jokių priemonių apsisaugoti nuo nėštumo. Nejaugi dabar mamos ir močiutės neaiškina paauglėms, kaip reikia elgtis iki vedybų? Seniau ir dainose dainuodavo, kaip buvo branginamas rūtų vainikėlis. O ką kaltinti tuomet, kai mergaitė liko be rūtelių vainiko? Kai kurios šiuolaikinės merginos tik pasišaipo iš tokių patarimų, kad reikia saugoti nekaltybę. Dabar beveik nieko rimtesnio negirdėti, tik seksas. Juo pradėjus mėgautis nuo paauglystės, galima susilaukti skaudžių pasekmių: ginekologinių susirgimų, abortų ir venerinių ligų. Jaunos mergaitės, pasukusios tokiu klaidingu keliu, žiauriai nusivilia: ir mokslai lieka nebaigti, dažnai ir sveikatą praranda.
Prisimenu, prieš keliolika metų mano kaimynas susituokė su vienmete mergina ir netrukus išsiskyrė, motyvuodamas tuo, kad ji jau buvo praradusi nekaltybę, o jam reikalinga skaistuolė.
Jaunos mergaitės, kurios pradeda lytinius santykius per anksti, labai dažnai sugriauna sau gyvenimą. Dar nesubrendusios tampa mamomis ir augina vaikus arba būna blogiau - daro abortus, po to kitos lieka nevaisingos. Ir tą padarytą klaidą atitaisyti jau būna per vėlu.

Joana JANKAUSKIENĖ
Virbalis, Vilkaviškio rajonas

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija