"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. gegužės 16 d., Nr. 5 (30)

PRIEDAI









Ar neįžeidžiame mokinių?

Skelbiama, kad reikia mokinius supažindinti su lytiniu auklėjimu, mokyti, kaip apsisaugoti nuo lytinių ligų ir kitų negerovių. Sakykim, reikia, tačiau tuo „švietimu“ ar neįžeidžiame jaunuolių, mokydami tokių dalykų, kurių nuo mažens moko pati prigimtis. Kas mokė mūsų tėvus, senelius, prosenelius? Tačiau jie mokėjo, ką ir kaip daryti, kad gimtų vaikai, nors mažiems sakė, jog vaikus gandras atneša. Ir kiek jų prigimdė! Tai ne šiandien, kai nuo didelio „švietimo“ nenori ar nemoka gimdyti, net gresia tautos išnykimas…
Berods operoje „Pilėnai“ dainuojama arija: „Kas išmokė apynėlį ant medžio vyniotis, kas išmokė bernužėlį mergeles vilioti?“ Niekas nemokė. Pati prigimtis moko. Kitaip nebūtų gyvenimo tęsimo. Žmogus gimsta su mokėjimo genais. Ne veltui sakė: „Mokėjo tėvas, motina mylėtis, gimdyti – mokės tą daryti ir sūnūs, ir dukros“. Tas pats gyvūnijos, augalijos pasaulyje. Viskas gamtoje vyksta savaime. Gimsta gyvybė ir jau būna užkoduota, ką reikia daryti, kad pratęstų savo gimimą. O lytinis potraukis duotas ne pasimėgavimui, o kad būtų pratęsta giminė. Čia esmė. Kas to nepaiso, tą pati gamta baudžia įvairiomis ligomis.
Mokydami, tegu ir ant agurko rodydami, kaip užmauti sargį, ar nemokome ištvirkavimo, neskatiname palaidumo? Be to, ar toks pamokymas yra didelis lytinis švietimas, o gal tik seksualumo žadinimas? Manau, šiandien jau ne vienas mokinys ir ne ant agurko moka užsimauti. Tą rodo pats gyvenimas, žiniasklaida, filmai. O laidos „Prašau žodžio“ metu mokiniai pasakė: „Nieko naujo nesužinojome“. Išgirdę klausimą: „Jums viskas jau žinoma?“, visi garsiai juokėsi. Tai kam to reikia?
Gyvūnai, augalai irgi gimsta su gebėjimu, kaip pratęsti savo giminę. Ir augalų žydėjimas yra pasirengimas lytiškai apsivaisinti. Tas pats ir žmogaus gyvenime. Jaunystė – tai žydėjimas, kuris skirtas pasiruošimui, subrendimui pratęsti gyvybę, tik jokiu būdu ne pasimėgavimui. Toks „lytinis švietimas“, man atrodo, dorai gyvenančių tėvų vaikus gali įžeisti, o visiems kitiems tai tik kelia juoką.

Vincas STEPONAVIČIUS
Krekenava, Panevėžio rajonas

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija