"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. gegužės 16 d., Nr. 5 (30)

PRIEDAI









Kenksmingasis mefipristonas

Lietuvoje yra propaguojamas neregistruotas nėštumą nutraukiantis vaistas – mefipristonas, kuris sukelia sunkias komplikacijas ir padaro didelę fizinę ir psichinę žalą moters organizmui. Farmacinės veiklos įstatyme yra parašyta, kad Lietuvos Respublikoje neregistruoti vaistai negali būti reklamuojami. Tačiau šio preparato iniciatoriai Lietuvoje nepaiso jokių normų, taisyklių ir įstatymų. Todėl Tėvynės sąjungos-Konservatorių frakcija balandžio 29 dieną Seimo rūmuose šiuo klausimu surengė spaudos konferenciją, pasipriešindama kitą dieną organizuotai šį preparatą reklamuojančiai „konferencijai“.
Seimo narė Irena Degutienė atkreipė dėmesį, kad mūsų valstybėje teisinis nihilizmas šiuo metu yra labai akivaizdus. Valdančiosios daugumos savivalė yra netoleruotina. Į neteisinius veiksmus nereaguojama tol, kol nekyla visuomenės pasipriešinimas. Mes visi turime paklusti šalyje galiojantiems įstatymams, nepaisant, ar esame eiliniai Lietuvos piliečiai, ar Seimo nariai.
Tačiau kas turi kontroliuoti neteisėtus vaistų reklamos veiksnius, jei Sveikatos apsaugos ministerijoje nėra atsakingos institucijos? Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba už tai neatsako, nes ji užsiima tik vaistų registracija ir klinikiniais tyrimais. Gydytojas docentas Bronius Domša, kalbėdamas apie kenksmingus preparato aspektus, apgailestavo, kad tenka kalbėti ne apie tragiškai mažėjantį gimstamumą Lietuvoje, bet apie gyvybės žudymo metodą. Medikamentinis abortas medicinos praktikoje žinomas jau 20 metų, tačiau jis nėra plačiai taikomas dėl galimų komplikacijų. Tai nėra alternatyva chirurginiam nėštumo nutraukimui. Dažnai pasitaiko, kad šį preparatą vartojančioms moterims įvyksta nevisiškas persileidimas ir nėštumas vystosi toliau. Tuomet vis vien reikia atlikti chirurginį abortą. Moterys, pavartojusios mefipristono tabletę, dvi tris dienas turi kentėti skausmą. Gana dažnai pasitaiko gausių kraujavimų, kai kada net reikalingas kraujo perpylimas. Užsitęsus kraujavimui, atsiranda didžiulė rizika gimdos gleivinei, gali išsivystyti jos uždegimas. Todėl tokios moterys gali tapti nevaisingomis. Taip pat gali prasidėti karščiavimas, šaltkrėtis, viduriavimas, vėmimas, antinksčių funkcijos sukrėtimai, neretai įtariamas ir kraujo užkrėtimas ar kraujo krešėjimo sutrikimai. Visa tai sukelia sunkias pasekmes. Preparato bandymo metu Kanadoje ir JAV yra buvę net mirties atvejų. Tai rodo, jog šis preparatas tikrai labai pavojingas. Mefipristonu atliekami vėlyvi nėštumo nutraukimai. Mefipristonas yra labai brangus – viena tabletė kainuoja 400 litų. Kiek dar kainuos priešuždegiminis gydymas, kraujavimo stabdymas, nuskausminamieji preparatai? Nepaisant to, vaistas kažkam atneš didžiulius pelnus.
Taip pat turėtume atkreipti dėmesį į psichiatrų nuomonę. Jie sako, kad galimos psichoemocinės būsenos, kurios moterį gali paskatinti savižudybei, vartoti narkotikus. O svarbiausia tai, kad prarandama abortų statistikos kontrolė, nes preparatas bus vartojamas visiškai nekontroliuojant. Nors iniciatoriai kalba apie ankstyvojo nėštumo nutraukimus, tačiau mefipristonas bus vartojamas vėlyviems nėštumams nutraukti, kai jau įstatymas nebeleis to daryti. Dėl išvardytų sunkių komplikacijų šitas vaistas mūsų šalyje turi būti nerekomenduotinas įteisinti. Nors yra apie 20 šalių, kuriose mefipristonas leidžiamas vartoti, tačiau jį vartoja tik nedaugelis moterų. Pavyzdžiui, Vokietijoje šį metodą praktikuoja tik 2-3 proc. moterų.
Birutė Obelenienė mano, kad privatus interesas yra nepaprastai didelis. Pernai balandį Latvijos BNS pranešė, kad Lietuvoje yra registruojamas šis preparatas. Tuomet buvo susisiekta su Valstybine vaistų kontrolės tarnyba, kuri pasakė, kad preparatas yra registruojamas, tačiau sertifikatas nepasirašytas. Vadinasi, veikiama visais įmanomais būdais, pažeidžiant įstatymus. Šeimos pagalbos socialinės sveikatos asociacija, prisidengdama moters teise, moterų sveikata, siekia privačių interesų. Asociacija žino, kad pažeidinėja įstatymus, nes apie tai rašoma spaudoje, tačiau nesiliauja siekti savų tikslų. Sveikatos apsaugos ministerija yra gana aktyvi – ministras Juozas Oleka pareiškė atsiribosiąs nuo asociacijos, bet šitas veiksmas dar nėra atliktas. “Nežinoti, kad tai labai kenkia moters sveikatai, gali visiškas beraštis, kuris nesugeba naudotis kompiuteriu, nemoka užsienio kalbų. Duomenys apie mefipristono kenksmingumą yra paskelbti labai plačiai”, - teigė B. Obelenienė.
Visi žinome, jog teisinėje valstybėje jokių programų ir jokių įstatymų negali rengti asmenys, kurie yra privačiai suinteresuoti arba atstovauja pelno siekiančioms grupėms. Nors spaudos konferencijoje dalyvavusieji sakė tikį, jog į jų pasipriešinimą šio preparato įdiegimui bus atsižvelgta, tačiau kitą dieną užplanuota konferencija, ginanti preparato „gerąsias“ savybes, vis dėlto įvyko. Beje, konferencija buvo numatyta dar anksčiau, balandžio 18 dieną, t.y. Didįjį penktadienį. Tačiau tada dėl vyskupų ir kai kurių politikų protestų ji buvo atidėta. Šią savaitę konferencijos, propaguojančios mefipristoną, iniciatoriumi socialdemokratu Jonu Korenka domėjosi Seimo Etikos komisija.

Elona GUBAVIČIŪTĖ

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija