"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. gegužės 16 d., Nr. 5 (30)

PRIEDAI









Nikotinas pagreitina plaučių vėžį

Cigaretėse esantis nikotinas ne tik sukelia vėžį, bet ir paspartina jau esančių auglių augimą.
JAV Oregono primatų tyrimo centro Byvertone mokslininkai mano, kad nikotinas stimuliuoja tam tikrų molekulių gamybą. Šios molekulės daro plaučių vėžio ląsteles agresyvesnes, verčia jas sparčiau dalytis ir augti. “Rūkymas gali paskatinti turimų auglių augimą bei sukelti vėžį”, - rašoma žurnale “New Scientist”.
Toji molekulė, vadinama acetilcholinu, priklauso vadinamųjų neurotransmiterių grupei. Tai cheminės medžiagos, pernešančios informaciją smegenims ir nervams. Eliotas Spindelis su bendradarbiais nustatė, kad kai kurios vėžio ląstelės turi receptorių, kurie atveria kelią šiai molekulei į ląstelę.
Jie taip pat nustatė, kad sparčiai besidalijančios ląstelės pagamina šių acetilcholino molekulių dideliais kiekiais, o acetilcholinas savo ruožtu skatina jas dar sparčiau dalytis. Kai mokslininkai, užblokavę receptorius atropinu, nutraukia šį užburtą ratą, ląstelės nustoja sparčiai dalytis.
Pasak E. Spindelio, nikotinas “stumteli” tas ląsteles dalytis. Be to, iš šio tyrimo jis daro išvadą, kad galbūt būtų galima rasti būdą atropinu gydyti žmones nuo plaučių vėžio, tačiau reikėtų labai atsargiai šį vaistą dozuoti, nes atropinas kenkia nervų sistemai. Tačiau svarbiausia E. Spindelio išvada yra viena - “visiškai akivaizdu, kad nerūkyti yra geriausia”.

Reuters-ELTA

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija