"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. liepos 25 d., Nr. 7 (32)

PRIEDAI









Nužudyta gindama skaistybę

Knygos ,,Tikroji šv. Marijos Goreti istorija" viršelis

Liepos 7 dieną, sekmadienį, prieš vidudienio maldą kreipdamasis į Šv. Petro aikštėje buvusius maldininkus, popiežius Jonas Paulius II priminė šiomis dienomis užbaigiamus skaistybės kankinės šventosios Marijos Goreti mirties šimtųjų metinių minėjimus.
Marija Goreti, jauna pamaldi mergaitė, gindama skaistybę buvo nužudyta 1902 metais. 1957 metais popiežius Pijus XII ją paskelbė šventąja. Į altorių garbę buvo iškelta ne tik smurto auka, kurių, deja, visame pasaulyje kasmet būna daug, bet visų pirma sąmoninga krikščionė, kuriai skaistumas buvo svarbiau už gyvybę. Šventosios M.Goreti palaikus saugo Netuno miestelio bažnyčia, esanti už kelių dešimčių kilometrų į pietus nuo Romos. Vienas šią šventąją išgarsinusių stebuklų buvo jos žudiko atsivertimas. Jaunuolis, bandęs pasikėsinti į Marijos nekaltybę ir ją nužudęs, kalėjime atsivertė. Atlikęs bausmę, gavęs nužudytosios mergaitės artimųjų atleidimą, jau senyvo amžiaus sulaukęs dalyvavo M.Goreti kanonizacijoje. Paskutinį savo gyvenimo laikotarpį praleido pranciškonų vienuolyne, tačiau ne kaip vienuolis, bet kaip paprastas darbininkas, kuklus ir pamaldus vienuolių pagalbininkas.
Priminęs šią Italijoje ir plačiai pasaulyje labai gerbiamą šventąją, Popiežius sakė, kad jos pavyzdys turėtų būti svarbus ir šiuolaikiniam, trečiojo tūkstantmečio pradžios jaunimui. Šventoji M.Goreti moko, kad tikros laimės neįmanoma pasiekti be drąsos ir pasiaukojimo; kad tikrai laimingas yra tas žmogus, kuris nenuolaidžiauja blogiui, nesileidžia į kompromisus, net jei tai reikalauja didelės aukos. Laimingas tas, kas vardan ištikimybės tiesai ir Dievo įsakymams sugeba net gyvybę paaukoti. „Marijos Goreti pavyzdys, - sakė Popiežius,- tai iš tiesų svarbi žinia šiuolaikiniam jaunimui. Vardan netikrų laisvės ir laimės idealų šiandien dažnai aukštinamas malonumų vaikymasis, egoizmas arba net visiškas nemoralumas. Reikia aiškiai ir nedviprasmiškai ginti širdies ir kūno skaistumą, nes be skaistumo neįmanoma tikra meilė.
Širdies tyrumas, - tęsė Popiežius, - kaip ir visos kitos dorybės, reikalauja kasdienių pastangų, valios lavinimo, nuolatinės vidaus disciplinos. Tačiau labiausiai reikia kasdienėje maldoje prašyti Dievo pagalbos. Įvairūs kasdieniai rūpesčiai ir spartus gyvenimo ritmas kartais trukdo ugdyti dvasinį gyvenimą. Kaip tik šiomis dienomis daugelis žmonių pradeda atostogas. Jei nenorime, kad jos praeitų nepalikusios dvasinių pėdsakų, jei nenorime, kad jos būtų “sudegintos” paikoms pramogoms, jas galime padaryti to vidinio dvasinio augimo proga. Visiems atostogaujantiems linkiu prasmingai pailsėti, atnaujinti ne tik kūno, bet ir dvasios jėgas, o jaunimui meldžiu šventosios Marijos Goreti užtarimo, kad ji padėtų suprasti, jog skaistumas yra labai svarbus kuriant pasaulyje naują meilės civilizaciją“.

* * *

Neseniai lietuvių kalba išleista kun. Vincento Rufo knyga „Tikroji šv. Marijos Goreti istorija“. Kun. V.Rufo parašyta knygelė yra autentiška. Jis vietoje yra tiksliai patikrinęs visus faktus, todėl gali atmesti bet kokių rašytojų aprašymus. Mes tvirtai sakome: Marija Goreti mirė dėl skaistos! Ji visiems ieškantiems ir kovojantiems žmonėms yra šviesa ir kelrodis skaisčiam, su Dievu vienybėje esančiam gyvenimui. Šito kaip tik šiandien labiausiai reikia. Šių laikų jaunimui reikalingas idealas ir jis ieško jo, - čia jis gali jį rasti. Dori žmonės yra linksmi ir laimingi, kupini dieviškos gyvybės. Apie juos galima pasakyti: „Palaiminti tyraširdžiai, nes jie regės Dievą“.
Knygą galima įsigyti visuose Lietuvos knygynuose, kuriuose per UAB „Mūsų knyga“ platinami įvairūs leidiniai.

XXI, VR

© 2003"XXI amžius"


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija