„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą, 2003-iųjų rugsėjo 12 d., Nr.9 (34)


PRIEDAI


Mokslininkai neigia,
kad priešingybės traukia viena kitą

Vyrai ir moterys dažniausiai renkasi sau partnerius, panašius į save. Teiginys, esą priešingybės traukia viena kitą, - tik mitas, teigia mokslininkai. Veikiausiai abiejų lyčių atstovus traukia ne tik panašūs į juos asmenys, bet ir lygiaverčiai pagal padėtį bei panašiai suvokiantys šeimos narių pareigas, ištikimybę. Vedybos tarp tokių žmonių būna tvirčiausios, sako specialistai.

Kai skirtumų tarp partnerių yra per daug, atsiranda nestabilumas. Jei vienas jų yra daug gražesnis, turtingesnis arba priklauso aukštesnei socialinei grupei, jis arba ji bus linkę rasti geresnį partnerį. Ryšiai tarp labiau vienas kitą atitinkančių partnerių būna tvirtesni, susidaro geresnės sąlygos vaikams auginti, auklėti.

Kornelio universiteto Niujorke tyrinėtojai apklausė 978 studentus nuo 18 iki 24 metų amžiaus. Jų buvo paprašyta įvertinti realius arba įsivaizduojamus gyvenimo partnerius balais pagal dešimt požymių. Po to tų pačių asmenų paprašyta įvertinti save pagal tuos pačius požymius.

Požymiai buvo sugrupuoti pagal keturias kategorijas, turinčias ,,vystymosi reikšmę": turtą ir padėtį visuomenėje, požiūrį į šeimą, išorinę išvaizdą, lytinių santykių ištikimybę. Ir vyrai, ir moterys, vertinę save aukščiau, buvo daug išrankesni, kai reikėjo pasirinkti sau porą.

Svarbius partnerio požymius studentai taikė ir sau. Tai prieštarauja hipotezei, kad ,,skirtingi potencialai traukia vienas kitą". Ligi šiol manyta, kad tokios sąlygos užtikrina sveikų vaikų atsiradimą ir geriausią jų auklėjimą. Pagal potencialų traukos taisyklę moterys ieško šeimos židinio trokštančių vyrų, o vyrai - moterų, patrauklių savo jaunatviškumu, sveikumu, fizine išvaizda. Pagal tą pačią teoriją fiziškai patrauklios moterys ieško sau socialiai dominuojančių vyrų, o socialiai tvirtą padėtį turintys vyrai - dailiausių moterų.

Tačiau naujausi tyrimai ir palyginimai rodo, kad abiejų lyčių atstovams svarbiau rasti panašų partnerį, o ne priešingybę.

Tokio tyrimo rezultatus žurnale ,,Proceedings of the National Academy of Sciences" paskelbė Piteris Bastonas ir Stefenas Emlenas. Jie tvirtina, kad ,,vakarietiškoje visuomenėje žmogus poros ieško kuo panašesnės pagal kriterijus, kuriais vertinami vystymosi požiūriu svarbūs požymiai".

Jų duomenys rodo, kad tokiu principu sudarytos poros yra stabilesnės.

dpa-ELTA

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija