„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą, 2003-iųjų rugsėjo 12 d., Nr.9 (34)


PRIEDAI


Ilgėja ES gyventojų trukmė, daugėja skyrybų

BRIUSELIS. Nuo 1960 metų Europos Sąjungos (ES) populiacijos gyvenimo trukmė pailgėjo aštuoneriais metais. Vyrai dabar vidutiniškai gyvena 75 metus, moterys - 81, teigiama Europos Komisijos pranešime. ,,ES gyventojai sensta", - skelbiama pranešime. Šiuo metu žmonių, kuriems 65 ar daugiau metų, sudaro 16 proc. visų ES gyventojų. Tų, kam mažiau nei 15 metų, yra 17 proc. Pranešime taip pat įspėjama, jog iki 2010 metų šie skaičiai atitinkamai sieks 18 ir 16 proc.

Anot Europos Komisijos, Europos Sąjungoje sumažėjo santuokų ir padaugėjo skyrybų. Be to, žmonės tuokiasi sulaukę vyresnio amžiaus. 2001 metais tūkstančiui ES gyventojų teko penkerios vestuvės, palyginti su aštuoneriomis 1970 metais. Anot pranešimo, iš 1960 metais susituokusių porų išsiskyrė 15 proc. Tuo tarpu iš tų, kas žiedus sumainė 1980-aisiais, išsituokė 28 proc.

Kaip teigiama pranešime, ES gyventojų amžius ilgėja dėl to, kad vystosi sveikatos apsaugos sektorius. Nuo 1995 iki 2001 metų šiame sektoriuje buvo sukurta daugiau kaip du milijonai darbo vietų - iš viso 18 proc. visų naujų ES darbo vietų. Sveikatos apsaugos srityje šiuo metu iš viso dirba beveik 10 proc. visų darbuotojų.

Pranešime Europos Komisija įspėjo, kad sveikatos sektoriui ateityje teks rūpintis ne tik senstančiais klientais, bet ir senstančiu personalu. Keliose ES valstybėse net 40 proc. medicinos seselių yra vyresnės nei 45 metų. ,,Augant poreikiui, bus gyvybiškai svarbu pakeisti į pensiją išeinančias seseles, - tvirtinama pranešime. - Ateityje bus svarbu gerinti (sveikatos sektoriaus darbo) kokybę ir produktyvumą bei rasti būdus pritraukti jaunesnius darbuotojus".

Pagal dpa-Reuters-ITAR-TASS- ELTA


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija