„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą, 2003-iųjų rugsėjo 12 d., Nr.9 (34)


PRIEDAI


Indijos gyventojų skaičius pasiekė 1,06 milijardo,
tačiau moteriškos lyties kūdikių miršta
dvigubai daugiau nei vyriškos

DELIS. Indijos gyventojų skaičius pasiekė 1,06 milijardo. Tai pranešė laikraštis ,,Hindustan Times”. Kas minutę Indijoje gimsta ne mažiau kaip 33 kūdikiai. 52 proc. gyventojų sudaro vyrai. 70 proc. indų gyvena kaimuose.

Šalyje 83 proc. gyventojų išpažįsta induizmą. Tačiau Indija užima antrąją vietą po Indonezijos pagal musulmonų skaičių, kurių šalyje yra ne mažiau kaip 120 milijonų.

Maždaug 61 proc. Indijos gyventojų trūksta kokybiško geriamojo vandens, 44 proc. apsieina be elektros ir tik 9 proc. turi galimybę naudotis telefonu. Bet, pažymi laikraštis, nors susiduriama su tam tikromis problemomis, Indijoje kiekvieną dešimtmetį ilgėja gyvenimo trukmė, kyla žmonių gerovė.

,,Laiminga ir aprūpinta šeima sudaro klestinčios visuomenės ir stiprios valstybės pagrindą”, - pareiškė Pasaulio gyventojų dienos proga Indijos ministras pirmininkas Atalas Biharis Vadžpajus. Vyriausybės vadovas paragino indus ,,suteikti prasmingą turinį kiekvieno šalyje gimusio vaiko gyvenimui”. O kad tai būtų galima padaryti, pabrėžė premjeras, ,,šeimos Indijoje turi būti nedidelės”.

Neseniai mokslininkai pareiškė, kad Indijoje moteriškos lyties kūdikių, net nuo išgydomų ligų, miršta dvigubai daugiau nei vyriškos. Tai, kad Indijoje tėvai labiau džiaugiasi šeimoje gimus berniukui, turėjo didelės įtakos lyčių pasiskirstymui šalyje, kurioje yra daugiau kaip milijardas gyventojų. Paprastai moterų Indijoje būdavo daugiau, tačiau 2001 metais tūkstančiui berniukų šalyje gimė 933 mergaitės. Niu Delio mokslininkų teigimu, tai, kad berniukų gimimai yra labiau pageidaujami nei mergaičių, yra susiję ir su didesniu moteriškos lyties kūdikių mirčių skaičiumi. ,,Daug mergaičių mirties atvejų yra nepaaiškinama arba jos dažniau miršta net nuo pagydomų ligų, nes Indijoje jos mažiau vertinamos”, - britų medicinos žurnalui ,,Britich Medical Journal” teigė gydytojas Amodas Kumaras.

Per pastaruosius penkerius metus 75 proc. nepaaiškinamų kūdikių mirčių atvejų Indijoje yra užregistruoti mirus mergaitėms. Be to, nuo diarėjos, kuri yra pagydoma, moteriškos lyties kūdikių mirė dvigubai daugiau nei vyriškos.

Pagal dpa-Reuters-ITAR-TASS- ELTA


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija