„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (44)

2004-iųjų liepos 16 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Gausioms šeimoms –
Australijos lietuvio parama

Jonas Petras Kedys

Australijoje gyvenantis, bet Lietuvoje dažnai besilankantis Jonas Petras Kedys susirūpinęs lietuvių tautos išlikimu. Jis pastebi, kad per pastaruosius dvylika metų Lietuvoje gimimų skaičius atsilieka nuo mirimų skaičiaus, t.y. tauta palengva miršta. Stengdamasis bent kiek sumažinti tautai iškilusią demografinę grėsmę, prieš dešimt metų Australijos lietuvis nusprendė iš savo nedidelio per gyvenimą sukaupto turto paremti gausias šeimas. J.P.Kedys yra baigęs ekonomikos ir miškininkystės mokslus, ir tie du įgyti diplomai neleidžia jam ramiai žiūrėti į skurstančią ir nykstančią tautą. Šiemet jis vėl naujai skelbia gausių šeimų apdovanojimą. Kaip ir kasmet (tai vyksta jau septinti metai), pagal atrinktus kriterijus J.P.Kedys paremia dviem tūkstančiais litų dešimt šeimų, auginančių ne mažiau nei dešimt vaikų. (Šalia įdedame skelbimą apie šią J.P.Kedžio idealistinę priemonę ir reikalavimus jai.)

J.P.Kedys yra buvęs ir dar dabar lieka aktyviu žmogumi, nors tik prieš mėnesį, birželio 15-ąją, yra atšventęs savo 90 metų sukaktį. Prieš dešimt metų, 1994-aisiais, jis Australijoje parengė ir Lietuvoje išleido istorinę dokumentinę knygą „Terorizuojama ir naikinama Lietuva. 1938-1991”, kurioje sudėta daugiausia jo paties, taip pat ir keleto kitų autorių su okupacija susietų straipsnių. Pernai, t.y. 2003 metais, vėl Lietuvoje išleido naują knygą – savo ir kitų autorių straipsnių rinkinį „Šeima – Tauta – Valstybė”, kurio jau vien pavadinimas pasako apie autoriaus, kartu ir redaktoriaus, pasirinktų temų platumą. Savo publicistinį redaktoriaus darbą J.P.Kedys dirbo ir tolimojoje jį priglaudusį Australijoje, kur Sidnėjuje daugelį metų leido žurnalą „News Digest-International”. Bet ir prieškario Nepriklausomoje Lietuvoje jis suspėjo dirbti spaudoje – jo publikacijas skaitė „Lietuvos aido”, „Trimito”, „Lietuvos žinių” skaitytojai. Be minėto anglų kalba 1963-1992 metais leisto žurnalo, J.P.Kedys rašydavo dar ir išeivijos (daugiausia JAV, Didžiosios Britanijos, Australijos) spaudai. Ir dabar, būdamas garbaus amžiaus, yra blaivaus proto, siekiąs aktyviai veikti visuomenės labui, kupinas idėjų ir sumanymų.

Gaila, kad ne į visus jo pasiūlymus ir pageidavimus atsiliepia ir juos priima Lietuvos visuomenė. J.P.Kedys sielojasi, kad pernai, susitarus su Kauno savivaldybės aukštu valdininku dėl salės jo knygai pristatyti, kartu buvo tartasi knygos recenziją pristatyti ir kuriame nors Kaune leidžiamame laikraštyje (jis netgi konkrečiai nurodė „XXI amžių”). Valdininkas pasakė, kad savivaldybė savo skelbimus (aišku, mokant) skelbia „Kauno dienoje”, todėl ir J.P.Kedys turįs nešti savo knygą ten ir prašyti malonės. Tačiau valdininko nurodytas žurnalistas net nepažvelgė į knygą „Šeima – Tauta – Valstybė” ir nieko neatsakė į jo prašymą pateikti „Kauno dienoje” recenziją. Kurį laiką jis dar tikėjosi pamatysiąs kokią nors užuominą apie savo knygą, tačiau veltui. Grįžęs į Australiją, parašė laišką redaktorei, išsakydamas savo nuoskaudą, tačiau ir vėl jokio atsiprašymo ar bent atsakymo nesulaukė. Taip Australijos lietuvis, besirūpinantis tautos išlikimu, suprato, kad jo knygą, kaip jis pats sako, „Kauno diena” boikotuoja.

Kaip J.P.Kedys aiškina savo sumanytą idealistinę akciją remti daugiavaikes šeimas? Ta mintis jam kilo pirmąkart po ilgo gyvenimo emigracijoje 1992 metais apsilankius Lietuvoje. Pamatęs, kad gimtinėje gimdoma labai mažai vaikų (dažniausiai, jo pastebėjimais, šeima turi tik po vieną vaiką, o, pavyzdžiui, tris vaikus augina tik labai reta šeima), kad jaunimui labiau rūpi tik seksas, bet ne svarbiausias šeimos tikslas – vaikų gimdymas ir auklėjimas, kad drastiškai mažėja vedybų, J.P.Kedys nusprendė savo „turtelį” (taip jis vadina savo santaupas) paskirti „Lietuvos tautiniams tikslams” – finansiškai paremti gausias šeimas. „Juk mes visi pasisakome už nepriklausomybę, už valstybės egzistavimą, bet kaip konkrečiai tą įrodyti? Nusprendžiau savo turtelį panaudoti ne tik giminėms ar pažįstamiems paremti, bet ir skurstančiai tautai, t.y. tautiniams tikslams. Juk jau dvylika metų, kai mirštančiųjų Lietuvoje daugiau nei gimstančiųjų. Vadinasi, Lietuvai gresia išmirimas ir tuo nesirūpina nei Prezidentas, nei Premjeras, nei Seimas”, – susirūpinęs aiškina J.P.Kedys. „Jau dešimt metų savo santaupas skiriu gausioms šeimoms paremti. Pirmus metus gausių šeimų apdovanojimo ceremoniją rengdavau Vilniuje, bet supratęs, kad klaipėdiečiams ar suvalkiečiams (pats esu kilęs nuo Sasnavos, Marijampolės apskrities) į Vilnių vykti yra tolokai, nusprendžiau ją rengti Kaune, į kur atvykti daug kam patogiau. Aš juk turiu ekonomikos mokslų diplomą, tad turiu mąstyti ekonomiškai”, – savo mintis dėsto prieš mėnesį garbingą jubiliejų atšventęs Australijos lietuvis, ištikimas Lietuvos patriotas. Jau keletą metų J.P.Kedys susitaria su Kauno savivaldybe dėl salės, kur ir susirenka jo apdovanojamos daugiavaikės šeimos. Kartu jis džiaugiasi, kad jo idėjoms labai pritaria monsinjoras Alfonsas Svarinskas, kuris suteikia jam pastogę ilgos viešnagės Lietuvoje metu ir dalijasi savo negausiu maistu. Pas monsinjorą Australijos lietuvis susitinka daug ir kitų garbingų žmonių, net ir iš Amerikos ar Europos. O ypač iš Lietuvos. Bendraudamas su gyvenime daug patyrusiu mons. A.Svarinsku ir jo svečiais, lietuvis iš Australijos dar geriau pažįsta Lietuvos gyvenimą, tad tas dar labiau nuteikia jį aukotis tėvynainių labui.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija