„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.8 (45)

2004-iųjų rugpjūčio 20 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Demografiniai klausimai
ir gyvybės gynimas

Mindaugas BUIKA

Vienavaikėse kinų
šeimose vyrauja berniukai

JAV neremia „vieno vaiko šeimos“ politikos

Likdama ištikima savo vedamai gyvybės gynimo politikai, Jungtinių Valstijų prezidento Džordžo Bušo administracija liepos viduryje pranešė, kad ji ir toliau, jau trečius finansinius metus iš eilės, neskiria lėšų Jungtinių Tautų gyventojų fondui UNFPA, nes šis fondas remia Kinijos valdžios praktikuojamus priverstinius abortus pagal nuo 1980 metų vykdomą „Vieno vaiko šeimos“ programą. Iki 2001 metais pradėto finansavimo nutraukimo JAV vyriausybė buvo pagrindinė UNFPA rėmėja, kasmet fondui iš biudžeto skirdama 34 milijonus dolerių. JAV valstybės sekretorius Kolinas Pauelas pareiškė, kad administracija neatsisakė tęsti paramos nepritekliuose esančioms moterims ir jų vaikams, tačiau minėtas lėšas panaudos pagal kitas programas, kurios nekelia grėsmės gyvybei.


Gydytojų katalikų kova nesibaigia

Prof. habil. med. dr. Leonas Laimutis Mačiūnas

Lietuvių katalikų mokslo akademijos
medicinos skyriaus pirmininkas ir Europos
gydytojų katalikų asociacijų valdybos narys

Rašinio autorius
audiencijoje pas Šventąjį Tėvą

Tarptautinės gydytojų katalikų federacijos (FIAMC) ir Europos asociacijų (FEAMC) valdybos posėdžiai vyko Romoje, „Marijos SS. Bambino“ institute, o šalia jo esančiame Augustiano universitete vyko tarptautinis kongresas tema „Gyvybę palaikantis gydymas ir vegetacinė būsena: mokslinė pažanga ir ateities dilemos“. Buvau pakviestas dalyvauti ir šio kongreso darbe bei apgyvendintas Vatikane, Šv. Mortos svečių namuose.


Indijoje protestuojama prieš filmus apie lesbietes rodančius kino teatrus

Induistų aktyvistai degina
filmo ,,Mergina" plakatą
Bhopalio mieste, Madja
Pradešo provincijoje

Induistų aktyvistai, kurių didžiąją dalį sudarė jauni vyrai, centrinėje Madja Pradešo provincijoje esančiuose Džabalpūro ir Indauro miestuose nuo kino teatrų sienų plėšė filmo „Mergina” plakatus bei niokojo afišas. Tokie išpuoliai buvo surengti dieną po to, kai Mombajuje bei šiauriniame Varanasio mieste induistų grupės protestavo prieš Indijos visuomenę papiktinusį filmą.

Džabalpūre lazdomis apsiginklavę „Kranti Šiva Sena” bei „Badžrang Dal” grupių aktyvistai daužė kino teatro langus, nors kino teatre filmo seansas buvo atidėtas. „Apie 50 aktyvistų įžengė į teatrą, apstumdė apsaugininkus bei sukėlė tikrą sąmyšį”, - sakė policijos inspektorius I. S. Čauhamas. Policijos pareigūnai patruliavo prie kelių dešimčių Mombajaus, Delio bei kitų miestų kino teatrų, rodančių filmą „Mergina”. Indore aktyvistai išdaužė stiklines kino teatro duris prieš tai, kai juos nuvijo policija. Nepaisant incidento, filmo seansas tęsėsi. Incidento metu niekas nenukentėjo.


Pasaulis gali pralaimėti kovą su AIDS,
jei ignoruos tuberkuliozę

Buvęs PAR prezidentas
Nelsonas Mandela

Pasaulis gali pralaimėti kovą su AIDS, jei ignoruos tuberkuliozę, kuri ŽIV infekuotiems žmonėms dažnai tampa „mirties nuosprendžiu”. Tai pareiškė buvęs Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Nelsonas Mandela. „Pasaulis kovai su AIDS yra suteikęs pirmenybę. Tai - palaima, tačiau tuberkuliozė lieka ignoruojama”, - žurnalistams tarptautinėje konferencijoje Bankoke sakė Nobelio premijos laureatas ir kovos su AIDS kampanijų šalininkas.

Nuo AIDS planetoje yra mirę 20 mln. žmonių. Visame pasaulyje ŽIV ir tuberkulioze yra užsikrėtę maždaug 14 mln. žmonių, 70 proc. iš jų - į pietus nuo Sacharos dykumos Afrikoje. Šis regionas labiausiai kenčia nuo ŽIV ir AIDS. ŽIV - AIDS lemiantis virusas - naikina žmonių imuninę sistemą. Dėl to pacientai lengviau užsikrečia tokiomis ligomis kaip tuberkuliozė - užkrečiamąja kvėpavimo liga. Ja sirgdami visame pasaulyje miršta iki trečdalio visų ŽIV-AIDS pacientų.


Dėl AIDS našlaičiais liko penkiolika milijonų vaikų

Dėl AIDS našlaičiais
liko 15 mln. vaikų

Dėl AIDS epidemijos 15 mln. vaikų visame pasaulyje neteko vieno ar abiejų tėvų, skelbia Jungtinių Tautų (JT) ataskaita. Anot 15-ojoje tarptautinėje AIDS konferencijoje pristatytos UNICEF ataskaitos, iki 2010 metų dėl AIDS netekę mažiausiai vieno tėvo bus 18 mln. 400 tūkst. vaikų. Ataskaitoje atsižvelgta į tai, kad ŽIV atvejų daugėja, o negydomas AIDS ligonis miršta per dešimt metų.


Pakistano valstiečiai už skolas žemvaldžiams pardavinėja savo inkstus

Inkstus pardavę
pakistaniečiai

Dirbdami kaip baudžiauninkai Pakistano valstiečiai būna įsiskolinę žemvaldžiams. Už parduotą tarpininkui inkstą gavę iki 1400 eurų, jie susimoka skolas. Prekyba inkstais vis labiau populiarėja Pakistane. Nemažai šios prekybos aukų tampa tarpininkais savo giminaičiams, taip pat norintiems tokiu būdu užsidirbti.


Teismai anuliuoja tos pačios lyties asmenų santuokas

Kalifornijos (JAV) aukščiausiasis teismas anuliavo per keturis tūkstančius San Franciske sudarytų gėjų santuokų. Jo nutarimu, miesto vadovai elgėsi neteisėtai, kai anksčiau šiais metais, nepaisydami valstijos įstatymų, išdavė santuokos leidimus to pačios lyties asmenims. Vieno liberaliausio JAV miesto meras vasario mėnesį sukėlė karštas diskusijas visoje šalyje, kai leido susituokti 4037 tos pačios lyties poroms. Praėjus keturioms savaitėms, Kalifornijos aukščiausiasis teismas santuokas įšaldė, norėdamas išnagrinėti miesto veiksmus.


Švedijos gyventojų skaičius viršijo
devynis milijonus

Švedija oficialiai paskelbė, kad jos gyventojų skaičius viršijo devynis milijonus. Aštuonių milijonų ribą Švedija viršijo 1969-aisiais. Oficiali gyventojų statistika Švedijoje vedama nuo 1749 metų. Tada gyventojų skaičius šalyje siekė 1,7 milijono. Manoma, kad 2027 metais Švedijoje bus viršyta dešimties milijonų riba. Anot statistikos, gyventojų skaičius toliau auga dėl didėjančio gimstamumo ir imigracijos.

Švedija iš 227 pasaulio valstybių pagal gyventojų skaičių užima 84 vietą.

Pagal Reuters-dpa-ELTA


Knygos apie narkomaniją autorė ne gąsdina, o ragina diskutuoti

Leidykla „Tyto alba“ išleido Laimos Bulotaitės knygą „Narkotikai ir narkomanija. Iliuzijos ir realybė“. „XXI amžiaus“ skaitytojams siūlome interviu su knygos autore psichologe, socialinių mokslų daktare Laima Bulotaite.

Kaip kilo sumanymas parašyti knygą tokia tema?

Dažnai tenka vadovauti seminarams narkotikų prevencijos klausimais mokytojams, mokyklų pedagogams, socialiniams darbuotojams. Nors jie supranta narkotikų grėsmę ir yra pasiryžę dirbti šioje srityje, deja, trūksta žinių apie tai, koks yra narkotikų poveikis, kaip vystosi priklausomybė, todėl daugelis nesuvokia, kodėl kai kurie jauni žmonės vartoja narkotikus. Tad dalį seminaro, užuot kalbėjus apie metodinius dalykus (kokią informaciją, kada ir kaip pateikti), tenka aiškintis pačią problemą.


Alkoholizmo padariniai socialinėje aplinkoje

Marytė GUSTAINIENĖ

XXI amžius yra technologinių naujovių, kompiuterizacijos, modernėjančios visuomenės laikotarpis, tačiau į gyvenimo realijas skverbiasi alkoholizmas, narkotikai. Šios negatyviosios vertybės gali pražudyti jauno žmogaus dvasią ir užkirsti visus kelius į tobulėjimą. Visuomenė palengva tampa ydinga ir serganti dvasine liga.


Per metus 100 tūkstančių
žmonių metė rūkyti

Niujorkas. Dėl didelių tabako kainų ir visiško draudimo rūkyti baruose per metus 100 tūkst. niujorkiečių atsisakė cigaretės. Anot tyrimo rezultatų, 2002-ųjų pabaigoje dar rūkė 21,6 proc. suaugusių Niujorko gyventojų, tuo tarpu po metų - jau tik 19,3 proc. Apie tai rašo laikraštis „New York Times”. Niujorke, be to, 13 proc. sumažėjo tabako suvartojimas.


Rūkyti bus draudžiama Švedijos baruose ir restoranuose

Stokholmas. Švedijos parlamentas priėmė įstatymą, pagal kurį nuo 2005 m. birželio 1 d. bus draudžiama rūkyti šalies restoranuose ir baruose. Nepaisant didžiulio Švedijos viešbučių ir restoranų asociacijos protesto, 245 parlamento nariai balsavo už, o 45 - prieš. „Socialinių reikalų komitetas pritaria tokiam įstatymui, kuris yra būtinas, siekiant, kad restoranai, barai ir kavinės taptų nerūkymo zonomis. Komitetas pabrėžia, kad tarptautinės studijos bei padėtis Švedijoje rodo, jog tokio įstatymo reikia”, - teigiama parlamento pareiškime.

Pagal dpa-ELTA

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija