„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.10 (47)

2004-iųjų spalio 15 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Žvilgsnis į Alzheimerio nelaimę

Benjaminas ŽULYS

Rugsėjo 21 dieną visame pasaulyje buvo minima Alzheimerio diena. Jos metu visur buvo organizuojami įvairūs renginiai, siekiant atkreipti visuomenės, vyriausybių dėmesį į sergančiuosius Alzheimerio liga, supažindinti žmones su tos ligos simptomais. Ir pasakyti visuomenei, kad senatvė - ne liga, tad atminties silpnėjimas, psichikos ir fiziniai sutrikimai vyresniame amžiuje nėra norma. Kaip sakė Lietuvos Alzheimerio ligos asociacijos (LALA) pirmininkė Daiva Andriulienė, šia liga paprastai susergama pasiekus garbų amžių. Ja visame pasaulyje serga per 20 milijonų pagyvenusių žmonių, o Lietuvoje - apie 32 tūkstančiai.

Pirmininkė atkreipė dėmesį į pagrindinius šios ligos pasireiškimo požymius. Tai kalbos sutrikimai, nesiorientavimas laike ir vietoje, nuotaikos ir elgesio kaita, sunkumai atliekant paprastus gerai žinomus darbus, negebėjimas sutelkti dėmesį į konkretų dalyką, atminties susilpnėjimas, prasta arba itin susilpnėjusi galimybė priimti paprastus sprendimus ir kt. Todėl, pastebėjus šiuos reiškinius, reikia negaišuojant kreiptis į neurologą ar psichiatrą.

Ir mūsų šalyje tą dieną įvyko nemažai Alheimerio ligai skirtų renginių: buvo skaitomos paskaitos, demonstruojami dokumentiniai filmai, aukojamos šv. Mišios už sergančiuosius šia liga ir jų artimuosius, slaugytojus, globotojus. Tokios šv. Mišios tą pavakarę buvo aukojamos Kaune, Švenčiausiosios Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje. Į šv. Mišias daugiausia atėjo ligonių globėjai, slaugytojai, giminės, nes patys sergantieji dėl sudėtingos būklės liko namuose. Tiesa, į bažnyčią atėjo ir vienas kitas ligonis. Antai savo sergančią mamą atsivedė kaunietė Danutė. Ji trumpai papasakojo, kad jos senyvo amžiaus mama Alzheimerio liga susirgo šį pavasarį ir dabar patiria daug sunkumų, nepatogumų. Sutrikusi atmintis, nesugebėjimas atlikti paprasčiausių darbų (dar neseniai nuskusdavo bulvių, o dabar nė to nepajėgia atlikti...), noras kažkur eiti, nepaaiškinamas nerimas ir kiti dalykai - kasdieniai ligonės palydovai. Dukra gyvena atskirai, bet reikia nuolat mamą lankyti, būti su ja. Gerai dar, kad su mama gyvena ir tėtis, taip pat su ja atėjęs į šv. Mišias, tad vis lengviau prižiūrėti neįgaliąją – jai pripažinta pirmoji invalidumo grupė.

Vienas vyriškis pasakojo, kad jis šia liga sirgusį tėvelį pernai jau palaidojo. Dabar čia atėjęs pasimelsti už jį.

Kita prie bažnyčios užkalbinta moteris sakė, kad jos mama kartais užmiršta, kad jau tik ką pietavusi ir vėl klausia, kada bus pietūs; jos vienos negalima išleisti į gatvę, nes nežinia kur nueis, savo buto adresą pamiršusi. Tad tenka akylai saugoti, kad ji pati neišeitų iš namų. Pora žmonių sakė, kad jų namuose tokių ligonių nėra, į šv. Mišias atėję pasimelsti už šiuos neįgaliuosius, jų šeimas, kurioms tenka nelengva slaugytojų našta. Gerai dar, kad tose šeimose ligoniai nuoširdžiai prižiūrimi, jais rūpinamasi. Nors nežinia, gal kai kur būna ir kitaip...

Šv. Mišiose buvo prisiminti šie neįgalieji, jų šeimos, slaugytojai, medikai. Čia dalyvavusi Kauno Alzheimerio klubo pirmininkė Vida Danienė vėliau papasakojo, kad Kauno apskrityje Alzheimerio liga serga beveik šeši tūkstančiai žmonių. Šiai ligai atsirasti turi įtakos paveldimumas, nuolatinė nervinė įtampa, žalingi gyvenimo įpročiai, kitkas. Liga kol kas labai sunkiai gydoma, turimais vaistais tik šiek tiek pristabdomas jos veikimas. Į Kauno Alzheimerio klubą dažniausiai renkasi ne patys ligoniai, o jų artimieji, giminės, slaugytojai. Vieni čia ateina gauti patarimų, kiti - pasiguosti, pasidalyti savo patirtimi. Beje, ne vienam šio klubo lankytojui irgi reikia dvasinės, psichologinės paspirties, nes slaugyti, prižiūrėti sergančiuosius yra sudėtinga, fiziškai ir dvasiškai sunkiai pakeliama. Tai alina artimųjų sveikatą, trikdo namų jaukumą. Tačiau, anot V.Danienės, žmonės kantriai slaugo šiuos nelaimėlius, jais rūpinasi. Tai - katalikiško dvasingumo išraiška.

Minėtąją rugsėjo dieną, kai buvo minima Alzheimerio liga, Kauno M. Žilinsko galerijoje buvo demonstruotas dokumentinis filmas „Liga, kurios nežinojome“. Ne vien tą dieną, kaip buvo planuota, bet dar dvi dienas visose Kauno poliklinikose vyko nemokamo atminties patikrinimo akcija. Joje dalyvavo šimtai ar dar daugiau pagyvenusių žmonių.

V. Danienė priminė, kad Kauno Alzheimerio klubas yra įsikūręs Dainavos poliklinikoje, jame lankytojai renkasi kiekvieno mėnesio paskutinį ketvirtadienį nuo 17 val., tel. (8 - 37) 353778, 868833191. Tokie klubai gyvuoja ir kai kuriuose kituose šalies miestuose. Vilniuje - pirmininkė Daiva Andriulienė, tel. (8 - 5) 2767940. Klaipėdoje - pirmininkė Vilija Kruopienė, tel. 868220932. Šiauliuose - pirmininkė Danutė Urbonienė, tel. 861016138. Alytuje - pirmininkas Kęstutis Juknelis, tel. 869919635.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija