„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.10 (47)

2004-iųjų spalio 15 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Indijoje išleistas lyties testus
draudžiantis ediktas

Dvi islamo organizacijos Indijoje paskelbė ediktus prieš vaisiaus lyties nustatymo testus ir negimusių mergaičių žudymą. Šiais fatvomis vadinamais ediktais reaguota į gyventojų surašymo duomenis. Jie rodo, kad Indijos musulmonų populiacijoje pažeista lyčių pusiausvyra, nes čia plačiai paplitę abortai - šalinami moteriškos lyties vaisiai. Indijos šiaurės mieste Luknove registruotos abi islamo organizacijos, turinčios teisę skelbti fatvas, pareiškė, kad vaisiaus lyties nustatymo testai, paprastai daromi ultragarsu, prieštarauja islamo dvasiai. „Išskyrus medicinos priežastis, vedančias į apsigimimus, dėl kurių gresia kūdikio ar motinos mirtis, islamas draudžia testus, kuriais siekiama sužinoti vaisiaus lytį”, - aiškino pasaulyje žinomo islamo centro „Darul Uloom Nadwa tul Ulema” fatvos skyriaus vadovas Maulana Mahmudas Hasanas Hasni.

Beje, įstatymai Indijoje dar anksčiau draudė vaisiaus lyties nustatymus, bet tūkstančiams moterų, daugiausia indusų ir musulmonų bendruomenėse, tokie testai buvo atliekami, o aptikus moteriškos lyties vaisių, daugeliui moterų daromas abortas. Mat mergaitės tose bendruomenėse laikomos našta dažnai šeimai.

2001 metų buvęs gyventojų surašymas parodė, kad Indijoje tūkstančiui vyrų tenka tik 933 moterys. Musulmonų Indijoje yra apie 13,4 procento.

Kitos Luknove fatvą paskelbusios organizacijos „Firangi Mahal” dvasininkas Maulana Chalidas Rašidas taip aiškino šį sprendimą: „Islamas skelbia lygybę tarp vyrų ir moterų, todėl tie, kurie naikina moteriškos lyties vaisius, daro žmogžudystę”.

Pagal Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija